18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mandulatej készítése házilag – Lépésről lépésre

Megosztás
Konyha

Drágának találjuk a boltok polcain található mandulatejet? Szeretjük az ízesített tejitalokat? Laktóz érzékenyek vagy tejfehérje érzékenyek vagyunk? Szeretnénk mi magunk elkészíteni a mandulatejet úgy, hogy tudjuk mi került bele? A mandula íze igen aromás, így tökéletes alapanyaga lehet az ízesített tejnek. A mandulatej egyre közkedveltebb világszerte, bár korábban csak a vega étrendet követők fogyasztották. Hogyan készül a mandulatej? Hogyan készíthető el a mandulatej házilag?


Drágának találjuk a boltok polcain található mandulatejet?

Szeretjük az ízesített tejitalokat?

Laktóz érzékenyek vagy tejfehérje érzékenyek vagyunk?

Szeretnénk mi magunk elkészíteni a mandulatejet úgy, hogy tudjuk mi került bele?

A mandula íze igen aromás, így tökéletes alapanyaga lehet az ízesített tejnek.

A mandulatej egyre közkedveltebb világszerte, bár korábban csak a vega étrendet követők fogyasztották.

Hogyan készül a mandulatej?

Hogyan készíthető el a mandulatej házilag?

Az iparilag előállított mandulatejbe ízfokozó, tartósítószer és egyéb nemkívánatos adalékanyagok is belekerülnek. Ilyenek például a só, cukor, stabilizátorok.

Ezeket nem is kell beletennünk, amennyiben mi magunk készítjük el a mandulatejet. Mire lesz szükségünk?

Mandulára és 1:4 arányban vízre.

Igen, jól olvassuk, egyáltalán nem kerül felhasználásra tej.

A mandula tele van vitaminokkal, telítetlen zsírsavakkal, ásványi anyagokkal, mint például a magnézium, kalcium, és mangán.

Ezen túlmenően a mandula E, és B2 vitamint is tartalmaz, magas a fehérjetartalma, ezért tökéletes fáradtság ellen is.

Most, hogy tudjuk, milyen szuper élelmiszer, kezdjünk is neki a mandulatej elkészítésének.

  • 1 liter víz
  • 250 g mandula

1. Áztassuk vízbe a mandulát 8-10 órára. Egyben, hámozás nélkül használjuk a mandulát.

Tipp: A mandula különösen aromás ízt kap, ha áztatás előtt megpirítjuk kicsit serpenyőben. Ennek oka nem más, mint, hogy hő hatására gyorsabban kioldódnak a benne található olajok.

2. Tegyük turmixgépbe az áztatott mandulát, és, ha kevesebb vízben áztattuk, mint egy liter, akkor adjunk még hozzá vizet. Addig turmixszoljuk, amíg fehér folyadékot nem kapunk.

Tipp: Amennyiben nem érezzük eléggé ízesnek, úgy adhatunk hozzá agavé szirupot vagy mézet. Hozzáadva a természetes édesítőszert, turmixszoljuk át ismét.

3. Szűrjük le a mandulatejet finom lyukú szűrőn, vagy konyharuhán. Bioboltokban kapható speciális, a mandulapüré szűrésére készült anyag, de nem feltétlenül szükséges. Amikor a mandulapürét leszűrtük, még egyszer megnyomkodhatjuk a rongyot, hogy minden alapanyagot maradéktalanul kipréseljünk.

Mennyi ideig áll el hűtőszekrényben a mandulatej?

2-4 napig.

Tipp

Ugyan ezzel a technológiával más magokból is készíthetünk tejet, mint például dió, mogyoró, pekándió, makadámia.

A tiszta mandulatej tökéletes vegán étrendet követőknek, laktóz érzékenyeknek, laktóz intoleranciában szenvedőknek, mert nem tartalmaz tejfehérjét és laktózt.

Fogyaszthatjuk önmagában, keverhetjük müzlihez, zabkásához. Különleges aromát ad a süteményeknek, ha a receptben szereplő tej egy részét mandulatejjel helyettesítjük. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat