18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Barna mézeskalács házikó készítése és díszítése - Tervezéstől a megvalósításig

Megosztás
Konyha

Igazán édes és ünnepi! Barna színével még különlegesebb lehet a mézeskalács. De vajon, mitől lesz ilyen szép színe? Tökéletesen megjelennek a szépen megrajzolt motívumok. Nem, nem sütjük a hagyományos mézeskalácsot ilyen barnára, mert ez nem lehetséges. Ám kakaóport hozzáadva, ilyen szép árnyalatot kapunk. Megmutatjuk, hogyan készíthető el díszítve a mézeskalács házikó.


Igazán édes és ünnepi!

Barna színével még különlegesebb lehet a mézeskalács.

De vajon, mitől lesz ilyen szép színe?

Tökéletesen megjelennek a szépen megrajzolt motívumok.

Nem, nem sütjük a hagyományos mézeskalácsot ilyen barnára, mert ez nem lehetséges.

Ám kakaóport hozzáadva, ilyen szép árnyalatot kapunk.

Megmutatjuk, hogyan készíthető el díszítve a mézeskalács házikó.

Mekkora mézeskalács házat készítsünk?

Lehet kicsi és egészen nagy is. Attól függ, mennyire szeretnénk szépen kidolgozni a díszítést, és a díszítéshez, milyen alapanyagokat használunk.

Tojásfehérje habból és porcukorból készült krémet használunk a minták megrajzolásához, de a díszítőelemek felragasztásához is. Ilyen sokoldalú a tojásfehérje hab és porcukor keveréke.

Tipp

Minél sűrűbbre keverjük a krémet, annál gyorsabban megszárad, és nem kenődik el. Ez különösen ferde alapon érdekes, mint például a mézeskalács ház tetőszerkezete.

Tehát, a mézeskalács ház minden része ehető lesz!

Mi kell hozzá?
 • 200 g méz
 • 60 g vaj
 • 100 g barna cukor
 • csipet só
 • 2 tojás + 1 fehérje
 • 500 g liszt
 • 2 evőkanál kakaó
 • 2 teáskanál sütőpor
 • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
 • 150 g porcukor
 • esetleg színes átlátszó zsírpapír (ablakhoz)
 • díszítőelemnek dió, mandula, színes cukor
 • sütőpapír sablon készítéséhez
Elkészítés

Hőálló edényben, alacsony láng felett kezdjük el elkeverni a mézet, vajat, cukrot, sót, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Először a tojásokat keverjük el az előbb elkészített mézes keverékben, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet és kakaót, mézeskalács fűszerkeveréket. Alaposan gyúrjuk össze, majd takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki, amíg állni hagyjuk a tésztát. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.

Kezdjük el sütőpapíron megrajzolni a ház elemeit.

Milyen elemekből állítható össze a mézeskalács ház?

Tető: 2 db 15x20 cm

Ház oldalai: 2 db  6x15 cm

Ház első és hátsó fala külön-külön: oldalfalak magassága 6 cm, szélessége 15 cm, magassága 20 cm. A 15 centiméteres alapról felfele kimérünk 20 centimétert, és ebből a csúcspontból indítjuk a tető vonalát az oldalfalakhoz, melyek a 15 centiméteres alap két szélén 6-6 centiméter magasak.

Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.

Nyújtsuk ki a mézeskalács tésztát körülbelül 5-6 mm vastagságúra, majd az előrajzolt és kivágott papír segítségével szabjuk ki a ház részeit.

Ne felejtkezzünk meg a ház oromfalánál kivágni az ajtót és ablakot. A kivágott darabokat is süssük ki, mert rögzíthetőek lesznek ajtóként és spalettaként a házra.

A tésztát süssük ki 15 perc alatt, és hagyjuk kihűlni.

Díszítéshez készítsük el a fehér krémet tojásfehérje habot kemény habbá verve, benne a porcukrot elkeverve. Töltsük zacskóba, aminek a sarkára pici lyukat vágunk. Ne vágjuk túl nagy nyílást, mert rajzoláskor túl vastag lesz a motívum vonala. Ugyan ezt a krémet használjuk ragasztóként a mézeskalács ház elemeinek egymáshoz rögzítéséhez.

Minden elem összeillesztésekor várjuk meg, amíg a fehér krém elkezd megszáradni. Ne legyünk türelmetlenek, mert ha a tojásfehérjés porcukor nem tud megszáradni, akkor a ház elemi elcsúsznak. Csak akkor kezdjünk neki a házikó dekorálásának, amikor az elemek teljesen rögzültek.

A házikót alulról felfelé kezdjük el felépíteni, akár csak a valóságban.

Tipp

Az ablakok nyílásánál még azelőtt ragasszuk fel belülre a színes zsírpapírt, mielőtt az oromfal a helyére kerülne.

Végül rajzoljuk meg a motívumokat és díszítsük kedvünkre a mézeskalács házikót. 

Kreatív ötletek mézeskalácsház díszítéséhez.


Megosztás


 • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

 • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Konyha

Hirdetés
Hirdetés