18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Gyertyaszezon – 10 biztonsági tipp! – Ez a legveszélyesebb gyertyafajta!

Megosztás
Otthon

Hűvös estéken előkerülnek a gyertyák, és velük együtt a háztartási balesetek és tűzkárok is. Melyik típusú gyertya a legveszélyesebb és legalattomosabb?


Örülünk, amikor megint érezhetjük az illatos gyertyák, teamécsesek illatát otthonunkban. 


Ilyenkor az ember hajlamos, és jól is teszi, ha kikapcsolja gondolatait, de azért ezekről a dolgokról ne feledkezzünk meg a hangulat pillanatában, mert könnyen baj lehet a vége.

Soha ne hagyjuk a gyertyát magára a helyiségben, ahol meggyújtottuk. Mindig nézzük meg, elaludt-e teljesen, ha már például elfújtuk.

Soha ne helyezzük olyan helyre a gyertyát, ahol gyúlékony anyag van, mint például függöny, képek kitéve a polcokon. Nem feltétlenül a gyertya maga gyújthatja meg ezeket, hanem a gyertya kanócából kipattanó parázsdarab. Ugyan ez érvényes az asztali lámpák esetében a lámpaernyőre is, ami a lehető leghamarabb lángra tud kapni. Ne helyezzük olyan gyertyatartóra vagy gyertyatartóba a mécsest, ami önmaga is gyúlékony.
Az üveg gyertyatartók nagyon szépek, és különleges fényjátékot eredményeznek, de veszélyesek lehetnek, ha a faluk túl magas. Amint a gyertya elmozdul középről, felhevítheti az üveget, ami végül elpattan a hő hatására.

A teamécsesek a legveszélyesebbek, mert azt gondoljuk, hogy tartó nélkül is bárhová letehetők. De nem, A teamécsesek alumínium része nagyon vékony, a forró viasz pedig teljesen felforrósítja, az a tárgy vagy anyag, amire önmagában rátettük meg is gyulladhat. Szépek és kedvesek az komódra állított gyerekrajzok például idősek otthonában, és előszeretettel helyeznek el eléjük gyertyát, mécseseket az idősek. De nagyon veszélyes! A gyertyából esetlegesen kipattanó pernye pillanatok alatt meggyújtja.

Tartsuk a gyertyákat mindig távol a gyerekektől és a háziállatoktól. Nem fordítva! Nem a gyerekeknek kell megtiltani a gyertyához való közeledést. A háziállatoknak pedig nem is lehet.

Ne gyufával gyújtsuk meg a gyertyát, mert a belőle lehulló égett darabok meggyulladhatnak a viaszban is. Ne hagyjuk a gyertyákat teljesen leégni, mert ekkor kezdenek el füstölni, pernyét eregetni.

Sose fújjuk el a gyertyát! Csakis nedves kézzel megérintve a kanócot szabad eloltani. Amikor elfújjuk a kanóc még izzhat, mert levegőt kap. Éppen úgy, mint amikor a parazsat gyújtjuk be grillezéskor. 

Egy kreatív ötlet a végén.
Figyelem! A fedő rész nem zárt, ki van vágva! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Otthon

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek