Drágának találjuk a boltok polcain található mandulatejet?
Szeretjük az ízesített tejitalokat?
Laktóz érzékenyek vagy tejfehérje érzékenyek vagyunk?
Szeretnénk mi magunk elkészíteni a mandulatejet úgy, hogy tudjuk mi került bele?
A mandula íze igen aromás, így tökéletes alapanyaga lehet az ízesített tejnek.
A mandulatej egyre közkedveltebb világszerte, bár korábban csak a vega étrendet követők fogyasztották.
Hogyan készül a mandulatej?
Hogyan készíthető el a mandulatej házilag?
Az iparilag előállított mandulatejbe ízfokozó, tartósítószer és egyéb nemkívánatos adalékanyagok is belekerülnek. Ilyenek például a só, cukor, stabilizátorok.
Ezeket nem is kell beletennünk, amennyiben mi magunk készítjük el a mandulatejet. Mire lesz szükségünk?
Mandulára és 1:4 arányban vízre.
Igen, jól olvassuk, egyáltalán nem kerül felhasználásra tej.
A mandula tele van vitaminokkal, telítetlen zsírsavakkal, ásványi anyagokkal, mint például a magnézium, kalcium, és mangán.
Ezen túlmenően a mandula E, és B2 vitamint is tartalmaz, magas a fehérjetartalma, ezért tökéletes fáradtság ellen is.
Most, hogy tudjuk, milyen szuper élelmiszer, kezdjünk is neki a mandulatej elkészítésének.
1. Áztassuk vízbe a mandulát 8-10 órára. Egyben, hámozás nélkül használjuk a mandulát.
Tipp: A mandula különösen aromás ízt kap, ha áztatás előtt megpirítjuk kicsit serpenyőben. Ennek oka nem más, mint, hogy hő hatására gyorsabban kioldódnak a benne található olajok.
2. Tegyük turmixgépbe az áztatott mandulát, és, ha kevesebb vízben áztattuk, mint egy liter, akkor adjunk még hozzá vizet. Addig turmixszoljuk, amíg fehér folyadékot nem kapunk.
Tipp: Amennyiben nem érezzük eléggé ízesnek, úgy adhatunk hozzá agavé szirupot vagy mézet. Hozzáadva a természetes édesítőszert, turmixszoljuk át ismét.
3. Szűrjük le a mandulatejet finom lyukú szűrőn, vagy konyharuhán. Bioboltokban kapható speciális, a mandulapüré szűrésére készült anyag, de nem feltétlenül szükséges. Amikor a mandulapürét leszűrtük, még egyszer megnyomkodhatjuk a rongyot, hogy minden alapanyagot maradéktalanul kipréseljünk.
Mennyi ideig áll el hűtőszekrényben a mandulatej?
2-4 napig.
Ugyan ezzel a technológiával más magokból is készíthetünk tejet, mint például dió, mogyoró, pekándió, makadámia.
A tiszta mandulatej tökéletes vegán étrendet követőknek, laktóz érzékenyeknek, laktóz intoleranciában szenvedőknek, mert nem tartalmaz tejfehérjét és laktózt.
Fogyaszthatjuk önmagában, keverhetjük müzlihez, zabkásához. Különleges aromát ad a süteményeknek, ha a receptben szereplő tej egy részét mandulatejjel helyettesítjük.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat