18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Martonvásár-Brunszvik (Brunswick)-kastély

Megosztás
Utazás

Levél a "Halhatatlan Kedves"-hez "Már az ágyban Hozzád szállnak gondolataim, én Hallhatatlan Kedvesem, itt-ott vidáman, azután ismét szomorúan, várva a sorstól, meghallgat-e bennünket? - Élni csak egészen Veled tudok, vagy sehogy.


Levél a "Halhatatlan Kedves"-hez

"Már az ágyban Hozzád szállnak gondolataim, én Hallhatatlan Kedvesem, itt-ott vidáman, azután ismét szomorúan, várva a sorstól, meghallgat-e bennünket? - Élni csak egészen Veled tudok, vagy sehogy.

Igen, elhatároztam, addig bolyongok a távolban, míg csak karjaidba nem repülhetek, nem érezhetem egészen otthon magamat nálad és nem küldhetem lelkemet általad átölelve a szellemek birodalmába. - Igen, fájdalom, ennek így kell lenni - El fogod bírni, annál is inkább, mert ismered irántad való hűségemet. A szívem sohasem lesz másé, soha-soha. - Ó, istenem, miért kell távol lenni attól, akit annyira szeretünk! És mégis életem Bécsben, akárcsak most, nyomorúságos élet - Szerelmed a legboldogabb emberré tesz. - Mostani éveimben volna szükségem némi egyhangúságra, egyformaságra az életben - meg volna-e ez a mi viszonyunk mellett? - Angyal, éppen most értesülök arról, hogy a posta mindennap indul - be kell tehát fejeznem, hogy azonnal megkapd a levelet. Légy nyugodt! Csak létünk nyugodt megítélésével érhetjük el együttélésünk célját. - Légy nyugodt - szeress engem! Ma - tegnap - milyen könnyes vágy utánad - utánad - utánad. Életem - Mindenem! - Isten Veled! - Ó, szeress továbbra is, ne ismerd félre soha leghűbb szívét a Te szerető Lajosodnak. Örökké a Tiéd, örökké az Enyém, örökké a Miénk. L."  

A kastély története

Martonvásár - Brunszvik(Brunswick)-kastély - a Brunszvik-család (Brunczvik, Brunßvyk, Prunczbik, Brünczwyk, Brunsvik, Brunswick), korompai gróf Brunszvik Ferenc klasszicista, majd korompai gróf Brunszvik Géza neogótikus kastélya.

Gróf Brunszvik Jozefin és Ludwig van Beethoven egykori szerelmének színhelye. 1785-ben a Beniczky-család számára épült meg a kastély azon része, mely egy kis földszintes, barokk kúria volt. Brunszvik Ferenc az 1820-as években emeletet építtetett rá klasszicista stílusban, majd később fia, Brunszvik Géza neogótikus stílusban átépítette.

Korompai gróf Brunszvik Géza 1893-ban eladta a birtokot, mely egy rövid ideig József Károly Lajos főherceg birtokában is volt. Négy év múlva 1897-ben Dreher Antal sörgyáros tulajdona, aki 1945-ig birtokolta. 1945-ben kórházat rendeztek be az épületben, mely később üresen állt.

1953-tól a Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. 

fotó: Kanyó Attila Sitta

Várak Kastélyok Magyarországon


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat