18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Várak – Nagyvázsony és Sümeg

Megosztás
Utazás

Szerdán kirándulást tettünk Nagyvázsonyban és Sümegen. A Veszprémhez közeli helységekhez lankás, színárnyalatokban gazdag úton lehet eljutni. A földeken dolgozó traktorok és az árukat szállító kamionok miatt, nem baj, ha le kell lassítani. Az út melletti virágok, és erdők illata járja át az autót, amikor lehúzott ablakkal megyünk. Először Mátyás király ismert hadvezérének, Kinizsi Pálnak a 15. századi várához mentünk, mely családi fészek volt egykoron. Jegyváltás után bementünk a Várnyomdába, ahol merített papírra nyomott szövegekre és rajzokkal találkozhatunk.


Szerdán kirándulást tettünk Nagyvázsonyban és Sümegen. A Veszprémhez közeli helységekhez lankás, színárnyalatokban gazdag úton lehet eljutni. A földeken dolgozó traktorok és az árukat szállító kamionok miatt, nem baj, ha le kell lassítani. Az út melletti virágok, és erdők illata járja át az autót, amikor lehúzott ablakkal megyünk.

Először Mátyás király ismert hadvezérének, Kinizsi Pálnak a 15. századi várához mentünk, mely családi fészek volt egykoron. Jegyváltás után bementünk a Várnyomdába, ahol merített papírra nyomott szövegekre és rajzokkal találkozhatunk.

Elárulom, mi egy kislányos könyvjelzővel gazdagodtunk. Miután eleget ámultunk a vásárolható ajándékok között, elindultunk a várba. A vár négyemeletes lakótornya napjainkban múzeumként működik. A toronyban van az egykori börtön, az őrségszoba, a lovagterem és az asszonyház. A negyedik emeleten találunk egy-egy makettet a várról, illetve a pálos kolostorról.

A kőtárban van - remek állapotban lévő - régészeti leletként feltárt Horváth Márk, Kinizsi Pál feleségének, Magyar Benigna második férjének a sírköve. Kinizsi Pál sírkövét a kápolnában találjuk, mely szintúgy megőrizte épségét. A vártoronyba fel lehet menni a végtelennek tűnő magas, és meredek csigalépcsőn. Sajnos nekem nem volt hozzá merszem a tériszonyom miatt, pedig a lépcső előtt lévő ajtón volt egy cetli a biztonság kedvéért. A cetlin valami ilyesmi szöveg állt: „Ha bennragadna a toronyban, kérem, hívja ezt a telefonszámot …” Bevallom, ettől se jött meg a kedvem a lépcsőzéshez. Remélem mások nem annyira félősek, mint én, és körbe tudnak nézni a toronyból a lenyűgöző tájra. El kell, hogy áruljam, van egy csodálatos kastély is a faluban. De sajnos azt csak kívülről lehet megnézni.

Programok a Várban: Különböző várjátékokkal várják a kicsiket és nagyokat júliusban és augusztusban, minden nap 11 és 15 órakor. Ezen felül, még Ősbemutató is lesz /2013. július 19-20-án/, ahol zenés históriás játékban mutatják be Mátyás király legendáit.

Második uticélunk a Sümegi vár volt. Tapolcán kell át menni Sümeg felé – ha az időbe belefér – meglehet nézni a Tapolcai tavas-barlangot. Időhiányban szenvedve, sajnos mi nem mentünk el oda.

A Sümegi vár aljánál van egy kisebb parkoló, ahol meg is lehet állni autóval és innen indul a Vár taxi is. A parkoló mellett étkezdék, boltok találhatóak, és kolbászt, hot-dogot lehet enni. Ínycsiklandó finom volt a hamburger, csak ajánlani tudom. Mikor túl vagyunk az étkezésen és elindulunk a várba, komoly döntés előtt áll az ember. Gyalog, 30 fokban elgondolkodtató, hogy megtegyük-e a lejtőn felmenő, árnyékban nem gazdag sétát. Amennyiben nincs kedvünk megtenni a távot, választhatjuk az előbb említett Vár taxit, amivel hamarabb és nem kipurcanva érünk fel a bejárathoz. A kapun túl, a láncos felvonó hídon jutunk a vár belső részébe. Jobb oldalon találjuk a kápolnát, ahol nem kell megijedni a fölöttünk, karzaton álló élethű paptól. Tovább haladva megtaláljuk a kínzókamrát. Igazából megvallva, alig vártam, hogy ide bemenjünk. Amikor beléptünk a nagy sötétségben csak a bábuk voltak megvilágítva, és csodásan rémisztő hanghatások szóltak. Alig mertem két lépést tenni, ekkor rájöttem, hogy nem csak tériszonyom van, de félek a sötétben és a viaszbábuktól is. Kiérve megértettem, miért mondta az egyik Anyuka a két kisebb fiának,: „Meg ne tudjam, hogy bent voltatok! Inkább Apátoknak se említsétek, hogy be akartok menni oda!” Túltéve magunkat a sokkon, felmehetünk a vár tornyába – itt nem csigalépcső vezet fel –, de aki túl magasnak véli, körbesétálhat a várfalon is. Innen is remek kilátás nyílik a Badacsonyra és a Balatonra is. Betekintést nyerhetünk az ágyúállásokba és megnézhetjük régi fotókon a várat, miként nyerte el mai pompáját.

Gyermekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják az udvaron lévő kalodát és íjászkodhatnak is. Helyben sütött kürtőskalácsot is lehet vásárolni és az ajándékbolt is várja a látogatókat.

Hazafele vezető úton Veszprémhez közel van Hajmáskér, ahol egy csodás tornyot láttam meg messziről. Már máskor is meg akartuk nézni, mit takar az a torony, de most jutottunk el odáig, hogy meg is nézzük közelebbről.

Amikor beértünk a faluba, egyből egy romos épületet láttunk, ami mellett ott állt a csoda. Leparkoltunk és szinte könnybe lábadt szemmel néztük az előttünk magasodó kastélyt. Az ember leesett állal, perceken keresztül csak nézi, és nem hiszi el, hogy egy ekkora egykoron gyönyörű hely, hogyan lehet így lepusztulva. A kastély mellett, 60-as évek beli négyemeletes házak vannak, ahonnan nap, mint nap betekintést nyerhetnek az ott lakók a szinte hátborzongató, de mégis mesebelinek tűnő kastélyba. Ezt a kis kitérőt is ajánlani tudom mindenkinek, hisz nem mindennapi látvány fogadja a kirándulókat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat