Különleges recepteket és történetet is tartalmaz ez a menüajánló.
Lesz benne burgonyagombóc, amiből levest készítünk.
Főételként mézes-mustáros csirkecomb filét ajánlunk rozmaringos burgonyával.
És a desszert pedig „fordítva” vagy „kifordítva” készül. Hallottunk már a kisasszonyok tortájáról? Ez a tarte Tatin, avagy Tatin kisasszonyok tortája. Pite, amit fordítva készítünk, jobban mondva, kifordítunk, és karamell lesz a pite tetején.
Ennek a tortának hagyománya és története is van. Szeretjük tudni, mit készítünk?
A trendi háziasszonyok ma már a receptek történetének is utánajárnak. Amikor a finom sütemény tálalásra kerül, akkor nem csak a süteményért gyűjthetjük be a bókokat, hanem a történetért is.
Caroline és Stéphanie Tatin testvérek voltak, ők vezették Lamotte-Beuvron-ban a ma is híres fogadót Franciaországban.
Elbeszélések szerint, melyek a századfordulóra tehetőek, egy alkalommal az egyik vendég feltartotta Stéphanie-t, aki teljesen megfeledkezett a süteményről. Amikor észbe kapott, beszaladt a konyhába, ahol meglátta a meghámozott almákat.
Mivel csak kevés ideje volt elkészíteni a desszertet, az almákat cukorral és vajjal beletette egy serpenyőbe, majd a kemencébe. Igen ám, de ez még így kevés lett volna desszertnek, ezért úgy gondolta, hogy tésztát tesz a tetejére, amit így süt ki. Az almák szépen megpuhultak, és már nem csak pirultak, míg a cukor karamell formát öltött. Eddig nem is lett volna semmi baj, de ezt így tálalni nem lehetett. Ezért a serpenyőt megfordítva, kiderült, hogy a pitét lehet „kifordítva” is tálalni. Ráadásul fantasztikus lett a végeredmény. Így született meg a tarte Tatin.
Az eredeti, és máig tradicionális francia tarte Tatin almával készül, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Jó választás lehet a körte, sárgabarack, birsalma, de még a füge is.
Fő szabály az igazi tarte Tatin készítésénél, hogy a sütemény meggyalázását jelenti, ha vaj helyett margarint használunk. Érdemes közepesen érett gyümölcsökkel megtölteni, mert, ha a gyümölcsök nem elég érettek, akkor cukortartalmuk is alacsonyabb, ami miatt több cukrot kellene használni. Ez viszont tönkreteszi az ízhatást.
Fokozhatjuk még az ízeket tarte Tatin esetén, ha tejszínhabbal vagy egy gombóc fagylalttal tálaljuk.
Hozzávalók
Elkészítés
A meghámozott burgonyákat sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, mert később még felhasználjuk. Összetörjük a még meleg burgonyát, majd teljesen hagyjuk kihűlni. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát és egy kevés lisztet. A végén megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a burgonya főzőlevével, és ha szükséges, kevésnek találjuk, még vizet teszünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük. Közben a kolbászt, és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött burgonyát, majoránnát, borsót, sót, beleütjük az egész tojást és néhány kanál lisztet. Összedolgozzuk, ha ragad még a tészta, hozzáadunk annyi lisztet, hogy könnyen formázható legyen. Majd a tésztából vizes kézzel kis gombócokat formázunk. a forró levesbe tesszük a gombócokat, felforraljuk, majd kb. 10 percig főzzük, hogy a gombócok is átfőjenek.
Hozzávalók
Elkészítés
Kevés olajat, mustárt, mézet és a fehér borsot egy tálban összekeverünk, majd a megsózott csirkecomb filénket megmártjuk benne. Utána serpenyőben mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk. A burgonyákat megpucoljuk, mossuk és cikkekre vágjuk. Sózzuk, és őrölt rozmaringgal megszórjuk. Egy tepsibe rétegezzük, ráhelyezzük a csirkecomb filéket, kevés olajjal meglocsoljuk, kb. 1-1.5 dl vizet öntünk alá és lefedve fél óra alatt készre sütjük. Mikor minden puha, fedő nélkül még rápirítunk egy kicsit a sütőben.
Egyszerű, gyors. Egy konyhai „balesetből” született a recept.
Hozzávalók
Elkészítés
Az almákat mosd meg és szeld negyedekre, vágd ki a magházukat, meghámozni nem szükséges őket. Egy tepsi vagy jénai alján kend szét a vajat, majd szórd erre a kristálycukrot. Az almákat helyezd rá, héjukkal felfelé. A tésztát kissé nyújts ki, majd vágj körformákat belőle, és tedd az almákra, oldalt próbáld behajtani a szélüket. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd, kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta. Mikor kissé meghűlt, egy tányér segítségével óvatosan fordíts ki a tésztát, hogy az almák legyenek felfelé. Vágd szeletekre, és tejszínhabbal vagy fagylalttal tálald.
Szakácsom Schemperger S. Roland
Privát magánszakács
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat