18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mit tehet a Botox injekció értünk és fejfájásunk javítása érdekében?

Megosztás
Egészség

10 tapasztalati tény a témához. És válasz a kérdésre: Mit lehet tenni a fejfájás ellen? Az Ön feje beteg - semmi más Mit meg nem tesz, hogy véget vessen fejfájásának. Elmegy szemorvoshoz, megnézeti, nincs-e valami gond a látásával, ami a fejfájást okozhatja.


10 tapasztalati tény a témához. És válasz a kérdésre: Mit lehet tenni a fejfájás ellen? Az Ön feje beteg - semmi más

Mit meg nem tesz, hogy véget vessen fejfájásának. Elmegy szemorvoshoz, megnézeti, nincs-e valami gond a látásával, ami a fejfájást okozhatja.

Elmegy egy ortopéd orvoshoz is megnézetni, nincs-e merev nyaka, vagy ideg becsípődése valahol, ami szinték kiváltója lehet a fejfájásnak. Elmegy fogorvoshoz is, és megnézeti, nem lehetséges-e, éppen egy rossz fog a ludas. Szinte az összes orvost végig járja a kizárás véglegesítése érdekében. És semmi eredmény. Egyik sem vezetett komolyabb megállapításra. Természetesen majdnem minden orvos fog valami kis apróságot találni. Ami a lényeg, manapság a világon több millió ember szenved ettől, és ez olyan méretek öltött, miszerint a WHO mára a lehető legpusztítóbb betegségként tartja számon a fejfájást. Az embereket egyre növekvő számban érő stressz helyzetek, és ennek folyományaként a szorongásos tünetek, depresszió mind, mind növeli az esélyét a kialakulásának. Ha nem is akkor, ott, abban a pillanatban, előfordulhat, hogy évekkel később kerül felszínre. GDP kiesést is számoltak egyes országokban, ami annyit tesz, az emberek migrénes, fejfájós időszakukban jóval kevesebbet tudnak teljesíteni. Ezért tartja a WHO a legalattomosabb betegségnek, még akkor is, ha sokan csak egy ártalmatlan jelenségnek gondolják. Még extrémebb változata a migrénes fejfájás, ami ritkábban fodrul elő, viszont közel 3-4 órán keresztül az ember úgy érzi, mintha tűket hasogatnának a fejébe. Ők is pokoli fájdalmakat élnek át.

Mégis érdemes elmenni az orvoshoz

Csaknem a magyarok háromnegyede szenved a fejfájástól. Ebből az adatból 30 % migrénes fejfájás, 38% feszültség alapú fejfájás, 1% a szélsőséges cluster fejfájás. Annak ellenére, hogy szinte mindenki tudja, ha migrénes fejfájásban szenved, tízből hárman tudják csak a betegség nevét. A betegségben szenvedők nagy többsége nem megy el az orvoshoz, és így nem születik egyértelmű diagnózis, ami alapján a megfelelő kezelést el lehetne kezdeni. Bár a migrént és az egyéb fejfájásokat nem lehet meggyógyítani, kezelni mégis lehet Goebel szerint, aki hiszi, hogy az életmódunk megváltozatásával is kézzel fogható eredményeket lehet elérni, akár 50-80%-os eredménnyel.  Több fejfájás szakértő is található világszerte.

Mi maguk  vagyunk a legjobb fejfájás diagnoszták

Mielőtt elmennének orvoshoz, előtte nem árt felkészülni, például egy fejfájás naplóval 4-8 héten át. Ebben a naplóban érdemes vezetni a fejfájások gyakoriságát, erősségét (1-5 skálán), és a kezelésként bevett gyógyszereket illetve mennyiségeiket. Ezek nélkül az adatok nélkül nem várhatunk egyetlen fejfájás specialistától sem pontos diagnózist. Amennyiben előre készülünk, úgy sok időt takarítunk meg magunknak. Ma már telefonos app is található, ami segít a napló elkészítésében.

Összesen 252 fejfájás típust tudnak ma az orvosok megkülönböztetni. A legtöbben a 2-es típusú migrénes fejfájástól és a feszültség alapú fejfájástól szenvednek. Egyes esetekben van aki mindkettőtől felváltva. Végezzen önellenőrzést saját magán.

A migrén nem egy személyiség

A migrént nem hibáztathatjuk, mert nincsen személyisége. A neurológiát viszont annál inkább. Ugyanis a migrén egy összetett – neurológiai rendellenesség, amit csak hosszú kutatómunkával lehet egyszer megérteni. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy az idegrendszeri leterheltség lehet a kiváltó ok, amit a magas feszültségi szint hoz felszínre, és ezek az emberek interferencia érzékenyek. Nagy valószínűséggel genetikai változás, egy kromoszómaszám a felelős mindenért. Egyszerűre fordítva a magyarázatot, ha túlterheltek vagyunk, akkor az idegsejtek lebontják a tápellátást, és a fájdalmat okozó neutrotranszmitterek létrehoznak egy „neutrogén gyulladást”. Többnyire egyoldalú, tartósan 4-72 órán át dobogó, pulzáló, lüktető fájdalom kezdődik. Ezt előidézheti a sok stressz, stressz relaxáció, menstruáció, alkohol, időjárás változások, éhezés például fogyókúra miatt, alvatlanság. Amit előre megtehetünk, hogy figyeljük a környezetünket és saját magunkat. Vágyunk egy bizonyos étel után, vizelési ingerünk lesz, kimerülünk, fáradtak leszünk. Érezni fogjuk, amikor elkezdődik. Azonnal vegyük be a megfelelő, bevált gyógyszerünket, nehogy elhatalmasodhasson rajtunk.

”Feszültség„ fejfájás nem csak a feszültségtől lehet

Feszültségből eredő fejfájás okát még az orvosok sem ismerik pontosan. A tudósok úgy gondolják, hogy fájdalommal reagál szervezetünk egy védekezésre.

Egy biztos, a nyaki csigolyák fájdalma nem gerjeszt fejfájást, és bár a neve a feszültség alapú fejfájás, még sincsen semmi köze hozzá.

Fejfájás ellen felvenni a harcot

A legjobb megelőzése a fejfájásnak a könnyed állóképességi sport lehet. Hetente 3-szor 30 perc könnyű mozgás, gyaloglás, séta, kerékpározás, úszás, relaxációs technikák elsajátítása. A relaxációt is lehet tanulni, mint például a progresszív izom relaxáció, jóga, táplálkozás megváltoztatása, és egyensúlyba hozni a rendszeres alvás-ébrenlét ciklusát. Ez teszi ki a viselkedés terápia 80%-át  Goebel szerint.

Gendolla szerint fontos még a világnézetünk megváltoztatása is: Mintha mi sem történt volna. Egyszerűen túllépünk dolgokon.

A fájdalom elviselése nem tesz erőssé bennünket

Amennyiben hagyjuk a fájdalmat eluralkodni magunkon, úgy az könnyen átalakulhat krónikus fájdalommá, ami nagyon káros szervezetünkre. Roham esetén segítség lehet a klasszikus fájdalomcsillapító, körülbelül 100 mg. A gyógyszer csökkenti a fájdalomérzetünket az agyban. Figyelem, a triptánok esetében nem szabad megfeledkezni az érösszehúzó hatásukról, melyek mellékhatásaként neurológia tünetek léphetnek fel, mint például homályos látás. Kizárólag orvosi rendelvényre kaphatóak azok a szerek, nagyon erős fájdalomcsillapítók, melyek verapamil-t tartalmaznak. Így kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhetőek ezek a készítmények. A verapamil kábítószernek minősül. Csak cluster fejfájás esetén rendeli el az orvos a szedését.

A migrénben is van valami jó

Azoknak az embereknek, akik migrénben szenvednek, nagyon erős agyuk van. Egy példa erre: Piros lámpa az autóvezetőknél -Állj! Azt jelenti: az ember hátrahagyja a migrént maga után.

Miért?

A migréneseket eltompítja ugyan a fájdalom, de nem kapcsolja ki agyukat. A migrénes nők és férfiak agya gyorsabban kapcsol, és nem csak vezetés közben. Van még egy jó dolog a migrénben a nők számára, ugyan csak statisztikailag: Azoknál a nőknél, akik ebben szenvednek, sokkal kisebb az esélye( körülbelül 30%-al ) az emlőrák kialakulásának 

A Botox megszűnteti a fájdalmat

Több hírességnél is azt tapasztalták az orvosok, hogy 15 nappal a kezelés után megszűntek fejfájási tüneteik.

Létezik ez? Vagy csak pszichológia?

Nem. Az orvosok számára bizonyossá vált, hogy a botox-nak van még egy kellemes hatása a ráncok eltűntetése mellett. Valószínűleg az izombénító hatása miatt jótékonyan hat a nyak és környékére célzottan adott botox.

A botulinum toxin csak embereken fejtette ki jótékony hatását krónikus fájdalom esetén. A kezelés 3 havonta ajánlott fej és nyaki tájékra.

Természeten az írást nem érezheti mindenki magára nézve elfogadhatónak, mert a fájdalmat mindannyian máshogyan éljük meg, és viseljük el.  A kommentek között megoszthatjuk  egymással tapasztalatainkat, kinek milyen terápiája vált be fejfájás ellen, vagy egyszerűen kipróbáltat egy módszert és működött. Egymástól lehet igazán jó tanácsokat kapni.

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek