18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Veszélyes pénztárszalagok! Miért veszélyesek a pénztárszalagok?

Megosztás
Egészség

Belépőjegyek, bérletek, kasszaszalagok… Minden nap érintkezünk velük. Ezek a papírok úgynevezett termikus papírok, melyek egy speciális vegyi anyagot tartalmaznak, méghozzá nem mást, mint a biszfenol (BPA). Ez az anyag kis mennyiségben is mérgező és egészségügyi kockázatot jelent mindenki számára, de különösen a terhes nőkre.


Mi ez az anyag?
Mi a biszfenol?
A biszfenol egy ömlesztett vegyi anyag, melyet főként szintézis gyantákhoz, epoxigyantákhoz használnak.
Sok minden nap használatos termékben megtalálható. A pénztárszalagokon, bérleteken és jegyeken kívül sajnos az élelmiszeripar is használja, főként az élelmiszerekkel is érintkező csomagolóanyagoknál. Például üveges italok, műanyag dobozok, fedelek…

Éppen úgy, akárcsak a kozmetikumok esetében, a biszfenol a csomagoláson keresztül az élelmiszerbe is beszivárog, és ezzel pedig eljut szervezetünkbe.

A pénztárszalagot, blokkot, bérletet naponta fogjuk kezünkben.

Hormonális hatások

Hormonális hatása első sorban az állapotos nőkre veszélyes, ugyanis a női nemi szerv ekkor fokozottan érzékeny, védtelen. A nők ilyenkor a legfogékonyabbak például a rákos megbetegedésre, cukorbetegségre, pajzsmirigybetegségre, szív és érrendszeri problémákra.

Elborzasztó statisztika!

Az Európai Környezetvédelmi hivatal statisztikája szerint 90%-ot meghaladó a lakosság aránya, akiknek a vérében és vizeletében kimutatható a biszfenol.

Ez arra utal, hogy az expozíció igen gyors, az anyag hamar beszivárog testünkbe és tartósan ott is marad, nem ürül ki.

Veszély a szupermarketek pénztárainál!

Nem lennénk a helyében most a pénztárosoknak vagy az ügyfélszolgálatosoknak, akik ilyen papírokkal dolgoznak nap, mint nap!
De ettől még a tény az tény!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a második legfontosabb elemként nevezi meg a BPA-t, biszfenolt, ami károsítja és rendkívül veszélyes az emberi szervezetre.
Ez a helyezés riasztó!


Az Környezetvédelmi hivatal megtette az első lépéseket az ilyen papírokat előállító cégek felé, és kezdeményezte a biszfenol teljes kivonását azokból. És minden olyan termékből, amely ezt az anyagot tartalmazza.
Kérdés, mikorra tűnhet el a felsorolt termékekből a biszfenol, más néven BPA. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek