18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Campylobacter a CSIRKEHÚSBAN! - Ezért ne mosd meg a csirkehúst!

Megosztás
Konyha

Egyre több az élelmiszer mérgezéses eset a Campylobacter fertőzések miatt. A hús megmosása csak többet árt! A csirkehús esetében erre figyelj! Ezt érdemes tudni a csirkehúsról!


Felhasználás előtt mindig megmossuk a csirkehúst?
Ezt rosszul tesszük!
Azt gondolnánk, ha megmossuk a csirkehúst, eltávolítjuk a baktériumokat…

Aki a csirkehúst sütés előtt megmossa, élelmiszer mérgezésnek teszik ki magát jó eséllyel.

A csirke és baromfi húsokon gyakran megtalálható a Campylobacter baktérium, és ezt csak kevesen tudják.

Még KIS mennyiségű Campylobacter baktériumtól is kaphatunk ételmérgezést!

Kis mennyiségű Campylobacter szervezetbe jutása után a következő tünetekkel találkozhatunk

Hasmenés, hányinger, esetleg hányás. 


Ezeknek a tüneteknek az intenzitása nagyban függ egészségi állapotunktól, szervezetünk ellenálló képességétől.

Angliában is kiadták a figyelmeztetést, és mára Németországban is rohamosan nő a betegek száma. 2016-ban ez a szám meghaladta a 70.000-et, melyek a Robert Koch intézetben regisztrálásra kerültek.

Mit okoz a Campylobacter fertőzés?

A Campylobacter bélgyulladást okoz, mely mára az első helyre került a súlyos tüneteivel.

  • Honnan ered? 
  • Hogyan juthat az emberi szervezetbe? 

A Campylobacter a nyers baromfi húson található a legtöbb esetben.
A kereskedelemben kapható baromfihúsok 38 – 54 százalékában kimutatható volt vizsgálatok alapján!

A víz nem segít!

Amit sok fogyasztó nem tud az nem más, mint, ha megmossuk a baromfihúst, azzal ez a baktérium nem távolítható el.
Nem, hogy nem pusztítja el, még nagyobb bajt okozunk, ha megmossuk!

Miért?


Amikor a csirkehúst megmossuk, és elkezdjük feldolgozni a vágódeszkán, kést is használunk, és sok esetben a konyharuhába is megtöröljük kezünket.
A Campylobacter mivel nem pusztul el, áttevődik ezekre az eszközökre, és innen visszük be a szervezetbe később. Egyedül a forró víz (hő) képes elpusztítani, és a nagyon erős fertőtlenítőszerek.

A Campylobacter baktériumok akár 50 CM messzire is lerepülhetnek, és a legveszélyesebb, hogy már egy csepptől is megkaphatjuk a fertőzést.!


Hogyan készítsük elő a csirkehúst?

Készítsük el a csirkehúst a szokásos módon, de nem mossuk meg előtte.
Amikor elkészültünk, mossunk kezet fertőtlenítő szappannal és lehetőleg jó meleg vízzel.
A vágódeszkát és a csirkehúshoz használt konyhai eszközöket pedig öntsük le felforralt vízzel, majd mosogassuk el. A konyharuhát pedig felejtsük el, amikor csirkehússal dolgozunk. Használjunk papírtörlőt.

Gyerekek esetében a legjobb, ha nyers csirkehús közelébe nem engedjük őket. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat