18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Megmentve a XXI. századtól-Hollókő

Megosztás
Utazás

Fantasztikus kirándulóhelyként van Nálam nyilvántartva – gondolom másnál is -, a Nógrád megyében található Hollókő. Legfőképpen azoknak ajánlom ezt a helyet, akik kedvelik a régi dolgokat. A nádfedeles parasztházakat és a kultúrát.


Fantasztikus kirándulóhelyként van Nálam nyilvántartva – gondolom másnál is -, a Nógrád megyében található Hollókő. Legfőképpen azoknak ajánlom ezt a helyet, akik kedvelik a régi dolgokat. A nádfedeles parasztházakat és a kultúrát.

A Cserhát védelme alatt álló kis falut, az UNESCO 1987-ben világörökségi címmel látta el. Szerencsére, így megmentették attól, hogy a XXI. század átvegye a hatalmat az itteni látványosságokon. Megmaradtak a palóc építészeti stílusú házak, melyek ritmikus sorban állnak egymás mellett az utcákban. A falurezervátumban 58 védett ház tekinthető meg, melyek eredeti pompájukkal az ember szívébe zárják magukat.

A kiterjedt védelem, nem csak a műemlékként megmaradt házakra, hanem a tájképileg jelentős legelőre és a „nadrágszíj” parcellás szőlőhegyre is vonatkozik. Az idelátogatóknak, nem kell a régi fotókat és nagymamáik által szóban leírt korabeli ruhákat maguk elé képzelni, mivel a lakosok legtöbbször nem farmerban és pólóban jelennek meg a turisták előtt. Büszkén viselik színes, gazdagon díszített ruháikat, népviseletüket. Minden fontos ünnepet és népszokást megtartva élik mindennapjaikat. Vendégszeretetben nem szenved hiányt senki, hisz az itt lakók kedvessége magával ragadó, mivel nyugodt, szinte XVII. századi életet élnek. Sétát téve az utcákban, szinte minden ház előtt, helyi lakosok saját kézzel készített ajándékaikat árulják portáikon. Azt a helyet, ahol ebédünket szívesen fogyasztanánk, nehéz lesz kiválasztani a sok kitűnő étterem közül.

Mi a tavalyi Szüreti Mulatságra látogattunk el, amin nagyon jól éreztük magunkat. Amikor megérkeztünk, épp a felvonulás tartott, és láthattuk a falu apraja-nagyját színpompás ruháikban. Lovakon érkeztek a fiatalabb és idősebb férfiak – persze a lovak is fel voltak díszítve -, a gyerekeket és az idősebb hölgyeket lovas kocsi hozta a térre. A téren mindenféle kofa volt, ahol szert lehetett tenni helyi nyalánkságokra és bort is lehetett kóstolni. Igazán meglepő volt mindenki számára, amikor megjelent egy Jézusnak öltözött, vagy inkább rá hasonlító ember. Fehér lepel volt rajta, hosszú szőke szakálla és borzos haján babérkoszorúszerűség. Természetesen mindenki vele készített közös fotót. Körbejárva a falut bementünk minden házba, ahol csak kézzel készített dolgokat láttunk és természetesen, mi is beszállhattunk volna egy-egy jó pofa dolog megvalósításába. Sajnos nem tettük. Ajánlom mindenkinek, hogy csináljon legalább egy valamit, mert ha nem így tesz, akkor úgy jár, mint mi. Szántuk-bántuk, hogy nem hoztunk haza semmi saját kezünkkel előállított fonott kosarat vagy bármi mást.

A falu közepén álló római katolikus templom, a XVI. századi törökdúlás idején elpusztult, de napjainkban, az újjáépítés óta helyi látványosságként popmázik magas, fa tornyával.
Hollókő vára, Nógrád megye legépebb XIII. századi végvára, mely a falu fölött magasodik. A vár mindenkit a történelemre emlékeztet, így megtartva az itt is véghezvihető játékokat.
Rengeteg program várja a látogatókat. Tehetünk egy kört a falunéző kisvonattal, betérhetünk egy-két múzeumba is. Van itt Falumúzeum, Palóc Babamúzeum, Szövőház, Tájház, Vármúzeum és még sok más, ahol nagy szeretettel várják a turistákat.

Programajánló:  KulturVár /2013. július 12-13. vagy 19-20. között/ Pénteken zenei koncertek vagy koncert est, és szombaton a várszínház előadása várja a nézőket.
Mesés Várjátékok /2013. augusztus 3./ Ide a jelmezbe öltözött királyfiakat, királylányokat, hercegnőket és hercegeket várják, hogy a várjáték alkalmából birtokba vegyék a hollókői várat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat