18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Magyarország vallási központja - Esztergom

Megosztás
Utazás

Ez alkalommal Esztergomot választottuk uticélunkként. A várost bármely irányból közelítjük meg, már messziről a szemünk elé tárul a Bazilika kupolája, mely magasan emelkedik a város fölé. A legszebb látvány mégis a sétahajóval érkezőket fogadja, hisz ebből az aspektusból látszik leginkább, ahogy a Bazilika szinte uralkodik a város felett.


Ez alkalommal Esztergomot választottuk uticélunkként.

A várost bármely irányból közelítjük meg, már messziről a szemünk elé tárul a Bazilika kupolája, mely magasan emelkedik a város fölé. A legszebb látvány mégis a sétahajóval érkezőket fogadja, hisz ebből az aspektusból látszik leginkább, ahogy a Bazilika szinte uralkodik a város felett.

Amint az épület elé érünk, az óriási oszlopok alatt állva, apró hangyáknak érezhetjük magunkat. A templomba betérve, valami furcsa borzongás lesz rajtunk úrrá. A csend, amely fogad minket, és a meghittség, mely átjárja a lelkünk, szinte leírhatatlan. Hatalmas freskók, szobrok, lélegzet elállító szépség ami elénk tárul. Külön figyelmet érdemel a hatalmas orgona, melyet szemet gyönyörködtető angyal szobrok díszítenek. 

Az altemplom is ámulatra méltó két szoborral fogadja a betérőket. Egyik az örök életet, másik az utolsó ítéletet hivatott jelképezni. Itt az altemplomban fellelhetők a mindenkori érsekek kriptái, illetve a prímási kripta oltára. 

Felfelé haladva megtekinthető a kincstár, ahol láthatóak a miséken használt kegytárgyak, illetve a főpapok ruházatai. A kincstárból felfelé indulva juthatunk a panoráma terembe, ahol megtekinthető az épület makettje és ráláthatunk a Dunakanyarra a Mária Valéria híddal, mely szépen ível a folyó felett. Vállalkozó szelleműek felmehetnek a kupola kilátóba, ahonnan megcsodálható Esztergom és a várost körülvevő táj. 

A Bazilikát elhagyva felkereshetjük Melocco Miklós szobrát, István megkoronázása címmel. Kis pihenés után betérhetünk a Vármúzeumba, mely állandó kiállítással várja a látogatókat. 

A várhegy királyi palotájának építését még Géza fejedelmünk kezdte, majd fia I. István folytatta munkáját. 

Bazilika információk: http://www.bazilika-esztergom.hu/

A várdombot elhagyva a víziváros felé vesszük az irányt, ahol török kori emlékekre bukkanhatunk. Itt található az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi és Szulejmán győzelmi táblája a várfalon. 

A déli városrész nevezetességeit sem szabad kihagyni a látnivalók sorából. Ez nem más, mint a Szent Anna-templom, mely a Pantheon mintájára épült. 

Esztergom belvárosa műemléki védelem alatt áll, tehát sétánk során mondenhol eleink emlékeire bukkanhatunk. 

Mai kirándulásunk befejezéseként meglátogatjuk az Aquaszigetet, ahol fáradt tagjainkat ellazíthatjuk. 

Információka a strandról: http://www.aquasziget.hu/


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Utazás

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek