Ki ne szeretné ezt az ízletes és igazi magyaros ételt?
Sokan nem tudják, hogy valójában nem a Hortobágyról származik. Az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítette el egy szakács, aki csupán marketing fogásként adta neki a "Hortobágyi" elnevezést.
Nagyon hamar népszerű étellé vált, és ma már minden étlapon és szakácskönyvben így szerepel.
40 dkg csirkemell (sertés-, vagy borjúcombból is elkészíthető)
1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, olaj, 4 dl tejföl
20 dkg liszt
3 tojás
4 dl tej
pici só
1 evőkanál olaj
A palacsinta tésztája könnyebb lesz, ha egy kis szénsavas ásványvizet is keverünk hozzá.
A húst megmossuk és kockákra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott húst, a pirospaprikát, az elnegyedelt paradicsomot, a csíkokra vágott zöldpaprikát és egy csipet sót, majd alaposan összekeverjük és fedő alatt puhára pároljuk.
Eközben a palacsintatésztához valókat összekeverjük, először a lisztet elkeverjük a sóval, ráütjük a tojásokat, és apránként hozzáadjuk a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Miután csomómentesre kevertük a masszát, félretesszük, és kb. 20 percet pihentetjük. A 20 perc letelte után kisütjük a palacsintákat egy olajjal kikent palacsintasütőben. A húst kivesszük a levéből és ledaráljuk. A levéhez hozzákeverünk 3 dl tejföld, majd összeforraljuk, és annyit adunk a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk, majd beletöltjük a palacsintákba. A tészta négy sarkát behajtjuk batyuszerűen, összetekerjük, és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással, és előmelegített sütőben átforrósítjuk. A palacsinták tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel, díszítésként apróra vágott petrezselyemzöldet kaphat.
A fenti alapanyagok kb. 12 db palacsintához elegendőek.
Jó étvágyat!
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat