18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

HYALURON Ezzel is minden kozmetikai terméket el lehet adni! De mit tud valójában?

Megosztás
Szépség

A csapból is a HYALURON folyik, megvesszük, mert jól hangzik. Mit tudunk róla a reklámokban szövegeken kívül? Többeket megkérdeztünk, és elég siralmas a tudástár…


A hyaluronsavat először 1934-ben izolálta Karl Meyer és J. Palmer a Columbia Egyetemen. A betegek duzzadt ízületeiből aktív anyagot sikerült elkülöníteniük, amelyet hyaluronsavnak neveztek el.


Széleskörű elterjedéséért és használatáért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk. 1942-ben Dr. Balázs Endre szabadalmat nyújtott be a hyaluronsav sütőipari felhasználására tojásfehérje helyett, ugyanis a második világháborúban a tojás hiánycikk volt. 

Dr. Balázs Endre a következő ötven évben a hyaluronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált. 

Betegségek kezelésére

A negyvenes években a hyaluronsavat gyakorlatilag minden állatfajból izolálták és kiderült, hogy számos fontos betegség kezelésével hozható kapcsolatba, így a rheumás arthritisszel, degeneratív arthritisszel és néhány szemészeti- bőrbetegséggel is. Egyértelművé vált, hogy komoly lehetőségek rejlenek a hyaluronsavban, mivel olyan tiszta anyagról van szó, amely nem okoz irritációt.

Ez maga a bőr összetevője

A hyaluronsav a bőr kötőszövetének természetes összetevője, tehát minden emberi szervezetben megtalálható. Tulajdonképpen egy fehérjéről van szó, ami többek között a bőr hidratáltságának, rugalmasságának fenntartásában játszik szerepet – akárcsak a kollagén vagy az elasztin. Az idő múlásával viszont egyre kevesebb hyaluronsavat termel a szervezet, ezért a bőr fokozatosan veszít feszességéből, fiatalosságából. 40 éves kor körül a hyaluronsav termelődése a felére csökken, kb. 60 éves korra mindössze 10%. Ezek alapján bizonyos, hogy az öregedés elleni harc egyik fő eszköze a hyaluronsav szövetekben való megőrzése, illetve a visszajuttatása a szervezetbe.A hyaluronsavat több terápiás területen is használják

- a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban: az ízületek „kenőanyagaként” ismert, így kopásos megbetegedésekben közvetlenül az ízületi résbe fecskendezve a mozgás javítható, a fájdalom csökkentését, a gyulladás elkerülését, a porc további kopásának megakadályozását egyaránt lehetővé teszi; 

- az urológiában fájdalmas hólyag szindróma esetén alkalmazzák: a hólyag feltöltésével a hólyagfal nyálkahártyája helyreállítható, ezáltal a gyulladás és a fájdalom enyhül, az életminőség javul; 

- bőrgyógyászati sebkezelésben: a legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebekig alkalmazzák, a bőrgyógyászatban esztétikai célokra (tabletta, krém, injekció formájában) használják; 

- enyhít az allergiás betegek panaszain, valamint segít a fül-orr-gégészeti gyulladás okozta fájdalom enyhítésében azáltal, hogy segíti az allergének kiürülését, illetve nedvesen tartja a nyálkahártyát; 

- fogászati alkalmazása: parodontális gyulladások megszüntetésében egyre jobb eredményeket értek el.

Fontos tudni azonban, hogy a genetika, a környezet, a táplálkozás és az életforma mind-mind befolyásolják a hyaluronsav szintet.

A szervezetben legfontosabb feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. Védi a külső fizikai behatásoktól, "keni" az ízületeket, óvja azokat a krónikus gyulladásoktól, sőt, a károsodott szövetek gyógyulását elősegíti.
Elősegíti az immunrendszer működését is, ugyanis antioxidánsként, benntartja a vizet szervezetben, „kenést” biztosít a szívbillentyűk számára is.
Csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát. 

A hidratáció kritikus fontosságú az immunrendszer, az izomtömeg növekedés, valamint a C-vitamin és a B-vitaminok felszívódása szempontjából is.
A magnézium a hyaluronsav termelés limitáló tényezője, tehát ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiség, akkor a hyaluronsavból is hiányt szenvedhetsz!
A hyaluron tömegének ezerszeresének!!! megfelelő vizet képes megkötni.
A hyaluronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, biztosítva az adott szerv rugalmasságát és feszességét. Így van ez bőrünk esetében is.

Sok szakember szkeptikus a szájon át szedhető hyaluronsav hatékonyságát illetően. 

Elfogadják, hogy bizonyos állapotokon javít, de kétlik, hogy meghosszabbítaná az életet. 
A sebgyógyulást segítő és szövetregeneráló hatást azonban minden szakértő elismeri.

Amennyiben szájon át alkalmaznánk

Ha valaki mégis a szájon át történő alkalmazást választaná, tudnia kell, hogy az ilyen módon bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni.

A kozmetikai ipar is felfedezte már a csodaszert, így számos termékben megtalálható, sőt egyre több a hyaluromos kozmetikai készítmény.

Bár ha krémként alkalmazzuk, akkor csak a hámréteg (a bőr legfelső rétege) vízháztartását tudjuk vele befolyásolni némileg pozitív irányba.

Az intenzív hyaluron szérum mélyre hatol a bőrbe, mintegy "ráncfeltöltés"-ként.

A Hyaluron szérum természetes, nem állati eredetű, az arcizmok működését nem befolyásolja, mint a botox.

Próbáld ki saját magad!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Szépség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek