18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Tésztafőzés – Így csinálják az olaszok

Megosztás
Recept

Az olasz gasztronómia híres a tésztáiról, és sokszor úgy gondoljuk, a mi általunk készített tészta sosem lesz olyan, mint az övék. Nem véletlenül! Van pár trükk, amiket érdemes megtanulni! Mi, hogyan, miért!


Most hogyan főzzük a tésztát?
Teszünk a vízbe sót?
Menyit?


Legyen elég nagy a lábos, amiben a tésztát főzzük.
Ez az alfája és omegája a tésztafőzésnek. Így a tészta szépen meg tud dagadni, nem ragad össze.

Igen, nyilván szükséges a jó minőségű tészta, de nem feltétlenül ettől lesz jó.

Mennyi tésztához, mennyi víz?
Általános szabály miszerint 100 g tésztához 1 L víz szükséges a főzéshez.
Minden 1 L vízhez átlagosan egy teáskanál só szükséges, ez körülbelül 10 g.

Keverni olaj helyett!

Ne tegyünk a sem a vízbe olajat, és ne pirítsuk meg a tésztát főzés után olajon, mert bevonatot képez a tésztán, és a szószt nem tudja később magába szívni. Viszont folyamatosan keverni kell.
Az olasz tésztafőzés szerint a tésztát nem főzzük teljesen puhára, viszont melegen tartjuk szűrés után, és azonnal tálaljuk, ráöntjük a szószt.
Ne mossuk le hideg vízzel sem! Az így felszívódó szósz ad az olasz tésztaételeknek különleges ízt. És ezt csak kevesen tudják. Tulajdonképpen a forró tésztára öntött forró szósz puhítja meg.

Mikor tegyük a tésztát a vízbe főni?

A tésztát nem a lobogó vízbe tesszük bele, hanem a már gyöngyözőbe. Amikor lobogni kezd, vegyük vissza a hőfokot, hogy a víz éppen hogy forrni tudjon, és a tészta főjön.


Hogyan szűrjük le a tésztát? 
Nem csak leszűrik az olaszok, hanem melegen is tartják. Ehhez mély lábost használnak, ami elég mély ahhoz, ha a szűrőt a tetejére teszik, akkor a lecsepegő forró víz nem éri el a szűrő alját. És lefedik a lábost, hogy meleg maradjon a tészta.

Most belegondolva, elfogadjuk, esetleg ki is próbáljuk az új tésztafőzés logikáját?

Mi kipróbáltuk, és tényleg érezni a különbséget! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat