18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Barangolás Pécs belvárosában

Megosztás
Utazás

Mielőtt megismerkednénk Pécs főbb látványosságaival, pillantsunk le valami magaslati helyről a városra. A legszebb madártávlati kilátás a Misina csúcsán álló Tv-toronyból tárul elénk. Innen megpillanthatjuk a város két főbb nevezetességét a Négytornyos Székesegyházat és a Dzsámit. Mikor körbejártuk a kilátót és szemügyre vettük a kissé lankás tájat is, a belváros felé vehetjük az irányt.


Mielőtt megismerkednénk Pécs főbb látványosságaival, pillantsunk le valami magaslati helyről a városra.

A legszebb madártávlati kilátás a Misina csúcsán álló Tv-toronyból tárul elénk. Innen megpillanthatjuk a város két főbb nevezetességét a Négytornyos Székesegyházat és a Dzsámit. Mikor körbejártuk a kilátót és szemügyre vettük a kissé lankás tájat is, a belváros felé vehetjük az irányt.

Pécs belvárosát a 14. századi fallal – melynek neve Barbakán – körül vett rész jelöli, ahol különböző műemléki jelentőségű épület található. A központi Széchenyi tér (főtér) tetején áll, a Gázi Kászim pasa Dzsámija, melyet a török hódoltság idején építettek. Ide betérve fotókat készíthetünk a nevezetesség magával ragadó belsejéről. A tér mellett lévő Király utca, a belváros legismertebb sétálóutcája. Itt mindenki talál kedvére való éttermet, szuvenír boltot és a Színház téren megnézhetjük a híres Pécsi Nemzeti Színházat.

A főtéren található kis templom előtt egy gyönyörű Zsolnay-kút ad enyhülést a nyári melegben. Innen kicsit északra van a sétatér, a Dzsámi bal oldalán lévő utcán kell végigsétálni. Ezen az úton kerítések vannak, melyeken tömérdek „szerelmi lakat” lóg.

A lakatok után több árus mellett haladunk el, majd egy kis idő múlva megérkezünk a hatalmas Dómhoz. Mielőtt bemennénk, „köszönjünk” Liszt Ferencnek, hiszen ott áll kint a baloldalon, az erkélyen.

A Székesegyházban biztosan csodás és lenyűgöző fotókra tehetünk szert, de előbb érdemes elolvasni a kapualjban feltűntetett mise időpontokat. A világörökség részévé vált Ókeresztény sírkamrák régészeti bemutató helyét a Dóm előtt, baloldalon találjuk. Akik itt látogatást tesznek, kápolnákat, mauzóleumokat és különböző bibliai jelenetek falfestményeit tekinthetik meg.

Ajánlani tudom a városnéző kisvonatot, ami a Széchenyi térről indul a Dzsámi mellől.

Óránként viszi körbe a turistákat, az út 35 perces, de nem csak a belvárosban tesz egy kört, hanem a város több látványos részén. Például elvisz a Zsolnay kulturális negyed felé, ahol több kiállítás, Planetárium és vendéglő helyek várják az idelátogatókat. Sajnos a kisvonat nem áll meg sehol, szóval ide a merészebbek gyalog a kényelmesebbek pedig autóval jutnak el. A kis utazás után, akik megéheztek kipróbálhatják azt az éttermet, ahol fegyencruhás pincérek szolgálják ki a vendégeket. A Cellárium étterem, a Dzsámi felett lévő utcában van. A vendégek a föld alatt húzódó, török kori katakombákban kialakított vendéglőben fogyaszthatják el az ebédet vagy vacsorát.

A főbb látnivalókon kívül több múzeum, például a Mecseki Bányászati -, Amerigo Tot- és Victor Vasarely múzeum is várja az érdeklődőket.

Akik autóval indultak kirándulni, ajánlom, hogy az egykori városfalon, a lakótelepnél parkoljanak le. Innen elég közel van a belváros, így a barangolás után hamar az autónkhoz érhetünk.

Tudni kell, hogy szombaton és vasárnap ingyenesek a parkolók.

Zsolnay-negyed: http://www.zsolnaynegyed.hu/index.php

A Múzeumok éjszakájából a Zsolnay-negyed sem marad ki: http://www.eozinmagazin.hu/cikk/Ujra_ejszakai_tarlatjarat_a_ZSOK_a_Muzeu...


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat