Ezért szuper élelmiszer a méz! - Itt a megfázás időszaka!
Megosztás 
Gyógyszerek helyett!
Meg vagyunk fázva? Kapjuk elő a mézet!
A megfázás egy vírusos felső légúti fertőzés,amely ugyan nem ártalmas, de olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint az orrfolyás, torokfájás, köhögés, enyhe láz, tüsszögés stb. A megfázás általában 7-10 nap alatt lezajlik.
Milyen fajta mézeket ismerünk?
Melyikben mi van?
Rengeteg kérdés, és még annál is több tudomány és érdekesség!
Könnyen csökkenthetjük a megfázás tüneteit egyszerű konyhai alapanyagokkal, mint pl a méz, a fokhagyma vagy a gyömbér.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan segít a méz a megfázás kezelésében.
Hogyan segít a méz a megfázás kezelésében?
A méz olyan természetes sajátságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a megfázás kezelésében.
A méz antioxidáns, antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaz, amelyek a vírus, a baktériumok és a gomba ellen harcolnak a nátha és a mögöttes tünetek kezelésére.
Segít csillapítani a fájó, kaparó torkot, és enyhíti az irritációt.
Javítja az immunrendszert, ami csökkenti a megfázás súlyosságát, és megakadályozza a jövőbeli megfázásokat és egyéb vírusok támadásait.
Íme néhány ötlet, hogy hogyan használjuk a mézet a megfázás kezelésére:
1. Méz és fahéj
A fahéj gyulladásgátló, antioxidáns, vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatékonyan megakadályozzák a megfázást.

Keverjünk össze egy evőkanál langyos mézet és 1/4 teáskanál fahéjport.
Fogyasszuk el ezt naponta kétszer három napig.
Megjegyzés: A mézet és a fahéjat gyümölcssalátába, forró vízzel, gyümölcslevekkel, teával is fogyaszthatjuk stb.

2. Méz
A rendszeresen elfogyasztott méz segít a megfázás és azok tüneteinek kezelésében, valamint számos más egészségügyi problémára is jó megoldás.
Fogyasszunk el egy evőkanál mézet a megfázás vagy a köhögés első jeleinek megjelenésekor.
Megjegyzés: Mézet és citromlevet hozzáadhatunk teához vagy meleg vízhez, ha nem kívánjuk esetleg közvetlenül fogyasztani.
3. Mézes gargalizálás
A mézes gargalizálás enyhíti a torok fájdalmát, és segít szervezetünknek gyorsabban megszabadulni a megfázástól.
Keverjünk össze egy evőkanál málna levelet vagy citromlevet két csésze forró vízzel.
Adjunk hozzá egy teáskanál mézet, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.
Gargalizáljunk a főzettel.
4. Méz és nyers hagyma
Vágjunk egy vörös hagymát szeletekre.
Terítsük széjjel a hagymaszeleteket, majd fedjük be mézzel és egy kis cukorral.
Hagyjuk, hogy egy éjjelen át a méz a cukorral átáztassa a hagymát, és másnap reggel egy teáskanála fogyasszunk belőle.
A nap folyamán együnk többször is szükség szerint.
5. Méz, citrom és gyömbér
Egy egész citrom negyedekre vágott cikkelyeit tegyük egy tányérba.
Reszeljünk le egy 3-5 centis gyömbérdarabot és adjuk hozzá a citromcikkekhez
Keverjük össze és adjunk hozzá elég mézet, hogy befedjük ezt a citromos gyömbért, miközben rendszeresen megkevergetjük a tányér tartalmát. Hagyjuk pihenni néhány órát, majd adjunk hozzá 1 vagy 2 teáskanál keveréket forró vízhez és igyuk meg.
6. Méz és fahéjas tea
A méz és a fahéj elnyomja a köhögést, amely lehetővé teszi a megfázás tüneteivel küszködőknek, hogy pihentetőbb legyen az éjszakai alvás.
Tegyünk egy fahéjrudat egy csészényi forró vízbe öt percig, majd távolítsuk el a rudat
Adjunk a fahéjteához 2 teáskanál mézet és jól keverjük össze.
Megjegyzés: A lefekvés előtt ezt a teát kell inni, hogy az alvás minőségét javítsuk.
7. Méz és hideg víz
Töltsünk tele egy nagy poharat hideg vízzel.
Adjunk hozzá 2 vagy 3 teáskanál mézet és mikrohullámozzuk 10 másodpercig, majd fogyasszuk el.
8. Méz és Brandy
A brandy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és a megfázást enyhítik. Fogyasszunk méz és brandy keverékét lefekvés előtt.
A megfázásban szenvedő betegek számára a legfontosabb feladat, hogy biztosítsuk a szabad légutakat. A főzet a köhögést csillapítja és enyhíti a torokfájást, így jobb éjszakai alvást eredményezhet.
Forraljunk kb. 2 dl vizet.
Öntsünk ki 2-4 cl brandy-t
Adjuk hozzá a forró vizet a brandyhez, és keverjünk el ebben egy teáskanál mézet. A teát gazdagíthatjuk még tovább citromlével.
Szükség szerint ismételjük meg.
9. Méz és a Whisky
A whisky szintén segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében. A Bourbon segít a fájó torok kezelésében, míg az ír whisky segít a száraz köhögés kezelésében.
Keverjük a whiskyt, a mézet és a friss citrom levét egy bögrébe.
Mikrohullámban forrósítsuk fel a keveréket és lassan kortyoljuk
Megjegyzés: Ha a keverék túlságosan erős ízű, adjunk hozzá további ¼ csésze forró vizet.
10. Méz és citrom tea
A méz és a citrom rendszeres fogyasztása segít megszabadulni a megfázás tüneteitől.
Kombináljunk 2 evőkanál mézet 1 evőkanál citromlével
Adjunk hozzá elegendő meleg vizet a bögre feltöltéséhez.
Keverjük össze és fogyasszuk el.
11. Méz citrommal és fahéjjal
A citrommal és a fahéjjal készült főzet rendszeres fogyasztása a megelőzi a megfázást, és segít a betegség tüneteinek enyhítésében.
Facsarjunk fél citromlevet egy bögre meleg vízbe.
Adjunk hozzá 2 evőkanál mézet és 1 csipet fahéjat.
Keverjük össze és igyuk meg.
12. Manukaméz megfázás ellen
A Manuka méz antibakteriális, vírusellenes tulajdonságokat tartalmaz, ami hatásos a megfázás és az influenzaszerű tünetek kezelésében.
Több ásványi anyagot, aminosavat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, mint bármely más méz, és ez lehetővé teszi, hogy erősítsük vele az immunrendszert, amellyel megakadályozzuk a megfázást, és energetikusabbak lehetünk.
A Manuka méz természetesen előforduló hatóanyaggal is rendelkezik, amely nem veszíti el a hatékonyságát, ha hőnek és fénynek van kitéve, mint más típusú méz. Fogyasszunk el egy teáskanál manuka mézet naponta 3-4 alkalommal.
Megjegyzés: A manuka méz rendszeres fogyasztása segít megelőzni a megfázást és az influenzaszerű tüneteket.
13. Enyhe megfázásra mézelixír
Ez a módszer természetes módon gyógyítja a fojtogató köhögést és a szúró torokfájást.
12 hónaposnál fiatalabb kisbabák számára nem ajánlott, mert többek közt alkoholt, szacharint is tartalmaz. Konzultálnunk kell a gyermekorvosunkkal, mielőtt gyermekünknek mézet adunk, mivel bizonyos más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek, vagy allergiát okozhatnak.
Az 1-4 éves gyermekeknek egyáltalán nem, a 4 év feletti 1 teáskanál nyers pasztőrözött mézet kell adni.
Megjegyzés: A mézet nem szabad 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek adni, mert botulizmust okozhat, ami végzetes lehet.
Mindenképpen konzultálnunk kell a gyermekorvosunkkal, mielőtt gyermekünknek mézet adunk, mivel bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek, vagy allergiát okozhatnak. Kevés ember allergiás a mézre és a fahéjra. Forduljon orvosához, mielőtt orvosolná a gyógyszert.
Megosztás
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget.
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat!