18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mammográfia: Amit minden nőnek tudnia kell!

Megosztás
Egészség

A mammográfia egy speciális röntgenfelvétel a női mellről. De mi is rejlik e különösen kellemetlen orvosi vizsgálat mögött, mellyel állítólag időben fel lehet ismerni a mellrákot? Utánajártunk minden fontos ténynek.


Mammográfia: Mi az?
A mammográfia a női mell egy olyan röntgenfelvétele, mely a mellrák korai felismerését szolgálja. A speciális röntgenfelvétel segítségével egészen apró, milliméter nagyságú tumorok is felismerhetőek, melyeket kézzel nem lehet kitapintani. 

De a mellrák egyéb szimptómái is, mint a csomók, elváltozások a szövetekben, vagy kisebb mészlerakódások is időben felismerhetőek a mammográfia segítségével. Így a páciens időben cselekedhet, a mellrák sikeres kezelésének esélyei megnőnek. 

A klasszikus röntgenfelvételt kiegészítő innovatív technikák ma már lehetővé teszik, hogy a mellről háromdimenziós felvételt készítsenek, amivel még pontosabb eredmények érhetők el.Kinek kell elmennie a mammográfiára?

A mammográfiai vizsgálat teljes mértékben önkéntes és minden 50 év feletti nőnek ajánlják. 69 éves korig a szakemberek a vizsgálat kétévente történő elvégzését javasolják, akkor is, ha a páciensnek nincs semmiféle, a mellrákra utaló tünete. Amennyiben azonban e súlyos betegség bármilyen gyanúja felmerül, akkor a vizsgálatot előbb is elvégzik. A költségeket mindenkor a társadalombiztosítás viseli.

Hogyan zajlik le a vizsgálat?

A mammográfiai vizsgálatot ambulánsan, egy speciális röntgenkészülékkel végzik. Az átvilágítás alatt a mellet óvatosan hosszanti irányban meghúzzák és a lehető leglaposabban két plexilemez közé helyezve összenyomják. 

Ez okozhat némi fájdalmat, ezért sok nő kellemetlennek éli meg ezt a vizsgálatot. Amikor a mell a behelyezés során a megfelelő pozícióba került, elkészíthető a röntgenfelvétel. Ezután a felvételt két szakember tekinti meg – egymástól függetlenül. 

Adott esetben további felvételek készülnek, de sor kerülhet ultrahang vizsgálatra, szövetvételre, vagy MRT-felvételre is, ha a radiológusok szakvéleménye nem egyezik, illetve, ha a mellrák bármely tünetét észlelik. Megnehezítik a diagnózist a szilikon implantátumok és a túl sűrű kötőszövet, mely fiatalabb nők esetében gyakran előfordul. A kész leletet azután postán küldik meg a páciensnek.

Téves diagnózis, egészség károsodás, stb. – Milyen kockázatokkal jár a mammográfiai vizsgálat?

Észszerűnek tűnik, hogy mammográfiai vizsgálatra járjunk, ugyanakkor hallunk kritikákat is. Mint minden röntgenfelvétel esetén, itt is sugárzásnak ill. mágneses hullámoknak tesszük ki a szervezetet. Ez a legrosszabb esetben a gének károsodásához vezethet. De mivel ez esetben nagyon minimális behatásról van szó, valós veszély nem áll fenn. Azt is híresztelik, hogy a mell összenyomása maga mellrákot okozhat. A szakemberek azonban ezt cáfolják: Az összenyomás olyan enyhe mértékű, hogy az maximum apró véraláfutásokat okozhat.

Ellenérv! 

Az egyik legnagyobb ellenérv a mammográfiával szemben annak pontatlansága. Bár a vizsgálat segítségével felismerhetőek fontos rákos tünetek, gyakran születik téves, vagy eltúlzott diagnózis, ami a szövetek rétegződéséből adódik. Előfordul, hogy a mellrákra utaló jeleket fedeznek fel, ezek azonban teljesen ártalmatlanok. Ha ebben az esetben a páciens terápiába kezd, az életét feleslegesen terheli meg. A téves diagnózisok előfordulása az új, innovatív technológiáknak köszönhetően azonban egyre ritkább. Az új háromdimenziós felvételeknek köszönhetően ugyanis a mell minden oldalról jól megfigyelhető.

Konklúzió

A mammográfia, az esetlegesen lehetséges téves diagnózisok és a kismértékű sugárterhelés ellenére is fontos eszköze a mellrák korai felismerésének. A röntgenfelvétel már sok nő életét mentette meg. A technikán még javítani kell, hogy a lehető legpontosabb vizsgálati eredményt lehessen elérni. És: Ha az embernek nincsenek mellrákra utaló tünetei, csupán 50 éves kora felett kell alávetnie magát ennek a vizsgálatnak, ami ráadásul egy ingyenes módja a baj megelőzésének.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek