18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ezeket a gyógyszereket ne keverd a következő ételekkel és italokkal!

Megosztás
Egészség

Az természetes, miszerint gyógyszert nem veszünk be alkohollal. De vannak olyanok, melyeket még például tejjel sem szabad keverni. És ha ez még nem lenne elég, akkor bizony élelmiszerek terén is lesz meglepetés!


Most mivel vesszük be például az antibiotikumot?
Egyáltalán elolvassuk, mit javasol a betegtájékoztató?

Az biztos, hogy a következőkkel nem fogunk találkozni a sorok között!

Pedig fontos tudni!

Mit ne vegyél be MIVEL!

Szeretjük az étcsokoládét? És a grapefruitot?

Jó lesz vigyázni!

Aki gyógyszereket szed, veszélyes kölcsönhatásokat idézhet elő a következő gyógyszer és élelmiszer kombinációkkal.

Antibiotikum és tej
Túró, joghurt, tejszín…
A tejtermékek nem kompatibilisek az antibiotikumokkal. Az antibiotikumok vegyülve a kalciummal, ami a tejben is megtalálható közvetlenül és közvetve is veszélyes lehet.

A tejtermékektől a gyomorban termelődő jó bélbaktériumok kölcsönhatásba kerülve az antibiotikummal, gyulladást, eredményezhetnek, mely a vérbe kerülve beláthatatlan következményekkel járhat.
Még az „osteoporosis” gyógyszerek esetében is előfordulhat ez a jelenség, mint például azok a készítmények, melyek fluoridot, biszfoszfonátokat tartalmaznak.

Ezért, aki ilyen csoportba tartozó vagy ilyen hatóanyag tartalmú gyógyszert szed, tejterméket ne fogyasszon bevétel előtt és után sem 2 órán keresztül.
Antidepresszánsok és szalámi

A hosszú ideig tárolható élelmiszerek, mint például a szalámi is, vagy camembert sajt, különleges fehérjéket termelnek felszínükön.
A depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek késleltetett hatással reagálnak ezekre a fehérjékre, azaz nem aktiválódik hatásuk. De van még tovább is!

Lehetséges következmények lehetnek ilyen esetekben az abnormálisan magas vérnyomás vagy akár a stroke is.
Vérhígító gyógyszerek és a spenót

Amilyen érdekesen hangzik, annyira veszélyes is, ha a vérhígító például spenóttal keveredik a gyomorban. Növeli ugyanis a trombózis és szívproblémák kialakulását.
Ugyan ebbe a kategóriába sorolható még a káposzta, brokkoli, saláta, borsó és a bab is.

Ezek a zöldségek gazdagok K-vitaminban, ami sűrűvé teszi a vért.
Így lehetnek ezek az egészséges élelmiszerek veszélyesek azokra nézve, akik vérhígító készítményeket szednek.

Külön figyelmet kell fordítani a MULTIVITAMIN készítményekre, mert ezek magas arányban tartalmaznak ma már K-vitamint is.

Szívgyógyszerek és grapefruit

A grapefruit vagy citrusos gyümölcslevek módosítják a szívgyógyszerek hatásmechanizmusát.
Ilyen szívgyógyszerek csoportjába tartoznak például a vérnyomáscsökkentők, hipnotikumok és az allergiás gyógyszerek is.

Az ok nem más, mint hogy a citrusfélékben található intenzív hatású hatóanyagok irritálók lehetnek, lassítják ezeknek a gyógyszerkészítményeknek a lebomlási folyamatát.

Következmények, melyekkel találkozhatunk például a fejfájás, magas vérnyomás, aritmiás zavar.

Aki rendszeresen szed szív gyógyszereket, jobb, ha egyáltalán nem fogyaszt citrusos gyümölcsöket és az azokból készült termékeket.

Vízhajtó és édesgyökér és medvecukor

Nos talán ez lesz a legelképzelhetetlenebb kombináció, de mégis érdemes tudni róla, hiszen sokan szeretik a medvecukrot.
A medvecukorból pár szem még nem okozhat problémát azoknál, akik vízhatjó készítményt szednek, de egy teljes zacskónyi már igen. Rendben, ez a mennyiség még egy egészséges szervezetnek is sok és sokk lenne.

Vas és kávé

Különösen azoknak a nőknek lehet ez fontos információ, akik vas készítményekkel szeretnék kompenzálni a menstruációs időszak alatt elveszett vérben található vasat, vagy fáradékony alkatok, és szeretik a kávét, napi rendszerességgel fogyasztják.

És van még, ami befolyásolhatja a vas felszívódását a szervezetben.
Ezek a következők: fekete-zöld tea és a vörösbor.

Ezek az italok tannin-t tartalmaznak, melyek a vas ionokkal együtt mérsékelten oldódó komplexet képeznek, egyszerűen megakadályozzák a vas-abszorpciót.

De mivel vegyük be a vas tablettákat?

Bevehetjük narancslével és vízzel is. A narancslé azért ajánlott, mert magas a C-vitamin tartalma, ami kedvező hatást gyakorol a vas felszívódás folyamatára.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek