18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Az iPhone úgy hat, mint a drog

Megosztás
Életmód

Ezzel, a jó eladhatóság érdekében, megfelelően provokatív címmel jelent meg nem olyan régen terjedelmes cikk az egyik vezető hírportálon.


A cikk egyébként borzongatóan sötét képet fest a jelenlegi helyzetről, valamint beszámol néhány, a függőségi problémával kapcsolatos megoldási kísérletről. 


Nehéz elfogadni az olyan hatásvadász fejezetcímet, hogy 
„az átlagember naponta százötvenszer csekkolja az okostelefonját”

Legfőképpen, hogy az előtte szereplő mondatban egy másik lufi durran: 
„... mert ez már nem technikai versenyfutás, hanem az agytörzs manipulálásáért folytatott háború. 
Ezt a versenyt az emberiség már elvesztette.” 

Tehát ez a napi 150 a világátlag lenne? 

Erős kétségeim vannak. 
Miként az a feltételezés sem reális, hogy ez a kilátástalan helyzet csupán a gonosz szoftver gyártók miatt alakult így, akikkel szemben a felhasználó tehetetlen. 

Nem akarok olyan triviális dolgokkal előhozakodni, hogy nem a pisztoly öl, hanem az ember, aki meghúzza a ravaszt. Aztán például máig folyik a vita arról, helyesen tették-e a tudósok, hogy foglalkoztak, foglalkoznak a nukleáris technológiával, amiről jól tudjuk, hogy áldás is lehet és (végzetes) csapás is. 

Tehát maradjunk abban, hogy az iPhone szolgálhat egyes embereknek drogként, azaz lehetnek emberek, akiknél kialakulhat ilyen függőség, ami semmiben nem különbözik az összes többi (ezen címszó alatt tárgyalt) kényszeres cselekvéstől, legyen az túlzó alkoholizmus, kábszerezés, vásárlási- vagy munkamánia, (szerencse)játékszenvedély ésatöbbi, ésatöbbi. 

A felületen mozogva - mivel ez sokkal egyszerűbb - mindenről szó van a cikkben, a gonosz szoftveres cégekről, meg az azoknak kiszolgáltatott emberekről, és csak mellékesen a szabadulás érdekében történő (mellesleg nem is túl ügyes) próbálkozásokról. 

Úgy tűnik, a függőség kialakulásával az okokkal sokkal kevesebben foglalkoznak. 

Azt hiszem könnyen belátható, hogy a függőség, mint okozat eredményesen csak az ok kiiktatásával szüntethető meg. 
 
Nagyon sok minden, például korábbi trauma vagy sorozatos stressz vezethet addikcióhoz, aminek mindig van valami pótcselekvés, valami menekülés jellege. 
A függőség alapja azonban mindenképpen a sóvárgás. Továbbá, bármilyen meglepőnek tűnhet, a sóvárgásnak nem a tárgya (alkohol, drog vagy szerencsejáték, iPhone) a fontos, hanem a sóvárgás maga. (Ezt a Buddha már tudta, a mai pszichológusok közül még csak kevesen). Ezért van az, hogy sokszor meg kell elégedni valami káros addikciót helyettesítő, másik függés kialakulásával. 

Egy kényszeres szerencsejátékos számolt be arról, hogy miután már mindenét eljátszotta és a pszichiátere tanácsára, figyelemelterelésként vacak botot kapott damillal és horoggal, és sneciket (apró halakat) kellett horgásznia, eközben viszont – elmondása szerint - ugyanazokat az érzéseket élte meg, mint korábban a szerencsejátékok kapcsán.

Mit lehet tenni? 
Mindenek előtt fel kell adni az önbecsapást, szembe kell nézni a függőséggel, és el kell fogadni, ami nem jelenti azt, hogy bele kell törődni. 
Lehet és kell tenni ellene! 
Mindig van választás! 
Keresni kell a lehetőségeket! 
Merjünk segítséget kérni! Nem szabad feladni! 

Nem igaz, hogy ki vagyunk szolgáltatva a szoftvergyártóknak. 
Nem igaz, hogy lenne agytörzs manipulálásáért folytatott háború. 
Az meg pláne nem, hogy az emberiség elvesztette volna ezt a versenyt.
Nem recept, nem okosság, de reményeim szerint gondolatébresztő, ami előbbre vihet.

Száday Rezső
Life coach
Minden rendben?


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek