Hozzuk ki a legtöbbet, amit a sütőtökből csak lehet.
Vétek lenne kidobni a sütőtök magját, hiszen a boltban nem olcsó a pirított tökmag.
A sütőtök magja önmagában is fonom, de tehető kenyérbe, kenyérre vagy salátákba is.
A sütőtök magja ehető, de csak akkor, ha helyesen pirítjuk meg.
Melyik fajta sütőtöknek a magját érdemes pirítani?
A Hokkaido töknek van a legtöbb, és nagyméretű magja.
Tisztítás után vágjuk félbe a sütőtököt.
Kanalazzuk ki a magját.
Tésztaszűrő segítségével, folyó víz alatt távolítsuk el a sütőtök húsának maradványait.
Melegítsük elő a sütőt 180 – 200 °C fokra.
Tegyük tepsibe szépen elosztva a magokat. A magok ne fedjék egymást!
Süssük a tökmagokat körülbelül 20 percig. Az első 10 perc után forgassuk át őket.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Tartsuk hűvös, száraz helyen a házilag pirított tökmagokat, mert így sokáig eláll.
A napraforgó magját ugyan úgy lehet megpirítani, mint a sütőtök magját.
A már megpirított, megpucolt tökmagot ízesíteni is lehet. Az ízesített tökmagot tehetjük szendvicsbe, készthetünk belőle pestot, tehetjük tészta ételekre, sós vagy édes süteményekbe.
A tökmag ízesítéséhez melegítsük fel a serpenyőt, és tegyünk bele kevés olajat. Folyamatos kevergetés közben szórjuk bele a pucolt tökmagot. 5-10 perc elteltével sózhatjuk, borsozhatjuk, adhatunk hozzá fokhagymát, különféle fűszereket. Jól keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről.
A tökmaghoz tökéletesen illik a fahéj és méz. Különleges csemegét készíthetünk, ha megpirítjuk olaj nélkül a megpucolt tökmagokat serpenyőben, hozzáadunk cukrot, ami karamellizálódik, és végül megszórjuk fahéjjal. Adhatunk hozzá még mazsolát, diót, szezámmagot, vagy mézet.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat