18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Egzotikus, gluténmentes, egészséges – Manióka az új LISZT alternatíva

Megosztás
Konyha

A maniókról még mindig csak kevesen hallottak, pedig egy szuper liszt pótló, helyettesítő, glutén mentes, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ugyan úgy készíthetünk belőle például palacsintát!


Mi a manióka liszt?
Először is érdemes megtudni, miből készül. A Manióka más nevén a tápióka a kutyatejfélék családjába tartozó növény.
Gumós gyökere ehető.
Ez a meglehetősen ritka gyökér hasonlít egy trópusi burgonyához, és maga a növény is Dél-Amerikából származik.
A manióka gumója kicsit édesebb és gyümölcsösebb ízű, mint a burgonyáé. 



Akárcsak a normál burgonyát, ezt sem szabad nyersen fogyasztani, mert gyökerében mérgező kéksav található, mely csak főzéssel bomlik le.
Ez a veszély nem fenyeget a legtöbb esetben minket, mert Európában leginkább már liszt formájában található a boltok polcain.
Kifejezetten ajánlott a manióka liszt gluténérzékenyeknek, fogyókúrázóknak és azoknak is, akik egészséges alternatívát keresnek a lisztre.

Új alternatíva a lisztre!

A nyugati világban még mindig ismeretlen maga a manióka, de a belőle készült liszt már egyre nagyobb figyelmet kap. 

A magas keményítőtartalma utánozza a liszt konzisztenciáját, ám mégsem tartalmaz glutént úgy, mint például a búzaliszt.
 
Jó alternatíva főzéshez és sütéshez is azoknak, akik intoleranciában szenvednek.

A manióka lisztnek egészségmegőrző tulajdonsága is van.
B-vitamint is tartalmaz, mely erősíti az idegeket, szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomásra is jó hatást gyakorol, elengedhetetlen a hatékony energiacsere folyamatában.

Tartalmaz továbbá K-vitamint, ami fontos a csontok számára, fontos szerepet játszik a véralvadásban.

C-vitamin is megtalálható benne, ami az immunrendszert erősíti többek között, de felelős a jó látásért is, és még sok más területre van jó hatással.

Nyomelemként megtalálható még benne foszfor, kálium, vas, kalcium.

Nem alacsony a szénhidrát tartalma!

Fontos tudni, hogy a manióka lisztnek nem alacsony a szénhidrát tartalma, ám lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos fehér liszt.
38 g jó szénhidrát található például 100 g egzotikus manióka lisztben, mely valódi energiát ad a szervezetnek.
Aki fogyni szeretne, a manióka lisztet mindenképpen építse be étrendjébe.

Hogyan használjuk a manióka lisztet a konyhában?

A manióka liszt bőségesen tartalmaz keményítőt, amitől tökéletesen helyettesíti a lisztet.
Ez azért érdekes, mert például a quinoa-t is ajánlják liszt helyettesítőként, de abból például nem tudunk szilárd tésztát készíteni, muszáj hozzáadni lisztet. Míg a manióka liszt önmagában is használható, 100%-ban kiváltja a lisztet. 


Tehát a manióka lisztet ugyan úgy használjuk, mint a normál lisztet galuskához, palacsintatésztához, süteményekhez, pörkölt szaftjának sűrítéséhez, rántásként, habarásként és még sorolhatnánk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat