18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Elveszve az internet dzsungelében – Te képes lennél a telefonod nélkül boldogulni?

Megosztás
Életmód

Te boldogulnál a telefonod nélkül? Na és meddig? Egy átlag felhasználó napjában minimum 80x ránéz az okostelefonjára, hogy megnézze nem történt-e valami az interneten. Ennek szerinted hány százaléka fontos? Nem túl sok igaz?


Napról napra, lépésről lépésre életünk fokozatosan digitalizálódik, átkerül a virtuális térbe.
Sci-fisen hangzik? 


  • Mondd meg de őszintén, hány telefonszámot tudsz fejből? 
  • Mikor vettél kézbe utoljára lexikont? 
  • Mikor tájékozódtál utoljára internetes segítség nélkül? 
  • Hány emberrel értekeztél ma e-mail, chat, vagy sms formájában és hány emberrel beszélgettél el élőben? 
  • Hány online barátod van mondjuk a facebookon, és mennyi a fizikai valóságban? 
  • Mikor voltál utoljára offline pár napnál tovább?
Ami a technológia használatot illeti gyakran nekünk felnőtteknek is gondot okoz megtalálni az egyensúlyt, ez minket is szorongásra, depresszióra, függőségre hajlamosít, pedig mi még egy olyan világba születtünk, amikor nem volt állandóan a zsebünkben az internet, sőt egy ideig még az életünkben sem, és a technika csúcsa a tv volt. 

Ezzel szemben a mai fiatalok ebbe a digitalizálódó világba születnek bele, és bár ez sok lehetőséget rejt számukra, sok gondot is okoz majd.
Egyre fiatalabb korban kapnak digitális önállóságot a gyerekek, holott se a net, se a videojátékok, vagy a kütyük nem különböztetnek meg felnőtt és gyerek felhasználót. 

Ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban, amikor egy gyerek saját okostelefont kap, vagy egyedül bóklászik a neten az internet szempontjából felnőttnek számít. 


Beszélhetnénk itt a véres agresszív tartalmú dolgokról, az internetes bűnözőkről, szexuális ragadozókról, vagy a pornográfia nem éppen áldásos hatásairól, de ezek külön-külön egyik sem olyan ijesztő mint az a tény, ahogy a az idősebb nemzedék napról napra kicsit lemarad, fiatalabb nemzedék egyre inkább bezárkózik ebbe a világba, és mondhatni magára marad a virtualitás dzsungelében. 

Na már most egy gyerek, aki a vadonban állatok közt nevelkedik, maga is vad lesz, nem fog megtanulni beszélni stb., a mai fiatalok pedig akik az internet világában nevelkednek hasonló mintát mutatnak. 

Kommunikációjuk az online trendek szerint alakul mint LOL, Like és  és 12-13 évesen már legtöbben ha nem is élnek vele, de minimum találkoznak már a magukat és egymást tárgyiasító cyber szexualitás eszközeivel, mint például a sexting, vagy a virtuális agresszió könyörtelen rituáléival mint a cyber bullying vagy trollkodás.
Persze hacsak nem költözünk ki családostul remetének, nem lehet ettől elzárkózni, és nem is kell, ugyanakkor érdemes tudatos felhasználóvá válni.

Tudatosan felállítani a határokat, megtanulni egyszerre elkerülni a veszélyeket és kiaknázni a lehetőségeket.

Ettől lelkileg is kiegyensúlyozottabbak leszünk, a fiatalokkal is jobban lépést tudunk majd tartani és jobban fel tudjuk őket készíteni az internet és virtualitás dzsungelére.
Ha valaki szeretne egy generációs szakadékot áthidaló gyorstalpaló kézikönyvet-térképet ehhez a világhoz ajánlom figyelmébe az alábbi linket.

Több mint 10 évnyi kutatási, szakmai és személyes tapasztalatokon alapuló, válogatott információk, és hasznos tanácsok gyűjteménye.

Virtuál pszichológia, amit mindenkinek tudnia kell


A Nőivilág olvasói közül az első 50 leggyorsabb jelentkező az alábbi kuponnal most féláron veheti igénybe, a kurzust.

Kuponkód: NOIVILAG

Tóth Dániel pszichológus


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek