18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

7 ok, amiért érdemes steviát használnod!

Megosztás
Konyha

Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr? Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad.  Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak “édes levélnek” vagy “édesfűnek” is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek.


Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr?

Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad. 

Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak “édes levélnek” vagy “édesfűnek” is becézik!

A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek.

Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor.

Hogy néz ki a növény? 

A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A stevia édes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy  milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint például a Sweet’N Low, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!

1. Akik rendszeresen sütnek steviával, biztos jól tudják, hogy csak kevés kell belőle a kívánt íz eléréséhez. 

2. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.

3. Fogyókúrázóknak is kiváló segítség lehet a felesleges kilók leadásához!

4. Az E számok jegyzékében, a stevia, mint alapanyag az E960 –as számot kapta.

5. Ha beiktatjuk étkezéseinkbe, mindennapjainkba még az édesség utáni vágyunkat is csökkentheti!

6. A Sweet ’N Low stevia automata kiszerelése kiválóan alkalmas a mindennapi kávézáshoz és teázáshoz, sőt még a táskádban is könnyedén magaddal viheted!

7. Megédesítheted vele a frissítő limonádékat, a mostanában egyre népszerűbb chia pudingot, joghurtokat vagy éppen a család kedvenc tavaszi epres süteményét!

Ha szeretnéd letesztelni a gyakorlatban is, próbáld ki a következő steviás receptet.

Joghurtos- citrusos epertorta steviával (12 szeletes tortához)
Hozzávalók a piskótához  
  • 3 db tojás 
  • 7,5 dkg liszt 
  • 7,5 dkg cukor helyett 8 szem Sweet ’N Low stevia édesítőszer
A krémhez 

2x 400 g natúrjoghurt, 0.5 liter hulala növényi tejszín, 2 tasak instant zselépor és Sweet ’N Low stevia édesítőszer ízlés szerint, valamint citrom, narancs, lime héja és leve!

Tetejére díszítésnek
  •  50 dkg friss, érett eper 
  • 0,3 liter eperlé 
  • 1 tasak instant zselépor
Elkészítés 

A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön az édesítőszerrel habosra verjük habverővel, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Félretesszük kihűlni.

Elkészítjük a krémet: Használhatunk hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnunk, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg.

Az elkészült krémet a tortaformában a piskóta tetejére tesszük, szép simára elegyengetjük.

Az epret ízlés szerint daraboljuk, felezzük vagy szeleteljük, szépen dekoratívan elhelyezzük a krém tetején. Az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét készítünk, a darabolt eperre öntjük. Hat órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben és már tálalható is. 
Kellemes, frissítő desszert alacsony szénhidrát tartalommal!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Konyha

Hirdetés




Hirdetés