Még a neve hallatán is elkezdjük érezni az ízeket szánkban.
A püspökkenyér vagy „más néven” gyümölcskenyér bármikor, bármilyen mennyiségben nagyon sokak kedvence. Különösen Advent idején. Nem győzik a háziasszonyok fellelni az új püspökkenyér recepteket, bár van, aki szigorúan ragaszkodik sajátjához.
A püspökkenyér, vagyis eredeti elnevezése szerint Christstollen egy német eredetű sütemény (kelt tésztából).
Leggyakrabban Karácsony tájékán sütik ezt a közkedvelt édességet.
Története szerint a Saale-menti Namburg-ba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek Adventi böjt idején. A fehér cukorbevonat célja, hogy a pólyába tekert Jézusra emlékeztesse őket a sütemény.
Bár a püspök és gyümölcskenyér nem ugyanazon édesség, mára mégis összefonódott a két recept, hiszen a alapjuk majdnem teljesen megegyezik, annyi különbséggel, hogy a püspökkenyeret gazdagon megszórják cukorral.
A gyümölcskenyér csak akkor igazán jó, ha nem lesz túl száraz. Ezt elkerülendő, tegyünk a tésztába minél több aszalt és kandírozott gyümölcsöt, magvakat, esetleg csokoládét. A csokoládémáz szintén sokat adhat a sütemény állagához, ugyanis ettől még kevésbé lesz száraz.
A margarint, cukrot, sót keverjük el, amíg krémes és habos lesz. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és ezt követően adjuk hozzá a marcipánt is. A lisztet keverjük el a sütőporra, étkezési keményítővel, őrölt mandulával és mézeskalács fűszerkeverékkel, majd adagoljuk a tojásos keverékhez apránként. A rumot is adjuk hozzá a tésztához. Végül keverjük el a tésztában a kandírozott gyümölcsöket.
A tésztát öntsük kivajazott, kilisztezett koszorú alakú formába. Jó lehet a nagyobb kuglófforma is.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra, és tegyük be a süteményt sülni 30-35 percre. Tűpróbáig süssük.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, készítsük el a csokoládé bevonatot. Ehhez a tortabevonót olvasszuk fel forró vízgőz felett, adjuk hozzá a kókusz olajat és a tejszínt. Kenjük el a gyümölcskenyér tetején a csokoládémázat, és még puha állapotában kezdjük el elhelyezni virág alakban a mandulaszeleteket úgy, hogy mindegyik virág közepére kerüljön egy kandírozott piros cseresznye. Tegyük hűtőszekrénybe a bevont gyümölcskenyeret, és hagyjuk, hogy a máz teljesen megdermedjen.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat