Különösen akkor érezhetjük a fáradtságot, amikor a napos órák száma lerövidül, és sokan nem is tudják, mitől érzik magukat fáradtnak.
Oké az időjárás, kicsit komorkás hangulat.
Pedig van még egy kiváltó oka a fáradtságnak, mégpedig egyes élelmiszerek!
Melyekről azt gondoljuk, és valójában is lehetnek egészségesek, mégis elfáradunk tőlük.
Ha lehet ezt így egyáltalán megfogalmazni.
És igen, nem mindegyik nevezhető egészségesnek.
De lesz köztük olyan is, amiről eddig azt gondoltuk, hogy az.- Zsírszegény joghurtok
- Édes reggeli
- Fehér liszt
- Diófélék
- Vörös húsok és nyers élelmiszerek
- Sült ételek
- Zöldség chips
- KÁVÉ üres gyomorban
Zsírszegény joghurtok
Az alacsony zsírtartalmú joghurtok valóban kevésbé terhelik meg a gyomrot, de általában jóval több cukrot tartalmaznak, mint a normál joghurtok.
Ennek eredményeképpen a vércukorszint meredeken emelkedni kezd, és sajnos hirtelen le is csökken. Ettől a folyamattól érezzük végül magunkat éhesnek és fáradtnak.
Édes reggeli
Még a finom francia tekercsben is van cukor, csokoládé, csak úgy hívogatnak reggelente a pékségek. Amikor megesszük ezeket az édes pékárukat ugyan az a folyamat megy végbe szervezetünkben, mint a zsírszegény-mégis cukrozott joghurtok esetében. Rövid ideig jóllakottnak érezzük magunkat, de utána megint éhesek, ettől idegesek, és még fáradtak is leszünk.
Fehér liszt
A fehérlisztből készült kenyér és egyéb élelmiszerek szintén „gyors” vércukorszint emelkedéshez és csökkenéshez vezetnek. Együnk inkább barna, teljes kiőrlésű kenyeret. Ráadásul a fehér lisztből készült termékek sokkal kevesebb ideig őrzik meg frissességüket.
Diófélék
A dió valójában egészséges, ez nem kérdés. Csak akkor eredményez problémát, ha túl sokat eszünk belőle.
A magas zsírtartalma miatt a szervezetnek sok energiát kell felhasználnia a dió megemésztéséhez, ami fáradtsághoz vezet.
Vörös húsok és nyers élelmiszerek
A vörös húsok és nyers élelmiszereke fáradtság szempontjából ugyan abba a kategóriába sorolhatók.
És azt is érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek mérsékelten nevezhetők egészségesnek.
A szervezetnek nagyon keményen meg kell dolgoznia, hogy ezeket az élelmiszereket megeméssze, és a kellő tápanyagokat beépítse a szervezetbe.
Sült ételek
Például a sült krumpli, a fagyaszutóból kivett ételek, melyeket mind olajban sütünk meg, roppant módon nehéznek minősülnek emésztés szempontjából.
Ráadásul sütés közben a vitaminok, tápanyagok, nyomelemek többsége elpusztul, így elérjük azt az állapotot, miszerint kevés jó kalóriát viszünk be szervezetünkbe, és még meg is terheljük vele az emésztőrendszerünket. Ne csodálkozzunk, ha egy finom sült oldalas után csak arra vagyunk képesek, hogy a kanapén pihenjünk. Ezt nevezik sokan „kajakómának”.
Zöldség chips
Nagyon divatos ma a zöldség chips, amit otthon is elkészíthetünk.
De ne felejtsük el, hogy a répa és édesburgonya zsírtartalma igen magas, különösen kisütve.
Tehát figyeljünk oda, mert amit egészségesnek gondolunk, az végül kifejezetten megterhelő lesz szervezetünk számára, és fáradtságot okoz. Egyébként egy kiadós zöldség chips mennyiség elfogyasztása után szintén a kanapén találhatjuk magunkat, mert pihennünk kell.
Kávé
És ki gondolta volna, hogy a kávé is felkerül erre a listára!
Igen, a kávé fáradtságot is okozhat. Különösen, ha éhgyomorra isszuk meg.