18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csipkerózsika kastély - Turára kirándulva

Megosztás
Utazás

Tura - Schossberger-kastély - báró Schossberger Zsigmond, 1873-ban grandiózus építkezésbe kezdett Esterházy Miklós herceg egykori turai birtokán. Az "Operaház kistestvére"-ként emlegetett neoreneszánsz, eklektikus stílusú kastély 1883-ra készült el. A magas tetőzetet padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették.


Tura - Schossberger-kastély - báró Schossberger Zsigmond, 1873-ban grandiózus építkezésbe kezdett Esterházy Miklós herceg egykori turai birtokán.

Az "Operaház kistestvére"-ként emlegetett neoreneszánsz, eklektikus stílusú kastély 1883-ra készült el. A magas tetőzetet padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették.

A belső folyosók és termek olasz jelegűek, donga- és keresztboltozatos kiképzésűek. A kor legfejlettebb technikai vívmányai, vízvezetékrendszer, angol toalett, központi fűtés, villanyáram és étellift kerültek e falak közé, mely falakban légrés szolgál szigetelésül. 

A kandallókürtők a fűtés helyett a szellőzést biztosítják, a napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély mélyébe, nyolc ilyen tükörakna fénye borítja be a teret. A fűtés központi fűtéssel történt, de néhány szobában kandallót is építettek.

A főbejáraton belépve néhány lépcsőfok visz fel a magasföldszinti előcsarnokba, mely felülről természetes megvilágítást kapott. E köré szerveződtek a társasági élet helyiségei: a szalon, az ebédlő, a kisszalon, a biliárd- és a könyvtárszoba.

A lépcsőház mellett volt a nappali, a földszinten és az emeleten egy-egy cselédszoba is volt. Az első emeleten a család szobái, a lépcsőház mellett az inasok szobái, a szülői háló mellett pedig egy öltözőszoba lett kialakítva. A nagymama lakosztálya felett helyezkedtek el a vendégszobák, a második emelet szobájában pedig a házitanító lakott.

Az alagsorban a kiszolgálóhelyiségek, konyha, vasalószoba, mosókonyha kerültek kialakításra. Schossberger Zsigmond báró 1900. október 5-én bekövetkezett halála után fia, Viktor vette át a családi ügyek intézését, így a kastély is az ő tulajdonába került. Báró Schossberger Viktor halála után két gyermeke, Viktor és Klára örökölte a vagyont. Báró Schossberger Viktor a II. világháborúban munkaszolgálat közben halt meg, báró Schossberger Klára 1945-ben Angliába költözött, ahol Sir Tangye Bazil felesége lett (93 éves korában halt meg).

A magára maradt, kifosztott kastélyban a II. világháború ideje alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be. Az államosítás után, 1946-tól 1973-ig a község általános iskolájának adott otthont, majd több tulajdonosa is akadt az épületnek. Napjainkra a kastély az emberi nemtörődömség következtében igen romos állapotba került 

Talán eljön egyszer azaz idő is, amikor nem csak romantikus (romos) filmbéli jelenetek díszleteként (Holdhercegnő - The Secret of Moonacre - című film jellegzetes helyszíne, mint a "Merryweather" kastély) szolgál és nem csak a világsztárok (Angelina Jolie) fedezik fel maguknak, hanem mi is felfedezzük és megmentjük e jobb sorsra érdemes kastélyt, visszaadva egykori fényét és méltó funkcióját világunkban. Bár az épület jelenleg is meglehetősen romos állapotban van, naponta látogatható. 

fotó: Hornyák Petra

Várak és Kastélyok Magyarországon


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat