Igazán édes és ünnepi!
Barna színével még különlegesebb lehet a mézeskalács.
De vajon, mitől lesz ilyen szép színe?
Tökéletesen megjelennek a szépen megrajzolt motívumok.
Nem, nem sütjük a hagyományos mézeskalácsot ilyen barnára, mert ez nem lehetséges.
Ám kakaóport hozzáadva, ilyen szép árnyalatot kapunk.
Megmutatjuk, hogyan készíthető el díszítve a mézeskalács házikó.
Lehet kicsi és egészen nagy is. Attól függ, mennyire szeretnénk szépen kidolgozni a díszítést, és a díszítéshez, milyen alapanyagokat használunk.
Tojásfehérje habból és porcukorból készült krémet használunk a minták megrajzolásához, de a díszítőelemek felragasztásához is. Ilyen sokoldalú a tojásfehérje hab és porcukor keveréke.
Minél sűrűbbre keverjük a krémet, annál gyorsabban megszárad, és nem kenődik el. Ez különösen ferde alapon érdekes, mint például a mézeskalács ház tetőszerkezete.
Tehát, a mézeskalács ház minden része ehető lesz!
Hőálló edényben, alacsony láng felett kezdjük el elkeverni a mézet, vajat, cukrot, sót, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Először a tojásokat keverjük el az előbb elkészített mézes keverékben, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet és kakaót, mézeskalács fűszerkeveréket. Alaposan gyúrjuk össze, majd takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki, amíg állni hagyjuk a tésztát. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Kezdjük el sütőpapíron megrajzolni a ház elemeit.
Tető: 2 db 15x20 cm
Ház oldalai: 2 db 6x15 cm
Ház első és hátsó fala külön-külön: oldalfalak magassága 6 cm, szélessége 15 cm, magassága 20 cm. A 15 centiméteres alapról felfele kimérünk 20 centimétert, és ebből a csúcspontból indítjuk a tető vonalát az oldalfalakhoz, melyek a 15 centiméteres alap két szélén 6-6 centiméter magasak.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
Nyújtsuk ki a mézeskalács tésztát körülbelül 5-6 mm vastagságúra, majd az előrajzolt és kivágott papír segítségével szabjuk ki a ház részeit.
Ne felejtkezzünk meg a ház oromfalánál kivágni az ajtót és ablakot. A kivágott darabokat is süssük ki, mert rögzíthetőek lesznek ajtóként és spalettaként a házra.
A tésztát süssük ki 15 perc alatt, és hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez készítsük el a fehér krémet tojásfehérje habot kemény habbá verve, benne a porcukrot elkeverve. Töltsük zacskóba, aminek a sarkára pici lyukat vágunk. Ne vágjuk túl nagy nyílást, mert rajzoláskor túl vastag lesz a motívum vonala. Ugyan ezt a krémet használjuk ragasztóként a mézeskalács ház elemeinek egymáshoz rögzítéséhez.
Minden elem összeillesztésekor várjuk meg, amíg a fehér krém elkezd megszáradni. Ne legyünk türelmetlenek, mert ha a tojásfehérjés porcukor nem tud megszáradni, akkor a ház elemi elcsúsznak. Csak akkor kezdjünk neki a házikó dekorálásának, amikor az elemek teljesen rögzültek.
A házikót alulról felfelé kezdjük el felépíteni, akár csak a valóságban.
Az ablakok nyílásánál még azelőtt ragasszuk fel belülre a színes zsírpapírt, mielőtt az oromfal a helyére kerülne.
Végül rajzoljuk meg a motívumokat és díszítsük kedvünkre a mézeskalács házikót.
Kreatív ötletek mézeskalácsház díszítéséhez.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat