18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Egy kis doboz - Alcsútdoboz

Megosztás
Utazás

Nem, nem ajándékra kell gondolni, bár tudom, mindenki örülne egy doboz bonbonnak vagy valami apróságnak. Ez a doboz Fejér megyében található község, melynek neve Alcsútdoboz. Tulajdonképpen van itt valami ajándékféleség, ami nagy meglepetésünkre még ma is áll és megtekinthető. Érdemes felkutatni ezt a kincset, a Habsburg-kastély egy részét. A kastélyra az Arborétumban bukkanhatunk, mely hazánk legeredetibb angolparkja. A több mint 40 hektáros kastélyparkban háromszáz növényfajt, ezek között pedig igazi növényritkaságokat ismerhetünk meg.


Nem, nem ajándékra kell gondolni, bár tudom, mindenki örülne egy doboz bonbonnak vagy valami apróságnak. Ez a doboz Fejér megyében található község, melynek neve Alcsútdoboz. Tulajdonképpen van itt valami ajándékféleség, ami nagy meglepetésünkre még ma is áll és megtekinthető. Érdemes felkutatni ezt a kincset, a Habsburg-kastély egy részét.

A kastélyra az Arborétumban bukkanhatunk, mely hazánk legeredetibb angolparkja. A több mint 40 hektáros kastélyparkban háromszáz növényfajt, ezek között pedig igazi növényritkaságokat ismerhetünk meg.

A legszebb és legidősebb példányok közé tartoznak a tulipánok, vasfák, japánakácok és még sorolhatnám. Sétát téve a kertben, megtekinthetjük a Habsburg József és felesége számára, 1827-ben épített kastély maradványát. A napjainkig fennmaradt, hazánk legnagyobb kastélyának kissé romos, oszlopos főbejáratával találhatjuk szemben magunkat nagyjából a park közepén.

Eme látványosságon kívül, az épülethez tartozó istállóból kialakított kápolna is ékesíti az Arborétumot.

A díszeitől megfosztott neoromán stílusú kápolnában állandó történeti kiállítás várja látogatókat. A parkban az Ybl Miklós tervei alapján épített pálmaház maradványait is megtalálhatjuk. Feltéve az i-re a pontot, nem csak romokat és maradványokat láthatunk, mivel vannak épségben megmaradt épületek is. A szépségükben gazdag épületek közé tartozik a Babaház, a Gloriette és a Medveház. Majdnem minden látványosság az oszlopos főbejárat közelében van, így itt találhatunk rá az oroszlánfejes díszkútra is.

Az Arborétum középen egy tó fekszik, amely titokzatossá teheti látogatásunkat az idős fák árnyékában és a napsugarak megvilágításában. A kis hidak a tónál szigetecskékre vezetnek, melyek egyikén egy Szűz Mária szobor áll. Ezen a mesebeli helyen, csendben és nyugalomban megfigyelhetjük az itt élő vadkacsákat, hattyúkat és a többi kis állatot is.
Arborétum honlap: http://www.alcsuti-arboretum.hu/

Hétvégére ajánlanék még egy programot. Tatán 20. alkalommal kerül megrendezésre, a Víz Zene Virág Fesztivál, mely június 28-30-ig tart. Szerintem minden korosztály megtalálja a zenei stílusának megfelelő zenekart és fellépőt.
További részletek: http://tatabanya.varosom.hu/programok/fesztivalok/Viz-Virag-Zene-Fesztiv...


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat