Mit tudsz a Márton napról? – Miért eszünk ilyenkor libát?
Megosztás Szuper jó gasztronómiai program a Márton nap!
De miért is?
Az ételeken túl rengeteg érdekesség alakította ki ezt a szokást!
Te mit tudsz róla?
Intelligensnek lenni jó, jó, amikor kitűnsz az átlag közül!
Nem gondoljuk, hogy a teljes történelmet most kell bemagolni, de egy kis tudás frissítés sosem árt!
- Honnan ered Márton napja?
- Mikor van Márton napja?
- Miért eszünk ilyenkor libát?
Boldog névnapot minden Mártonnak!
Márton napja minden év November 11-én van.
A hagyomány szerint ekkor zárták a mezőgazdaságban a munkákat, felkészültek a téli pihenésre.
És ekkor érkezett el az ideje a szépre hizlalt libák levágásának is.
A finom étel mellé nem hiányozhatott a bor sem! Az új bort ekkor kóstolták meg először.
Legenda
Igen, leganda is körbe lengi Márton napját.
A 4. században állítólag Szombathelyhez közel született egy férfi, ő volt Márton, aki a római császár katonájaként Francia országba lovagolt télen.
Egyik éjszaka odaadta meleg köpenyét egy koldusnak.
Azon az éjszakán álmában megjelent Jézus a koldus alakját magára öltve. Ettől a pillanattól kezdve Márton már nem a római császárt szolgálta, hanem Istent.
Tudtuk-e?
Mártont még életében legendák övezték, és püspökké is szentelték!
Állítólag Márton annyira szerény volt, hogy nem akarta elfogadni ezt a kiemelkedő és megtisztelő címet, ezért inkább a libaólban rejtette el magát.
A libák nagyon gangosan gágogtak, ezért megtalálták, és végül mégis Tour püspökké szentelték.
Mit érdemes még Márton napjáról tudni?
Márton napja a karácsonyi 40 napos böjtöt megelőző utolsó nap. Ezért eszünk ezen a napon sok-sok finomságot. Ünnepelünk!
Régen ezen a napon kapta meg mindenki az éves bérét, járandóságát, tehát volt miből pazar vigasságot csapni.
A finom ételek és az új bor együttesen alapozták meg a jó hangulatot.
Ennek a szokásnak, hagyománynak köszönhető, hogy ma is országszerte gasztronómiai eseményeket szerveznek.
Ma már Magyarországon is!
Ugyan nem saját hagyomány, de betette lábát hozzánk is a lámpás felvonulás lábait.
leginkább a gyerekek körében, amikor kis lámpásokat készítenek, és azzal sétálnak végig az utcán. Ez a szokás a német nyelvterületre volt korábban jellemző, lámpás-fáklyás felvonulás (Martinsumzug), mely szintén Szent Márton emlékét őrzi. Jó cselekedeteire emlékeztetnek a fények.
A gyerek számára nem csak maga a lámpás elkészítése, kis mécsesekkel okoz nagy örömöt és ad alkalmat a készülődésre, hanem sokszor kis műsorokkal, előadásokkal is készülnek.
Időjárás előrejelzés
Az időjárás témája sem maradhat ki a hagyományból!
A hagyomány elbeszélései szerint Márton napjára elromlott az idő, esett az eső és nem volt meglepő, ha a hó is.
Ma ebből talán azt érzékelhetik sokan, akik a hidegfrontra érzékenyek, hogy fáj a fejük, nem érzik jól magukat. Aki migrénben szenved, ezt különösen megérzi.
Ennek a furcsa időjárásnak a népi magyarázata, miszerint Szent Márton fehér lovon érkezett.
Ha Márton napja fehér volt, akkor hússzú télre számíthattak, ha csak latyakos, akkor karácsonyig nem is esett a hó.
Ha csak kevés hó esett, akkor azt mondták, hogy Márton megrázta a kabátját.
A liba csontjának színe
A hiedelem szerint, ha a levágott és elkészített liba mellcsontja barna volt, akkor esős lesz az idő, míg, ha fehér, akkor havas télre számítottak.
Rengeteg hiedelem létezik még országszerte.
Te melyiket ismered?
A mai Márton napi ételek már csak részleteiben hasonlítanak az akkor készültekhez, hiszen a gasztronómia sokat változott és fejlődött.
Így ha ma valaki eredeti ételekre vágyik, érdemes vidékre kirándulnia, ahol még megmaradtak a déd-nagyszülőktől a receptek.
Megosztás
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget.
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat!