18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hurrá nyaralunk! Olvassunk egy kicsit az utazás, és az ezzel kapcsolatos fogyasztóvédelem kérdésköréről!

Megosztás
Utazás

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény tartalmazza az utazási szerződésekre vonatkozó szabályokat. Mennyi lehet az utazási szerződés megkötésekor előleg címén a szolgáltatás díja? Az utazási szerződés megkötésekor előleg címén a szolgáltatás díja legfeljebb 40 %-ának befizetése követelhető. Ettől el lehet térni.


A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény tartalmazza az utazási szerződésekre vonatkozó szabályokat.

Mennyi lehet az utazási szerződés megkötésekor előleg címén a szolgáltatás díja?

Az utazási szerződés megkötésekor előleg címén a szolgáltatás díja legfeljebb 40 %-ának befizetése követelhető. Ettől el lehet térni.

Az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj teljes összegének megfizetését az utazásszervező legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal igényelheti, kivéve, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés alapján ennél korábbi teljesítésre van szükség.

Az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj nem emelhető, kivéve, ha a díjemelés lehetőségéről a szerződés rendelkezik.

A díj emelésére kizárólag
  • a szállítási költségek (ideértve az üzemanyagköltségeket),
  • az utazási szerződésben vállalt részszolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték és egyéb kötelező terhek (így különösen üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték), vagy
  • deviza – az utazásszervező közreműködőjével kötött szerződésben meghatározott mutató szerinti – forintárfolyamának változása miatt kerülhet sor.

A díjemelés indokát az utassal a díjemelés közlésével egyidejűleg közölni kell!

Az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj az utazás megkezdését megelőző 20 napon belül semmilyen okból sem emelhető.

Utazásra nem javasolt úticélok 

Ha az úti cél, vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szerződés megkötését követően – a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett központi államigazgatási szerv honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani.

Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni.

Ebben az esetben az utas
  • ha elfogadja a helyettesítő szolgáltatást, a felek módosítják az utazási szerződést, vagy
  • elállhat a szerződéstől.

Amennyiben az utas eláll a szerződéstől, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díjat azonnal visszafizetni.

Hibás teljesítés

Abban az esetben, ha az utazás megkezdését követően az utazásszervező az utazási szerződésben meghatározott szolgáltatás jelentős részét nem tudja teljesíteni, köteles azokat más megfelelő, hasonló értékű részszolgáltatással pótolni.

Kárfelelősség

Az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért, kivéve, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés sem az ő, sem az általa igénybe vett közreműködő magatartására nem vezethető vissza.

/Lásd a témáról bővebben az alábbi linken található információkat:

http://www.nfh.hu/node/4445/

B.E.

[email protected]


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat