18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Palócföld legendái, legendás várai - Salgóbánya - Salgó vára és Hollókő vára - a "jó Palócok" fellegvára

Megosztás
Utazás

Kiránduljunk csodálatos tájakon!  A Várak Kastélyok Magyarországon most Palócföld két híres várát mutatja be. Ki ne szeretne egy ilyen varázslatos helyre elutazni családjával! Egyszerűen lélegzet elállító látvány!


Kiránduljunk csodálatos tájakon! 

A Várak Kastélyok Magyarországon most Palócföld két híres várát mutatja be.

Ki ne szeretne egy ilyen varázslatos helyre elutazni családjával!

Egyszerűen lélegzet elállító látvány!

Salgóbánya - Salgó vára

Nógrád vármegye (Comitatus Nogradiensis) Salgóbánya - Salgó vára - a Kacsics nembéli Simon bán, később a furfangos pogány, Kara Hamza szécsényi bég által megszerzett - 1554., majd Tiefenbach Kristóf és pozsonyi gróf Pálffy Miklós országbíró által visszavett várunk - 1593.

fotó: Aeroart-Légikép

 

 

 

Hollókő vára

Hollókő vára - castrum Hollokew (1310.) a "Jó Palócok" fellegvára, a Kacsics nemzetség vaskos öregtornya. A XIV. század elején kénytelen meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, kitől Anjou Károly király serege vette vissza. A következő évtizedekben a Szécsényi-család tulajdona. Földesurai igyekeztek kiépíteni védőműveit, de már a XVI. századra katonai szempontból elavult. 1550-ben híres párviadalt vívott parancsnoka, Kapitány György a közeli szandavári agával. A török kiűzése után feleslegessé vált erődítményt a császári katonaság részben megrongálta, majd a helybeli lakosság a köveit elhordta. A legenda: Kacsics András elrabolta a szomszéd vár asszonyát és tornyában fogva tartotta. A hölgy dajkája - aki boszorkány volt - rávette az ördögöt, hogy segítsen kiszabadítani. Az ördög fiai hollóvá változtak, és a várat kövenként elhordták, így az asszony kiszabadult. A hollók azonban a magukkal vitt köveket a Szár-hegyen újra lerakták, felépítvén a mai helyén Hollókő várát.

 

 

 

fotó: Pazarik - Aeroart-Légikép

Várak Kastélyok Magyarországon


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat