18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

2015. április 25. Egy nap, két ünnep

Megosztás
Utazás

Két kedvelt és mediterrán ország, Olaszország és Portugália is ugyanezen a napon ünnepli az egyik legjelentősebb állami ünnepét. Olaszországban ez a nap, a Festa della Liberazione, a Felszabadulás napja, a 20 éves fasiszta diktátor állam vége, az 5 éve tartó háború vége, a náci megszállás alóli felszabadulás napja. 1945. április 25-n ezen a napon szabadult fel Milánó és Torino, ezen a napon adta ki a kiáltványát az Észak – olaszországi Nemzeti Felszabadító Bizottság (CLNAI) az általános felkelésről.


Két kedvelt és mediterrán ország, Olaszország és Portugália is ugyanezen a napon ünnepli az egyik legjelentősebb állami ünnepét.

Olaszországban ez a nap, a Festa della Liberazione, a Felszabadulás napja, a 20 éves fasiszta diktátor állam vége, az 5 éve tartó háború vége, a náci megszállás alóli felszabadulás napja. 1945. április 25-n ezen a napon szabadult fel Milánó és Torino, ezen a napon adta ki a kiáltványát az Észak – olaszországi Nemzeti Felszabadító Bizottság (CLNAI) az általános felkelésről.

Olyan hatással bírtak ezek az események az olasz történelemre, hogy később ez a nap lett a felszabadulás napja.

Ahonnan egyenes út vezetett az Olasz Köztársaság megszületéséhez. Idén jelentős évfordulójához érkezett (70) ez az ünnep, amely Olaszországban, hivatalos állami ünnep, az ezzel járó programokkal, zárva tartással, megemlékezésekkel, felvonulásokkal, katona parádékkal. Ezen napon emlék miséket és antifasiszta tüntetéseket is tartanak Olaszország szerte.

Olaszországban, ha egy település 1 utcából áll, akkor azt jó eséllyel, via Nazionalenak, Nemzeti útnak, nevezik, ha már van utcája annak településnek, akkor általában a második utca A Via Roma nevet kapja.

Ha már nagyobb a település, több utcával bír, akkor biztosan találunk egy via Aprile 25 nevű utcát is.

Portugália

Április 25 a modern kori Portugália legnagyobb ünnepe a Szabadság napja. Az ország történelmének egyik legnagyobb mérföldköve az 1975 április 25-i forradalom. Vele egy korszak zárult le, amely a nagy földrajzi felfedezésekkel kezdődött un. birodalmi korszak és egy új nyílott meg, amely egyenes úttal vezetett az alakuló új politikai szervezethez az Európai Unióhoz.  

Az un. „Szegfűs forradalom” vetett véget az akkor közel 50 éves, Európa egyik legrégebben hatalmon lévő fasiszta rendszerének. Ez az ünnep inkább politika, így koszorúzások, beszédek jellemzik, íz utóbbi években pedig tüntetések is. Így aki ezen a napon Lisszabonban jár, inkább tegyen egy kirándulást és keresse fel Cascais-t vagy Estorilt.

Miért „Szegfűs forradalom”?

A szegfű szezonális virág Portugáliában is, és a forradalom kitörésekor a hadsereg akcióját üdvözlő lakosság szegfűket tűzött a katonák gépfegyvereibe és a harckocsik ágyúiba. Ennek a napnak emlékét őrzi Lisszabonban az egykori diktátor, Salazar nevét viselő híd neve.

A forradalom óta Április 25-e hídnak hívják, amelyet a népnyelv Golden Gate hídnak is nevez az erős hasonlóság miatt.

A lisszaboni hidat ugyanaz a vállalat építette, amely a San Francisco és Oakland Bay között ívelő függőhidat, ami szintén magyarázza az erős hasonlatosságot. A Ponte 25 de Abril teljes hosszában 2 277 méterével jelenleg a világ 26. leghosszabb függőhídja.

Alma Klub Travel / Olaszország

Alma Klub travel / Portugália


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat