18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Igazi VITAMINBOMBA télre!

Megosztás
Konyha

A csipkebogyó, más nevén "hecsedli", igazán akkor lesz hasznosítható, amikor az első dér megcsípi.  Bár sokan jóval korábban elkezdik begyűjteni ezt az apró, mégis hatalmas vitamin mennyiségben gazdag bogyót. Sokan nem szeretnek vele dolgozni, mert állítólag nagyon időigényes, mire a sok "szőrt" eltávolítják. Van, aki gézzel próbálkozik, ám nem feltétlenül olyan bonyolult az eltevése, mint, ahogyan azt sokan gondolják. Most megmutatunk egy technikát, mellyel hatékonyan, tartósítószer mentesen, több variációban is fel lehet használni a piros bogyókat.


A csipkebogyó, más nevén "hecsedli", igazán akkor lesz hasznosítható, amikor az első dér megcsípi. 
Bár sokan jóval korábban elkezdik begyűjteni ezt az apró, mégis hatalmas vitamin mennyiségben gazdag bogyót.
Sokan nem szeretnek vele dolgozni, mert állítólag nagyon időigényes, mire a sok "szőrt" eltávolítják.
Van, aki gézzel próbálkozik, ám nem feltétlenül olyan bonyolult az eltevése, mint, ahogyan azt sokan gondolják.
Most megmutatunk egy technikát, mellyel hatékonyan, tartósítószer mentesen, több variációban is fel lehet használni a piros bogyókat.

Bármelyik lehetőséget is választjuk, az alap művelet a következő.

A leszedett csipkebogyót alaposan megmossuk, majd egy magas falú edénybe öntjük.
Hozzáöntünk vizet, éppen annyit, hogy a bogyókat kézzel el tudjuk benne morzsolni, összenyomni.
A nyomkodás hatására egyre jobban be fog sűrűsödni a csipkebogyó pépünk.
Amikor úgy érezzük, hogy minden bogyót alaposan összenyomtunk, öntsünk annyi vizet még hozzá, hogy 
5 cm-el teljesen ellepje a masszánkat.

Tegyük hűtőszekrénybe állni 24 órára.

Kivéve a hűtőszekrényből, sűrű szövésű szűrűn kezdjük el átpaszírozni ujjainkkal, és a fennakadó szőröket folyamatosan távolítsuk el.
Az átszűrt levet hagyjuk állni, míg a sűrűje le nem ülepszik, majd ismételjük meg a folyamatot. Ezt egészen addig tegyük, míg a szűrőben nem marad szőr.
Ettől a ponttól dönthetjük el, hogy ivólének vagy pedig lekvárnak szeretnénk-e eltenni.

Ivólé

Az átszűrt csipkebogyóból készült levet, ami nem a sűrűje, töltsük műanyag csírátlanított üvegekbe.

Üvegek csírátlanítása

Mikrohullámú sütőben pár másodpercig melegítsük fel az üveget, de vigyázzunk, nehogy megolvadjon.
Az üvegeket megtöltve színültig, zárjuk le kupakkal, majd gyöngyöző, forró vízben fejjel-kupakkal lefelé, fejre állítva hagyjuk 5-6 percig állni.
Ezután hagyjuk kihűlni, és tegyük a fagyasztóba.

Ez a folyamat el is hagyható, hiszen fagyasztásnál a püré nem romlik meg.

Ivólé ízesítése

Langyos vízben keverjük el a mézet, majd adjuk hozzá a kiolvasztott csipkebogyó sűrítményt. 

Lekvár

A vízben kinyomkodott csipkebogyó levének sűrűjéből készíthetünk lekvárt is.
Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint a sűrű részért üvegekbe töltenünk, lezárnunk, és szintén gyöngyöző vízben dunsztolnunk, 20 percen keresztül.
Ezeket az üvegeket is csírátlanítsuk töltés előtt.

Tipp

Érdemes a gyöngyöző vízzel együtt hagyni kihűlni az üvegeket, és már tehetjük is a kamra polcaira.

Tipp

Van aki édesen, van, aki fanyar ízével szereti a csipkebogyóból készült lekvárt, ivólevet.
Mi most tartósítószer mentesen, és ízfokozók kihagyásával ajánlottunk lehetőségeket, ám, aki édesen szereti, és szívesebben használ cukrot a méz helyett, úgy nyugodtan tegye bele a cukrot.
 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Konyha

Hirdetés




Hirdetés




Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Hirdetés



Népszerű cikkek