Ezeknek a tüneteknek az intenzitása nagyban függ egészségi állapotunktól, szervezetünk ellenálló képességétől.
Angliában is kiadták a figyelmeztetést, és mára Németországban is rohamosan nő a betegek száma. 2016-ban ez a szám meghaladta a 70.000-et, melyek a Robert Koch intézetben regisztrálásra kerültek.
Mit okoz a Campylobacter fertőzés?
A Campylobacter bélgyulladást okoz, mely mára az első helyre került a súlyos tüneteivel.
- Honnan ered?
- Hogyan juthat az emberi szervezetbe?
A Campylobacter a nyers baromfi húson található a legtöbb esetben.
A kereskedelemben kapható baromfihúsok 38 – 54 százalékában kimutatható volt vizsgálatok alapján!
A víz nem segít!
Amit sok fogyasztó nem tud az nem más, mint, ha megmossuk a baromfihúst, azzal ez a baktérium nem távolítható el.
Nem, hogy nem pusztítja el, még nagyobb bajt okozunk, ha megmossuk!
Miért?
Amikor a csirkehúst megmossuk, és elkezdjük feldolgozni a vágódeszkán, kést is használunk, és sok esetben a konyharuhába is megtöröljük kezünket.
A Campylobacter mivel nem pusztul el, áttevődik ezekre az eszközökre, és innen visszük be a szervezetbe később. Egyedül a forró víz (hő) képes elpusztítani, és a nagyon erős fertőtlenítőszerek.
A Campylobacter baktériumok akár
50 CM messzire is lerepülhetnek, és a legveszélyesebb, hogy már egy csepptől is megkaphatjuk a fertőzést.!
Hogyan készítsük elő a csirkehúst?
Készítsük el a csirkehúst a szokásos módon, de nem mossuk meg előtte.
Amikor elkészültünk, mossunk kezet fertőtlenítő szappannal és lehetőleg jó meleg vízzel.
A vágódeszkát és a csirkehúshoz használt konyhai eszközöket pedig öntsük le felforralt vízzel, majd mosogassuk el. A konyharuhát pedig felejtsük el, amikor csirkehússal dolgozunk. Használjunk papírtörlőt.
Gyerekek esetében a legjobb, ha nyers csirkehús közelébe nem engedjük őket.