18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Előre a múltba - Gödöllő

Megosztás
Utazás

Ma is útnak indulunk. Naná, hogy ez a nyár szinte legmelegebb napja. Még szerencse, hogy ezúttal közeli uticélt választottunk. Gödöllő felé vesszük az irányt.


Ma is útnak indulunk. Naná, hogy ez a nyár szinte legmelegebb napja. Még szerencse, hogy ezúttal közeli uticélt választottunk. Gödöllő felé vesszük az irányt.

Elsőként a 18. században Grassalkovich Antal által építtetett kastélyt fedezzük fel. Az aulába lépve a történelem szele kerít hatalmába. 1848-ban a kastély Windisch-Grätz szálláshelye volt, majd Kossuth Lajos főhadi szállása lett. Koronázási ajándékként került I. Ferenc József és Erzsébet királyné birtokába, akik kedvenc nyaralóhelyévé vált. A két világháború között Horthy Miklós rezidenciájaként rendezték be. A háború után szociális otthon és szovjet katonai bázis volt.

Ha ezek a falak beszélni tudnának… Nem tudnak, de az állandó kiállítások engednek némi betekintést. Láthatunk királyi lakosztályokat. Többek között Ferenc József lakosztályát és dolgozó szobáját, korabeli bútorokkal berendezve. A falakat vadásztrófeák, magyar festők élet és tájképei díszítik. Erzsébet királynő lakosztálya is a kornak megfelelően berendezve várja a látogatókat. Családi fotók és életképek is láthatók, a hangulat magával ragadó. Szinte várja az ember, hogy Sissi mosolyogva megjelenjen és végigsuhanjon előttünk a folyosón a csodálatos ruhájában.

Tovább haladva megtekinthetjük a Habsburg képgalériát, illetve a másik igen érdekesnek ígérkező kiállítást, amely a kastély XX. századi történetét eleveníti fel.

Így megelevenednek IV. Károly király és a Horthy család itt töltött napjai, a Tanácsköztársaság katonai főparancsnoki szobája és a szociális otthon illetve a szovjet katonai bázis időszaka.

A kastélyra jellemző enteriőrök mellet interaktív elemekkel is találkozhatunk. A kiállítás vitrinjeinek kihúzható fiókjaiban különleges kincseket, fotókat pillanthatunk meg. Külön belépővel ugyan, de megtekinthető Horthy Miklós bunkere is, mely korabeli berendezéssel várja a látogatókat.

Az épületet elhagyva a kastélypark felé vezet utunk. A parkban 31 fafaj található. Ahogy elindulunk a sétaúton lépten-nyomon csodálatos forma és színvilágú cserjéket pillantunk meg. Szinte vonzzák a tekintetet a lenyűgöző évelő és egynyári növényekkel beültetett díszítő ágyások. Egy hatalmas fa lombkoronája alatt kissé megpihenünk. Igyekszünk befogadni és elraktározni a csodálatos park minden részletét. Tovább indulva láthatjuk Mária Terézia szobrát és a királydombon álló pavilont, melyet 1751-ben Mária Terézia idelátogatásakor emelték. A pavilon belső tere egy képtár, ahol Magyarország kastélyai mellett a Honfoglaló vezérek képei is láthatók.

A kastélykert esti hangulatát a sétautat övező kandeláberek illetve az új szökőkút fény és vízijátéka fokozza. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat