18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A Palócföld koronája a Palócok fellegvára - Hollókő vára

Megosztás
Utazás

A Kacsics nemzetség létesítette korai épületeit, köztük az ötszögletes, vaskos öregtornyot. A XIV. század elején kénytelen meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, kitől Anjou Károly király serege vette vissza. A következő évtizedekben a Szécsényi-család tulajdona. Földesurai igyekeztek kiépíteni védőműveit, de már a XVI. századra katonai szempontból elavult.


A Kacsics nemzetség létesítette korai épületeit, köztük az ötszögletes, vaskos öregtornyot.

A XIV. század elején kénytelen meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, kitől Anjou Károly király serege vette vissza.

A következő évtizedekben a Szécsényi-család tulajdona. Földesurai igyekeztek kiépíteni védőműveit, de már a XVI. századra katonai szempontból elavult.

1550-ben híres párviadalt vívott parancsnoka, Kapitány György a közeli szandavári agával. A török kiűzése után feleslegessé vált erődítményt a császári katonaság részben megrongálta, majd a helybeli lakosság elhordta köveit.

A legenda

Kacsics András elrabolta szomszédja asszonyát és várában fogva tartotta. A hölgy dajkája azonban - aki boszorkány volt - rávette az ördögöt, hogy segítsen kiszabadítani. Az ördög fiai hollóvá változtak, és a várat kövenként lebontották, így az asszony kiszabadult. A hollók azonban a magukkal vitt köveket a Szár-hegyen újra lerakták, felépítvén mai helyén Hollókő várát.

Érdekesség

A fatornyos, zsindellyel fedett templom a falu jelképe, kőalapra és vályogból épült 1889-ben.

Padlóját vörös tégla burkolja, falait fehérre meszelték.

Az épületet barnára pácolt, fából hasított zsindelytető fedi. A fából ácsolt torony egyetlen szög felhasználása nélkül készült.

 

Hagyomány

 

Hagyományőrzés és csodálatosan hímzett palóc viselet.

Húsvét idején ne lepődjünk meg, mert itt a fiúk vödörrel locsolják a hölgyeket, a parfüm szóba sem jöhet a hollókői hagyományokat őrizve.

 

 

fotó: František Tóth

Várak Kastélyok Magyrországon

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat