18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ha már olyan divatos a Q10, akkor tudd meg, mit is kensz magadra!

Megosztás
Szépség

Tudod? - A koenzimet egy amerikai tudós, Frederick L. Crane fedezte fel 1957-ben. - Peter Dennis Mitchell brit kémikus fejtette meg, hogyan funkcionál a Q10 a sejteken belül. Munkájáért 1978-ban kémiai Nobel-díjat kapott.


Az elektrontranszport lánc egyik alkotóeleme, és részt vesz az aerob sejtlégzésben, energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban így jön létre. Ezért a Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye - például szív, máj és vese. 


A Q10 tulajdonképpen vízben oldhatatlan kristályos por. Felszívódása a lipidekével azonos folyamattal történik, a felvételi folyamat pedig az E-vitaminéhoz hasonló. Az emberi szervezetben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe, és ezek elősegítik a lipofil anyagok felszívódásához szükséges emulgeálódást és micellaképződést. 

 

A Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multivitaminok után. 

A Mayo Klinika szerint a „CoQ10-et számos kórállapotban alkalmazták, ajánlották és vizsgálták már, de sok területen kezelésként való alkalmazása vitatott”. 

A Q10-koenzimet a ritka betegségek kezelésére szolgáló (ún. árva) gyógyszerként engedélyezték a Huntington-szindróma és a mitokondriális citopátiák terápiájára. További alkalmazási területei még nem igazolódtak, így a pangásos szívelégtelenségben és a sportolók teljesítményének javításában való alkalmazás sem.

Azt azonban megfigyelték, hogy a Q10-koenzim kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél. Mostanáig három vizsgálat történt, amelyek közül kettő kis méretű volt, és nem alkalmazott placebo csoportot, nem randomizált vizsgálatok voltak, és nyílt elrendezésben történtek, a harmadik kettős-vak, randomizált, placebo kontrollos vizsgálat volt, amelyben statisztikailag szignifikáns eredményeket figyeltek meg annak ellenére, hogy a minta kicsi volt, 42 beteg vett részt benne. Az alkalmazott napi adag 150-300 mg volt. Hatékonyan alkalmazták a migrénes rohamok megelőzésében, különösen napi 500 mg magnézium-citrát és 400 mg B2-vitamin alkalmazása mellett.


Embereken végzett vizsgálatokból több beszámoló is született arról, hogy a Q10 hatással van a vérnyomásra.

A magas vérnyomásban alkalmazott Q10 klinikai vizsgálatainak 2007-ben elvégzett metaanalízise során, minden olyan publikált vizsgálatot áttekintettek, amelyben a Q10-koenzimet a magas vérnyomás kezelésében alkalmazták, és értékelték a teljes hatásosságot, a terápiás hatás következetességét és a mellékhatások előfordulási gyakoriságát is. A metaanalízist 12 klinikai vizsgálattal (362 beteg) végezték el. A metaanalízis során azt a következtetést vonták le, hogy a Q10-koenzim magas vérnyomásos betegeknél akár 17 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és akár 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást, jelentős mellékhatások nélkül.

A Q10-et a rák kezelésében valamint a daganatellenes kezelés által okozott mellékhatások enyhítésében is vizsgálják.

A Q10 mennyisége az életkor előrehaladásával természetszerűleg csökken. Ebből a tényből indul ki az a feltételezés, miszerint a Q10, a fiatalság receptjének egyik összetevője lehet, emiatt pótlására idősebb korban kiemelt figyelmet érdemes fordítani.
A koenzim-Q10 kívülről történő pótlása ma már könnyedén megoldható a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően. Étrendkiegészítők formájában számos típusban megvásárolható, amely készítményeknek mind felszívódása, mind biológiai hasznosíthatósága kitűnő.

- A Beiersdorf kutatói voltak az elsők, akik a Q10 bőrre gyakorolt hatását vizsgálták, és a koenzimet 1998. óta bőrápoló termékekben is alkalmazzák.
A Q10-re vonatkozó kutatásaik eredményeit a saját bőrödön érezheted.
A bőr saját Q10 koenzimje kulcsszerepet játszik az energiatermelésben és védi a bőrt az oxidatív stressztől. 


Az érzékeny arcbőr, amely általában hajlamos a kiszáradásra, különösen gyorsan ráncosodik. A ráncok korán megjelennek, és jobban látszanak az ilyen bőrön. A mérsékelt sejtaktivitás csökkenti a sejtregenerálódást, ami a ráncok kialakulásához vezet, vagyis a bőr egyszerűen gyorsabban öregszik. Az energiaszintet növelő és a sejtregenerálódást támogató, a bőr saját Q10 koenzimjét tartalmazó bőrápoló termékek használata segíthet a problémán. A Q10 koenzim egy, az élő szervezetben képződő kis, nem fehérjetermészetű molekula, amely fehérjékhez kapcsolódva aktív enzimeket hoz létre. 

A Q10 koenzim nélkülözhetetlen sejtjeink energiaellátásához, a zavartalan biokémiai folyamatok fenntartásához. Körülbelül 30 éves korig a szervezet saját maga állítja elő a szükséges mennyiséget. Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a szervezet Q10 termelése, és a nem megfelelő ellátottság különböző működési zavarokhoz vezethet. A Q10 erős antioxidáns tulajdonságáról is ismert. E-vitaminnal, béta-karotinnal és szelénnel kiegészítve kölcsönösen erősítik egymás hatékonyságát. A Q10 koenzim segítségével sejtenergia szabadul fel a szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből, hatása gátolhatja a sejtek idő előtti öregedését és elősegíti, erősítheti a bőr védelmét.A Q10-et tartalmazó termékek hatékonyan segítik bőrünk működését.
A Q10 termékcsaládunk minden terméke speciálisan az érett, különleges ápolást igénylő bőrre lett kifejlesztve.
A vitalizáló, ápoló éjszakai krém olyan értékes olajokat tartalmaz még, mint a Makadámiadió olaj, Jojoba olaj, Avokádó olaj és Őszibarackmag olaj, melyek az éjszakai pihenő fázis alatt finommá, simává varázsolják a bőrt.
A fantasztikus Q10 szemránckrém gátolja a szemráncképződést, hatékonyan ápolja a szemkörnyéket és kisimítja a bőrt.

Bodico


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Szépség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek