18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Világra szólóan finom VANÍLIÁS KIFLI – Recept!

Megosztás
Konyha

Semmi pénzért nem hagynánk ki a lehetőséget, hogy vaníliás kiflit készítsünk. Ez egyik jellegzetes süteménye az Adventnek és Karácsonynak. Még el sem készült, már érezzük az ízét szánkban. Mindenki a saját vaníliáskifli receptjére esküszik, már, ha van… Nekünk eddig ez ízlik a legjobban.


Már novemberben sokan elkezdik "amojan" gyakorlás képen kipróbálni az ünnepi recepteket.
Igazán jó ok a nassolásra, ráadásul a vaníliás kifli nagyon sokáig eláll. Sőt, állni is kell hagyni fém dobozban, hogy megpuhulhasson. 

A legtöbb családban ezt nem is éri meg a sütemény, mert elfogy. 

Tesztelhet az egész család.

Jó kikapcsolódás lehet, ha például a gyerekekkel együtt készítjük el a tésztát.


A házi készítésű süteményeknél nincs is jobb!

Mielőtt nekilátnánk összeállítani a vaníliás kifli tésztáját, érdemes egy kicsit belemélyedni a hagyományba is.

Honnan ered a vaníliás kifli?
Mi a története?
A vaníliás kifli tulajdonképpen egy német-osztrák-cseh karácsonyi keksz kifli alakban.
Lisztből, vajból, cukorból és mandulából készül tojássárgája hozzáadásával.
Van, aki tojássárgája nélkül készíti.
A tojássárgája teszi lehetővé, hogy a kifli jól formálható legyen.
Amikor elkészül a vaníliás kifli, és langyosra hűl, porcukor és vaníliás cukor keverékével szórjuk meg.

Recept (körülbelül 80 darabhoz)

  • 300 g liszt 
  • 1 vanília rúd
  • 100 g cukor 
  • 3 cs vaníliás cukor 
  • 3 tojássárgája 
  • 125 g vágott, darált mandula 
  • 250 g vaj 
  • 100 g porcukor 
Elkészítés

Szitáljuk át a lisztet szűrőn, hogy a vaníliás kifli fonom, omlós legyen.
Kaparjuk ki a vanília rúd belsejéből a magokat.
Egy nagyobb tálban kezdjük el összekeverni a következőket:
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, tojássárgája, vaj (apró darabokra vágva), darált mandula és liszt.


 

Gyors mozdulatokkal, de alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Formáljunk labdát a tésztából, és csomagoljuk be frissen tartó fóliába.
Tegyük hűtőszekrénybe állni körülbelül 1 óra hosszára. 



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre.

Vegyük elő a tepsit, fedjük le sütőpapírral.

Vegyük ki a hűtőszekrényből a tésztát, nyújtsuk ki körülbelül 2,5 cm vastagságúra.

 

Vágjuk fel körülbelül 1 cm szélességű csíkokra, sodorjuk fel a csíkokat henger alakúra.

Vágjuk fel őket szintén 2,5 cm hosszra és formáljunk belőle kifliket, elvékonyítva a végeket. 




Tegyük rá őket egymás mellé, köztük helyet hagyva a sütőpapírra.
A tészta sütés közben meg fog dagadni.


Mennyi ideig süssük a vaníliás kiflit?
Körülbelül 10-12 percig. Éppen, hogy arany lesz a színe, de ne hagyjuk megbarnulni.
Vegyük ki a sütőből.

Amíg langyosra hűl, keverjük össze a porcukrot és 2 csomag vaníliáscukrot.

Még a tepsiben, sütőpapíron szórjuk rá a kiflikre. De a vaníliás kifliket meg is hempergethetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban. 




Hagyjuk így teljesen kihűlni és csak ezután tegyük a kifliket fém dobozba, amit lezárunk.
Minden nap nyissuk ki, hogy szellőzhessen. Ezt mondani sem kell, mert úgy is az egész család el fog belőle csenni még akkor is, amikor a vaníliás kiflik meg sem puhultak. 



Jó sütegetést! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat