Tesztelhet az egész család.
Jó kikapcsolódás lehet, ha például a gyerekekkel együtt készítjük el a tésztát.
A házi készítésű süteményeknél nincs is jobb!
Mielőtt nekilátnánk összeállítani a vaníliás kifli tésztáját, érdemes egy kicsit belemélyedni a hagyományba is.
Honnan ered a vaníliás kifli?
Mi a története?
A vaníliás kifli tulajdonképpen egy német-osztrák-cseh karácsonyi keksz kifli alakban.
Lisztből, vajból, cukorból és mandulából készül tojássárgája hozzáadásával.
Van, aki tojássárgája nélkül készíti.
A tojássárgája teszi lehetővé, hogy a kifli jól formálható legyen.
Amikor elkészül a vaníliás kifli, és langyosra hűl, porcukor és vaníliás cukor keverékével szórjuk meg.
Recept (körülbelül 80 darabhoz)
- 300 g liszt
- 1 vanília rúd
- 100 g cukor
- 3 cs vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 125 g vágott, darált mandula
- 250 g vaj
- 100 g porcukor
Elkészítés
Szitáljuk át a lisztet szűrőn, hogy a vaníliás kifli fonom, omlós legyen.
Kaparjuk ki a vanília rúd belsejéből a magokat.
Egy nagyobb tálban kezdjük el összekeverni a következőket:
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, tojássárgája, vaj (apró darabokra vágva), darált mandula és liszt.
Gyors mozdulatokkal, de alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Formáljunk labdát a tésztából, és csomagoljuk be frissen tartó fóliába.
Tegyük hűtőszekrénybe állni körülbelül 1 óra hosszára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Vegyük elő a tepsit, fedjük le sütőpapírral.
Vegyük ki a hűtőszekrényből a tésztát, nyújtsuk ki körülbelül 2,5 cm vastagságúra.
Vágjuk fel körülbelül 1 cm szélességű csíkokra, sodorjuk fel a csíkokat henger alakúra.
Vágjuk fel őket szintén 2,5 cm hosszra és formáljunk belőle kifliket, elvékonyítva a végeket.

Tegyük rá őket egymás mellé, köztük helyet hagyva a sütőpapírra.
A tészta sütés közben meg fog dagadni.

Mennyi ideig süssük a vaníliás kiflit?
Körülbelül 10-12 percig. Éppen, hogy arany lesz a színe, de ne hagyjuk megbarnulni.
Vegyük ki a sütőből.
Amíg langyosra hűl, keverjük össze a porcukrot és 2 csomag vaníliáscukrot.
Még a tepsiben, sütőpapíron szórjuk rá a kiflikre. De a vaníliás kifliket meg is hempergethetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

Hagyjuk így teljesen kihűlni és csak ezután tegyük a kifliket fém dobozba, amit lezárunk.
Minden nap nyissuk ki, hogy szellőzhessen. Ezt mondani sem kell, mert úgy is az egész család el fog belőle csenni még akkor is, amikor a vaníliás kiflik meg sem puhultak.

Jó sütegetést!