18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Leander teleltetése a kertbe kiültetve – Így éli túl a szabadban a leander TÉLEN IS!

Megosztás
Kert

Ma már szinte minden kertben, erkélyen megtalálható a leander, de sokaknak okoz fejtörést, hogyan és legfőképpen HOL teleltessék át ezeket a csodálatos színvilággal rendelkező növényeket. Teszteltünk, és az egyik lelkes olvasónk el is készítette „monumentális” variációban.


Korábban egy Nőivilág Facebook oldalán megjelent cikk alapján és szerkesztőtől kapott információkra alapozva építettem meg idei évben először a leandereink téli fólia sártát. Az utóbbi években egyre nagyobb gondot okozott a szállítás és a téli tárolás is, mivel otthon nem volt rá lehetőségünk.

Mivel a sikerességre vonatkozóan személyes tapasztalataim nincsenek izgatottan várom a jövő tavaszt és próbáltam minden instrukciót betartani a sikeresség érdekében.

A leandereket még tavasszal kiültettem, így a gyökérzete jól megerősödött a nyáron és megszokta a helyét. Már első évben látható volt mennyivel több virágot hozott és nem mellékesen nem kellett öntöznöm sem a fű automata öntözője megtette helyettem, csak heti egy tápoldatot kapott, mint egyébként is.

Tetőlécből építettem a vázat, amit 60 cm-s 8mm vastag „sátorvas cölöppel” szúrtam le a földbe, hogy a szél nehogy felborítsa a sátrat.

A tetőt kicsit ferdére építettem, hogy a víz ne álljon meg rajta és a havat is könnyebb lesz takarítani így róla.

Egy spárgával néhányszor körbetekertem, hogy a szél ne csak a buborék fóliának feszüljön neki, kicsit így eloszlik majd a szélterhelés és remélhetőleg kitart tavaszig.

Tűzőgéppel felkerült a fólia minden oldalra, ügyelve, hogy sehol ne maradjon rés rajta. A tetején duplán fedtem le, illetve alul is körbetekertem, bár azt inkább mechanikai védelem miatt (kutya, macska, udvaron játszadozó gyerekek), a földre egy réteg 8 cm vastagságú nikecell panel került, a növény tövét 30 cm vastagon térkitöltő PS chipsel borítottam. Került rá egy ablak a szellőztetés miatt, amit az instrukciókat követve szorgalmasan nyitogatunk majd.
Öntözni elvileg nem tervezem, mert a fólián kívül lefolyó csapadék a földbe beszivárogva lejut majd a gyökeréhez így elkerülve a föld felső részén lévő gyökérzet elfagyását.

Amennyiben a tapasztalatok pozitívak jövő évben sátorbontás után bátran ajánlom mindenkinek, mivel a növénynek biztosan jobb ez a tartás, gondozás szempontjából pedig sokkal egyszerűbb.

Tavasszal néhány csavar kivétele után lapra szerelve egy farakás oldalában tárolható, következő évben egy jó óra alatt könnyedén összeszerelhető. 

 

Lépésről lépésreNőivilág extra tippjei mini variációhoz is
Honnan az ötlet?

Saját kertünkben is minden évben ki voltak téve a leanderek, és kifejezetten jól érezték magukat, így minden évben egyre nagyobbak lettek, és ezzel párhuzamosan nekünk is gondot okozott a hatalmas dézsákat ki-be cipelni a folyosóra.

Elkezdtük átgondolni, melyek azok a lehetőségek, milyen alapanyagok lennének olcsók, mégis hatékonyak, hogy a leander ne fagyjon el télen a szabadban, ráadásul legyen a kertben egy állandó helye a földbe kiültetve.

Az inspirációt fokozta, miszerint szabad földbe ültetve minden növény sokkal szebb, dúsabb lesz.


Extra tipp

Sokan gondolhatják, hogy a falevél is jó lehet tő takarásnak a hungarocell elemek tetejére.
De ezt nem javasoljuk, mert a faleveleken kértevők, gombák és fertőzések lehetnek, melyek a meleg katlanban életre kelnek, és megfertőzik a leandert. Ezt is kipróbáltuk, nem győztük szappanos vízzel kezelni a növényt.

Öntözés

Mivel Gergő most készítette el először, az öntözés terén neki sincsen még tapasztalata.
Nekünk viszont van, és meg is osztjuk örömmel.

Érdemes a kis szellőztető ablakot elkészíteni, különben a növény levelei megsárgulnak, elszáradnak.
Nem tudjuk még elképzelni, de napsütötte időben hihetetlenül meleg lesz a „sátorban”. Ezért még télen is érdemes időjárástól függően, heti 1x, fél napokra nyitva hagyni az ablakot, hogy a növény oxigénhez és hűvös levegőhöz jusson.

Mindeközben, amikor nincsen természetes csapadék például heteken keresztül, adjunk neki vizet. Ezt megtehetjük a tőnél, de a sátron kívül is megöntözhetjük alaposan.

Látni fogjuk öntözés után, jó időben, hogy a sártorban megjelenik a pára.

Érdemes tudni továbbá, hogy ez a pára és meleg kombináció a lehető legjobb táptalaja a tetveknek, fertőzéseknek és gombáknak. Igyekezzünk a növényt nem hosszan párában tartani, szellőztessük.


Fólia eltávolítása

A fóliát csak fokozatosan szabad tavasszal eltávolítani. Ahogy melegszik az idő, megszűnnek az éjszakai fagyok, hagyjuk a szellőzőablakot egyre hosszabb időre nyitva.
Majd időjárástól függően távolítsuk el a fóliát, a hungarocell elemelet, és töltelékanyagot.

Aki a növényeket szereti, pontosan meg fogja találni a kellő időpontot mindegyik lépéshez.

Tipp

Aki úgy dönt, hogy tavasztól kora őszig a földben hagyja a léceket, dekorációt készíthet rá.
Rengeteg színes, világító (napelemes) apróságot vásárolhatunk a kertészeti árudákban. Már csak fantáziánkat kell szabadjára engednünk.

Érdekesség

Aki kellően szigeteli, szellőzteti és gondozza a kiültetett leandert, még abban is gyönyörködhet, hogy új hatásokat hoz. Virágozni nem fog, erre ne számítsunk.


Fontos!

Nem ajánlott a leandert teleltetés közben növénytáppal öntözni, mert ez a pihenőidőszaka, bár sokan kaphatnának hozzá kedvet, amikor meglátják az új hajtásait.


Nyilván ilyen profi kivitelezére nem lesz képes mindenki, de eláruljuk, hogy mini változatban ugyan ilyen profira elkészíthető.

Vékonyabb lécekkel, pukkancsos fóliával, hungarocellel és hungarocell törmelékkel.


Köszönet

Ezúton szeretnénk megköszöni Tóth Gergőnek, hogy a videó anyagot és leírást ilyen alapossággal elkészítette.

További kérdések esetén a következő kapcsolatfelvételi lehetőséget tudjuk felajánlani:
kapcsolat (kukac) noivilag.hu


Leander különlegességek
Kattints a képre, és megnyílik a galériaTóth Gergő


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat