18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

"Nem születhet mindenki egrinek, de azzá válhat" /Gárdonyi Géza/

Megosztás
Utazás

A müezzin hangját hallottam, majd közelebb érve látom, hogy számtalan török imára borul. Amint befejezték imájukat, csatasorba rendeződnek és a vár felé irányítják ágyúikat. Ágyúgolyók törik át a vár falait. A törökök nekiindulnak és létrákon igyekeznek feljutni a várfalra. Azonban a maroknyi magyar – Dobóval az élen – már várja őket és megkezdődik a küzdelem. Kardok kerülnek elő és csattan a fém. Felébredek, álom volt csupán vagy egy jel. Tehát, Eger városába utazunk.


A müezzin hangját hallottam, majd közelebb érve látom, hogy számtalan török imára borul. Amint befejezték imájukat, csatasorba rendeződnek és a vár felé irányítják ágyúikat. Ágyúgolyók törik át a vár falait. A törökök nekiindulnak és létrákon igyekeznek feljutni a várfalra. Azonban a maroknyi magyar – Dobóval az élen – már várja őket és megkezdődik a küzdelem. Kardok kerülnek elő és csattan a fém.

Felébredek, álom volt csupán vagy egy jel. Tehát, Eger városába utazunk.

Elsőként a várat tekintjük meg, ahol 1001-1009 között Szent István püspökséget alapított, melynek védelmére 1248-tól kővár épült. A várfalon belül katedrálist emeltek.

A vár legjelentősebb eseménye 1552. szeptember 9-én volt, mikor is a törökök ostrom alá vették a várost. Dobó István a 2000 főt számláló csapatával megvédte a várat a 30-40 ezer főt számláló török sereg ellen.

Amint a várban sétálgatunk, hatalmába kerít a múlt.

A vármúzeum szemünk elé tárja a vár történetének emlékeit, Szent István korától a Rákóczi-szabadságharcig.

Makettek, viseletek, hanghatások és multimédiás rendszer teszi még látványosabbá a kiállítást. A földalatti erődrendszerben végighaladva a múlton elmélkedhetünk. Láthatóak középkori büntetési módok és ezek eszközei, illetve megtekinthető a Bornemissza Gergely által szerkesztett tüzes kerék is. A kőtárban láthatjuk a katedrálisok maradványait, a hősök termében pedig Dobó István márvány síremlékének fedőlapját.

Az egri képtár németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.

A várat elhagyva a török időknél maradunk. A minarethez vezet az utunk.

Az 1596-os év igen jelentős volt Eger életében. III. Mehmed támadása nyomán az egri vár török kézre került. Ennek emlékét őrzi a mai napig a minaret, mely 1596 körül épült. A 40 méter magas karcsú építmény egyenesen tör az ég felé. Érdemes megmászni a rengeteg lépcsőfokot, mert az erkélyről csodás látvány tárul elénk.

Mikor leértünk és kipihentük magunkat a Dobó tér felé indulunk. A téren érdemes megállni és a két szoborcsoportot megtekinteni. A Dobó István bronz szobor Stróbl Alajos munkáját dicséri. Középen Dobó István, jobbján egy várvédő vitéz, balján egy törökre követ hajító egri nő alakja látható. A végvári vitézek szoborcsoport magyar vitézeket és egy török lovast ábrázol.

A Jókai majd a Kossuth utcán folytatjuk utunkat. Érdemes egy pillantást vetni a Kossuth utcában álló Kispréposti Palotára. Ez a barokk épület 1758 óta a város éke. A kapu két oldalán elhelyezett szoborfülkében gazdagon díszített vázák láthatók.

Egy pár lépés és máris a Bazilikához érünk.

A főbejárat előtti lépcsősor mellett négy szobor látható. Szent István, Szent László, Péter és Pál apostolok. A bejáratot korinthoszi oszlopok teszik hangsúlyossá, melyeken timpanon nyugszik, melyet három szobor díszít.

A belső tere lenyűgöző látványt nyújt, érdemes megtekinteni.

A Bazilikával szemben a Líceumban találjuk a Főegyházmegyei könyvtárat és a Specula Csillagvizsgálót. A könyvtár kódexekben gazdag és itt őrzik az első magyar nyomtatott könyvet 1473-ból.

A Varázstoronyban látható a Csillagászati múzeum, mely Hell Miksa által tervezett Specula Csillagvizsgáló műszereit mutatja be, illetve egy abból a korból fennmaradt periszkóppal szemlélhetik meg a város különböző helyeit egy asztalra kivetítve.

A varázsteremben interaktív kísérleti eszközökkel fizikai kísérleteket hajthatunk végre. A panoráma teraszon, távcsöveken bemutatókat is szerveznek.

Sajnos mi most kihagytuk, de érdemes útba ejteni az Egri Termálfürdőt. Gyógy és élmény medencék egyaránt megtalálhatók, így a nyugodt pihenésre és a mozgalmas élményfürdőzésre vágyók egyaránt jól érezhetik magukat.

Mivel lassan a nap végére érünk, mi inkább a Szépasszonyvölgye felé indulunk. Ahogy megérkezünk, láthatjuk a Debreczeni Zsóka és Pelc Zoltán által készített alkotásokat. A Szépasszony és a Hordón ülő Bacchus szobrokat.

Hangulatos pincékben zeneszó mellett beszélgethetünk és fogyaszthatjuk a táj legfinomabb borait. A mai napot mi itt egy ízletes vacsorával zárjuk.

 

Programajánló az egri várban: http://www.egrivar.hu/rendezvenyek.html#vigassag


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat