18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kiránduljunk két megyében - Veszprém és Komárom-Esztergom

Megosztás
Utazás

Látva az időjárás előrejelzést, sajnos ez a hétvégénk se lesz napsütéses, bár egy kis hőmérsékletemelkedésre számíthatunk. Induljunk ki abból, amikor esik az eső, a Balaton vize is egyre mélyebb lesz, így legalább, ha egyszer eljön az igazi nyári meleg, nem csak az iszapban építhetünk várat. Nem hiába említettem a Balatont, mostani utunk vezessen a Veszprém megyei Tihanyi-félszigetre és Komárom-Esztergom megyébe.


Látva az időjárás előrejelzést, sajnos ez a hétvégénk se lesz napsütéses, bár egy kis hőmérsékletemelkedésre számíthatunk. Induljunk ki abból, amikor esik az eső, a Balaton vize is egyre mélyebb lesz, így legalább, ha egyszer eljön az igazi nyári meleg, nem csak az iszapban építhetünk várat. Nem hiába említettem a Balatont, mostani utunk vezessen a Veszprém megyei Tihanyi-félszigetre és Komárom-Esztergom megyébe.

Utazásunk során a Balaton mellett, már érezhetjük a szabadság ízét. Strandok, éttermek, kis hekkes kuckók és apartmanok. Igaz, a strandolás nem a legjobb ötlet ilyen hűvös időben, ezért kitűnő program lehet a séta. Amikor megérkeztünk első célunkhoz Tihanyba, és sikerült parkolóhelyet találnunk, kezdhetjük is sétánkat. A főúton két oldalon sok helyi árust, és például egy Paprikaházat találhatunk. Érdemes betérni minden boltba, hiszen mindenhol más-más apróságra és ajándékra bukkanhatunk. Az erős és csípős ételek kedvelői pedig jól teszik, ha látogatást tesznek a Paprikaházba, a pirospaprika imádók Mekkájába.

Itt beszerezhetik az egy évre elegendő „erősítőjüket”. Amikor ezeket a helyeket végigjártuk és vettünk már pár dolgot, sétánkat folytatva ellátogatunk a Tihanyi Apátsághoz.

Célunkhoz a megfelelő úton, lépcsőkön juthatunk fel, melynek aljánál már láthatóvá válik egy csodaszép építmény. A lépcsökön felérve kimagasodik előttünk az 1055-ben épült templom. A templomot érdemes belülről is körbejárni, és után lenézni a Balatonra. Már szezonja van a vitorlázásnak, így láthatjuk a sok apró hajót úszni a vízen. Szinte a képeslapok összeállításaira emlékeztet minket ez a látvány. Sétánkat folytatva kis utcákon mehetünk végig, ahol régi parasztházakat láthatunk. Akik még kirándulni szeretnének a környéken, ajánlani tudom a tihanyi várat, melyet turistaútvonalon és tanösvényeken közelíthetnek meg.

Megéheztünk?  A Ferenc Pince Csárdában elfogyaszthatunk egy finom ebédet bámulatos kilátással a Balatonra.
Szeretjük az állatokat? Igen válasz esetén, következő úti célunk a Veszprémi állatkerthez vezessen.

Szerintem nem csak a gyerekek élvezik az állatkerteket, mert aki szerette kiskorában az állatokat, annak nem változik az álláspontja, véleményem szerint. Ezen oknál fogva, nyugodtan betérhetünk ide is, mert kíváncsiak vagyunk az Ecsetfülű disznópárra és egyéb érdekesen kinéző állatokra.

Ebben az állatkertben van az egyik legjobban kialakított Afrika-Szavanna kifutó az egész országban. Az állatok megtekintése mellett, látványetetések, állatsimogató és rendezvények várják a látogatókat. Megnéztük kedvenc állatainkat? Van még kedvünk kirándulni? Akkor mehetünk Magyarország legmagasabban fekvő városába, Zircre.

A város központjában található híres épület, a Ciszterci Apátság.

Az Apátság egyes részein pár éve csak egy kis múzeumi részleg és a Reguly Antal Műemlékkönyvtár volt látogatható. Ez mára a múlté, mert idén Látogatóközpontot alakítottak ki, ami azt jelenti, hogy interaktív érintőképernyős terminálok, és monitorok várják az ide betérőket, melyek művészettörténeti tartalmakat szolgáltatnak. A tervezők olyan helyszínt biztosítanak a mai 21. századi látogatóknak, mintha egy időutazáson vennének részt, vizuálisan és az atmoszféra szempontjából is. Látogatásunk végeztével elsétálhatunk az Apátsági templomhoz, mely kívül-belül szemet gyönyörködtető.

Amikor megnéztük az összes freskót és lefotóztuk a templom minden zegzugát, akkor elmehetünk a pár utcával odébb fekvő Zirci Arborétumba.

Ezt a 20 hektáros területet egy halastó köré kezdték el telepíteni 600 éve. Öt különböző kontinensről gyűjtött fák és cserjék között tehetünk sétát a jellegzetes angolkertben.

Akik további kirándulásra vágynak, ajánlani tudom a Pintér-hegyi parkerdőt, illetve az Eperjes-hegyi geológiai bemutató tanösvényt, melyek a vidék természeti értékeit mutatják be. Utazzunk tovább, és térjünk át kicsit Komárom-Esztergom megyébe.

Látogatást teszünk az „Élővizek városában”, Tatán.

Tata közepén magasodik a tati vár, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az Öreg-tóra.

A vár mellett ott van az Esterházy-kastély, előző cikkünkben írtunk róla) link , mely díszesen kialakított belső területével és angolparkjával várja az idelátogatókat. Sétát tehetünk a tó körül, ahol lenyűgöző madárfajokkal találkozhatunk.  Aki úgy gondolja, még csónakot is bérelhet, és romantikus csónakázással fejezheti be a kirándulást. Sétáljunk tovább az óváros központjába, ahol a Római Katolikus plébániatemplomot találjuk.

Innen továbbhaladva eljutunk a Református templomhoz, amely felett magasodik a Kálvária-domb, rajta egy kilátótoronnyal és geológiai parkkal.

Egy kis pihenés után induljunk el az Angolkertbe, melynek közepén a Cseke-tó terül el. A parkban több látnivaló is vár bennünket. Található benne műrom, Török mecset és egy kiskastély, ahol az Esterházy család nyaranta megszállt. Amikor körbesétáltunk a parkban és kellőképpen elfáradtunk, levezetésként ajánlani tudom a közelben lévő Barta Kávéházat, ahol nagyon finom süteményekkel tehetjük még szebbé a napunkat.

Férfi családtagok számára is ajánlunk programot, de akár kedvesünket is elkápráztathatjuk egy igazán nekik való programmal. Szereti párunk a gyorsaságot, és szeretnénk kicsit a kedvében járni?
2013. június 9-én (vasárnap) Tatabányán megrendezésre kerül a 14. Lada találkozó. Részletes program


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat