18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A jó párkapcsolat néhány lételeme - Egy történet

Megosztás
Szerelem

Én sem éltem mindig boldog kapcsolatban. Ebben a cikkben elmondom neked, hogy mi volt a fordulópont. Ez az én történetem És a Tiéd?


Állítólag miden második házasság válással végződik. 


A statisztika azonban csak a válásokkal foglalkozik, a kudarcba fulladt együttélések és egyéb szakítások hivatalosan rejtve maradnak. 

A probléma nagyságát mutatja, hogy már az egyedüllétre is van egy külön szavunk: a szingli. 

Ez persze részben jó, mert rossz az a korábbi társadalmi szemlélet, amikor is egy bizonyos kor után ciki volt egyedül lenni. 

Jó, jó, de azért az sincsen rendjén, hogy egyre többen fogadják el, hogy nem képesek kiegyensúlyozott párkapcsolatban élni, vagy éppen azt, hogy 
„Nekik nem jutott hozzájuk illő rendes ember”. 
Pedig megérdemelnék.

Az én történetem

Negyvennyolc éves vagyok, boldog férj és két gyermek büszke apukája. Ha olvastad a korábbi írásaimat, akkor valószínűleg már tudod, nálam a boldogság a legkevésbé sem a problémamentességet jelenti. 

Mi is vitatkozunk, időnként nagyokat veszekszünk. 

De az egyszer fent, egyszer lent hullámvasútján túlnyomó többségében a szeretetteljes viselkedés, az elfogadás és az együttműködés jellemző.

Ha eddig a párkapcsolatok útvesztőjében bolyongtál, vagy ne adj Isten, ma is ebben a helyzetben vagy, akkor azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy én sem voltam mindig képes arra, amire ma


Nem voltam képes

Nem láttam olyan mintát otthon, ami alkalmassá tett volna arra, hogy harmonikus kapcsolatban éljek, vagy egyáltalán önmagammal jóban legyek. 
Voltak hosszabb-rövidebb kapcsolataim, amik leginkább a se veled, se nélküled állapottal voltak leírhatók. 

Nem láttam együtt magunkat a jövőben, sokat szorongtam, mert nem tudtam, hogy ki a hibás, és hogy miként érhetném el azt az állapotot, amiben most élek. S ha nekem sikerült, akkor 

Neked miért ne sikerülhetne?

Egy napon minden megváltozott

S egy napon, immár több mint tizenhét éve, szembe jött velem Anett, a feleségem. Vele minden működni kezdett. 

Nem azonnal, össze kellett csiszolódnunk, miközben nagyon sokat tanultuk egymástól. S végre eljött a várva várt állapot, amire vágytam, a magánéletem egyenesbe került. 

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy „Lám, lám, Attila megtalálta a számára ideális nőt”. 

Részben igazad van, hiszen a jó kapcsolathoz két emberre van szükség. Másrészt van egy mondás miszerint 
„A házasság előtt nyisd ki mind a két szemedet, és csukd be az egyiket az esküvő után!” 

A mondat első fele arról szól, hogy nem élhetsz tartósan boldogan olyan valakivel, akivel különböző az értékrendetek, akivel nincsen közös témád, aki annyira más, hogy a szerelem rózsaszín ködének eloszlása után idegenként élitek egymás mellett az életeteket. 

A mondat másik fele pedig sokat elmond arról, hogy hogyan kell viselkedni egy kapcsolatban: legyél rugalmas, elnéző, és fogadd el azt, akit egyszer nagyon megszerettél. 

Azonban ezt a mondást a húszas éveim elején hallottam, mégis még kb. tíz évet kellett várnom a NAGY Ő-re, akivel kézen fogva sétálunk a sárgán hulló levelek között, amikor belenézek az életem alkonyát mutató varázsgömbbe. 

Vajon miért?

Megosztom veled a titkomat
A húszas éveim elején legfőképpen attól szenvedtem, hogy abban hittem, hogy egy hozzám való csajra van szükségem csupán, és ez megold mindent. 

Lehet, hogy azok a hölgyek, akikkel korábban összekötött az élet, szintén ilyenek voltak?

Különböző véleményeket hallottam erről a rokonaimtól és a barátaimtól, akiknek külön-külön igazuk volt még akkor is, ha gyökeresen ellentétesen ítélték meg a kapcsolataimat. 

De mindegy is, hogy melyik párom milyen volt. Ami volt, elmúlt. 

Egy biztos, én nem voltam készen a harmonikus kapcsolatra, ezért ők akár földre szállt angyalok is lehetettek volna, akkor is zátonyra futott volna a közös életünk. 

A titkom tehát az, hogy nekem kellett készen állnom, egyrészt arra, hogy felismerjem, ki a"NAGY Ő", és arra, hogy jól működjek a kapcsolatban. 

De mit jelent jól működni?

(*Ebből az is következik, hogy mindenkinek számtalan nagy ő lehetősége létezik a világban, akivel boldogan élhet, de közülük az igazi NAGY Ő abból lesz, akivel akkor találkozol, amikor mindketten készen álltok a közös életre.)
Jól működni
Nem tudom leírni neked, hogy szerintem miként kell egy kapcsolatot ápolni ahhoz, hogy az tartósan, ne adj’ Isten holtodiglan harmonikus legyen. 

Hiszen attól függ, hogy te és a társad milyenek vagytok. Azonban van néhány dolog, ami segít abban, hogy jól alakuljanak a dolgok:

- Ismerd meg a saját értékrendedet, hiszen csak akkor tudsz tartósan elég jól viselkedni, ha az megfelel a saját értékeidnek!

- Ismerd meg az igényeidet! Csak akkor tudod, kifejezni, hogy mi a jó neked, ha tisztában vagy magaddal.

- Ismerd meg a párod értékrendjét, hiszen neki is éreznie kell, hogy számára jó partner vagy!

- Ismerd meg a párod igényeit, és viselkedj úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen!

Régebben azt gondoltam, hogy a jó párválasztás fontosabb, mint az önismeret és a hozzáállás a párkapcsolat minősége szempontjából. 

Kevesen hangsúlyozzák, hogy a jó választás alapja az önismeret. De ez is csak akkor ér valamit, ha nem azzal foglalkozol, hogy a szerelmed mit ront el. 

Természetesen ez is nagyon fontos tényező (lásd igényközlés), de sokkal célravezetőbb, ha áthelyezed a hangsúlyt arra, hogy Te milyen legyél, hogy Te hogyan viselkedjél a jó kapcsolat érdekében.

Ne félj attól, hogy felborul az egyensúly, mert ha jól választottál, akkor a párod észre fogja venni, hogy mennyi mindent teszel érte és a kapcsolatért, és viszonozni fogja a hozzáállásodat. 

Ha esetleg minden próbálkozásod ellenére egyoldalú lesz a viszony, akkor érdemes átértékelni a helyzetet.


Miért fontos a jó kapcsolat?
Voltam egyedül, éltem rossz és elfogadható kapcsolatokban. Végül megtaláltam azt a párkapcsolatot, amiben igazán jó nekem. Kijelenthetem, hogy a különbség szavakkal el nem mondható, és csak az tudhatja, hogy miről beszélek, aki már elérte ezt. 

Ezért arra biztatlak, ne fogadj el félmegoldásokat, mert Te is arra születtél, hogy legyen, akit szerethetsz, és aki viszont szeret, akire vigyázhatsz, és aki vigyáz rád, akivel egyszerűen csak jó, mert van Neked, és akivel boldog lehetsz. Megérdemled.


Magda Attila
tréner, life coach
Személyes Boldogság

Magda Attila
06209331405


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Szerelem

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek