18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

5 érv a szezonálsi étkezés mellett - Tudod mi a szezonális étkezés?

Megosztás
Egészség

Mi nők egyre inkább igyekszünk a tudatos elvek szerint megválogatni, mit tegyünk a család asztalára. Lépten-nyomon az egészséges táplálkozásról hallunk, éppen csak a legtöbbször nem segítenek bennünket, pontosan mi tartozik ide.


Mi most a tudatos táplálkozás kevéssé fennkölt fajtáját ajánljuk, amelyet egész pontosan igyekszünk definiálni, mit is jelent és mi tartozhat a kategóriába, ez pedig nem más, mint a szezonális étkezés. 


Mi is a szezonális étkezés?

Amennyiben emellett tesszük le a voksunkat, egész biztosan csökkenthetjük a kiadásainkat, ráadásul úgy, hogy a családunk minden tagja megkapja a legszükségesebb tápanyagokat.
Nem is olyan régen, a szezonális táplálkozást nem tekintették valós étel-trendnek - csak annyit jelentett, amit éppen megettünk. 

Még mielőtt a teherszállítás nem volt ennyire elterjedt, az emberek a körülöttük lévő termőföldek terméseit ették, hogy csak egy néhányat említsünk: a zöldségeket tavasszal, nyáron a bogyósokat, ősszel a gyümölcsöket, télen pedig a gyökérzöldségek kerültek terítékre túlnyomórészt.

Ma a szezonális táplálkozás újjáéledése van folyamatban, mivel az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az összetevők eredetére. 

De számos oka is van ezen túlmenően, kezdve onnan, hogy jobb az íz és textúra, fejlődik a táplálkozástudomány, alacsonyabbak a költségek és talán a legfontosabb, hogy ezáltal kisebb az ökológiai lábnyom.
Mi van a szezonban most?
Javában az ősznél járunk, mostanra megérkezett az ízletes zöldségekből a dömping, mint a cékla, a zeller és a padlizsán, valamint a szaftos gyümölcsök közül választhatunk, beleértve az almát, a szilvát, a szőlőt -, amelyek nagyon ízletesek.
Rengeteg mód van arra, hogy szezonálisan tegyünk egy kis izgalmas ételt az asztalra, hogy felturbózzuk a család étvágyát. 

Lehet ropogós chipset készíteni céklából vagy zellerből, vagy töltött padlizsánt ebédre. Az egyetlen korlát a saját képzelőerőnk, de amikor büszkélkedünk magunkban, hogy kiválasztottuk a szezonális összetevőket, akkor egyszercsak meglepődünk mennyi ragyogó ötletünk van az elkészítésükre.
Íme 5 indok arra, hogy miért jó szezonálisan enni
Íz
Amikor a gyümölcsöket és zöldségeket természetes érésük idején szedik és a lehető leggyorsabban kerülnek asztalunkra, garantált, hogy a legfinomabbat fogyasztjuk mindenből.


Költség

Ha egy alapanyagot érésének idején, azaz a szezonban vásároljuk, akkor abból egészen biztosan rengeteg van. Az üzleteket elárasztják velük, többletet kapnak, ami nagyobb rendelkezésre állást és alacsonyabb árakat eredményez.
Tápérték
A szezonális gyümölcsök és zöldségek ízei érésük csúcsán nem csak hogy ragyogó ízűek, hanem tápértékük is ilyenkor a legnagyobb, ami segít abban, hogy családunk egészséges és kiegyensúlyozott étrendet élvezzen.


Környezet

A szezonális termékeknek kevesebb permetezésre van szükségük, kevesebb feldolgozási eljáráson mennek keresztül ahhoz, hogy elérjenek az asztalunkig, így az ökológiai lábnyom is minimalizálható – kevesebb csomagolóanyag, konzerválás stb. szükséges.


Kreativitás
A szezonális étkezés segít kreatívabbá válni, mivel mindannyiunknak az a célja, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az alapanyagokból és ezáltal azok az összetevők is előkerülhetnek, amik eddig méltatlanul hátrébb sorolódtak a bevásárlólistánkon.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek