Most tippeket adunk, hogyan lehet karácsonykor is fogyni, vagy legalábbis nem elhízni.
Finom sütemény csökkentett zsírtartalommal!
Legyünk karcsúak advent idején is!
Ki gondolta volna, hogy ez lehetséges finom mézeskaláccsal!
Tökéletes és tradicionális süteménye a karácsonyi ünnepeknek a mézeskalács, és sokan boltban szokták megvásárolni más egyéb aprósüteményekkel együtt.
A karácsony azon túlmenően, hogy a szeretet, meghittség, összetartozás ünnepe, egyben az ínyencségek kedvelőinek is a bulija.
Sokszor még karácsony idején is előkerülnek a megmaradt csokoládémikulásokból. Előszeretettel használjuk fel őket sütemények bevonására, muffinok díszítésére, aprósüteményhez.
Viszont a kalóriákkal nem számolunk, amik csak szaladnak, szaladnak testünk fel, és hamar jóval többet mutat a mérleg, amikor ráállunk.
Kis fűszeres csillag, szív vagy házikó, tényleg kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint más édességek.
Csak kevesen tudják, de 100 g mézeskalács mindössze 365 kalóriát.
Összehasonlítás képen az általános mikulás csokoládé 100 g 530 kalóriát.
Ezen túlmenően a mézeskalács egészséges összetevőkben is gazdag, mint például a fahéj, szegfűszeg, méz, szerecsendió és kardamom.
Ezek mind segítik emésztésünket, és erősítik idegrendszerünket.
A dió és más magvak is nagyon egészségesek süteményekbe keverve, mert magas a rosttartalmuk, és hasznos enzimekben is gazdagok.
Mellőzzük a nassolást, és fogyasszunk egészségesebb süteményeket. Naponta 4 szeletnél vagy darabnál többet ne együnk meg.
Hozzávalók
Elkészítés
Minden hozzávalót beleteszünkk egy tálba és kézzel nagyon alaposan összegyúrjuk. Egy estére állni hagyjuk.
Ezután belisztezzük a nyújtódeszkát, és a tésztát darabokra szedve kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.
Itt kezdődik az igazi művészet, amikor kiszaggatjuk a formákat.
Sütőpapírral kibélelt meglisztezett alapra helyezzük a tésztát, 175 fokon ( légkeverés nélkül) 5-7 percig sütjük.
Ne ijedjünk meg, amikor azt látjuk, hogy a sütemény elkezd felfúvódni.
Azért használjunk jó minőségű sütőpapírt, mert ezzel is csökkentjük a kalória mennyiségét.
Érdemes más süteményeknél is ezt a technikát alkalmazni.
A jó minőségre pedig azért van szükségünk, mert ha a sütemény nem válik el a papírtól, akkor tönkretettük addigi munkánkat.
Máz
Mázhoz, amennyiben szükségét érezzük díszítéshez keverjünk össze 13 dkg porcukrot, 1 kemény habbá vert tojásfehérjét, és adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Kinyomó zsákba töltve elkezdhetjük díszíteni a már kihűlt mézeskalácsot.
A megmaradt mázból süthetünk különböző ízesítésű habcsókokat.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat