18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nátha - Mi segít igazán?

Megosztás
Egészség

Megfázás – Milyen gyógyszerek segítenek tényleg? Köhögéskor, megfázáskor és torokfájásnál minden alkalommal a gyógyszertárat látogatjuk meg előbb vagy utóbb. Betegségkor csábító fogódzkodó lehet a sok kombinált gyógyszerkészítmény. Vagy mégsem? Legutóbbi ajánlások szerint sokkal egészségesebb, csak az adott tünetet kezelni. Orrfolyásról, köhögésről, torokfájásról vagy lázról beszélünk.


Megfázás – Milyen gyógyszerek segítenek tényleg? Köhögéskor, megfázáskor és torokfájásnál minden alkalommal a gyógyszertárat látogatjuk meg előbb vagy utóbb.

Betegségkor csábító fogódzkodó lehet a sok kombinált gyógyszerkészítmény. Vagy mégsem? Legutóbbi ajánlások szerint sokkal egészségesebb, csak az adott tünetet kezelni. Orrfolyásról, köhögésről, torokfájásról vagy lázról beszélünk.

A kombinált gyógyszerek ugyanis olyan nem létező tüneteket is kezelnek, amelyekre semmi szükségünk, mert egyszerűen nincsenek. Mint minden gyógyszerkészítmények megvan a maga adagja, melyet korhoz, súlyhoz, vagy egyéb paraméterhez kötnek, viszont minden ember szervezete máshogyan reagál, így könnyen túladagolhatjuk, vagy éppen alul, és akkor még annyi hatása sincsen, mint amennyi lehetett volna.

Melyik tünetünkre, melyik gyógyszer a legalkalmasabb?

Láz:

A láz fontos funkciója szervezetünknek. Erősíti az immunrendszert, és szabályozza a kórokozók mennyiségét. Láznak nevezzük, amikor testhőmérsékletünk (végbélben mérve) 38,5 Celsius fok feletti. Jól alkalmazható lázcsillapítok vannak ma már forgalomban, melyek ibuprofeint és paracetamolt tartalmaznak. Vannak kenőcsök is, melyeket kisgyerekeknél alkalmazhatunk, ha valóban melegnek érezzük a testüket. Láz csillapítására alkalmazhatunk meleg vizes törölközőt, melyet kicsavarva az alsó lábszárra tekerünk. Ezt addig ismételjük, amíg a törölköző nem melegszik ismételten vissza, maximum 3 alkalommal tegyük ezt.

Ibuprofein és Paracetamol:

Az Ibufrofein és Paracetamol segítenek az izületi fájdalom csillapításában, mely gyakran társul a megfázáshoz és az influenzához. Mindkét összetevő alkalmazható kisgyerekeknél, várandós kismamáknál, vagy szoptató anyukáknak Figyelem! Kivétel a terhesség  utolsó harmadában az Ibuprofein NEM!) Legtöbben ódzkodnak használni ezeket a gyógyszereket. Természetesen a lehető legrövidebb ideig alkalmazzuk, és csak akkor, ha tényleg szükséges.

Orrfolyás:

Egy kíméletes mód, hogyan hidratálhatja orrnyálkahártyáját alternatív módon. A titok a sóoldatban és a dexpantenol-ban van. Mindkét lehetőség alkalmazható szoptatós nőknél és csecsemőknél, várandós kismamáknál is. A nazális készítményeket, melyek xilometazolin-t tartalmaznak maximum 7 napig ajánlott használni. Csak olyan készítményt használjunk, ami tartósítószerként nem tartalmaz benzalkónium-kloridot. Tipp: Inhalálással segthetünk feloldai a makacs nyálkahártyára tapadt nedvességet, és nedvessé tehetjük kiszáradt orrunkat a sok zsebkendő használattól. Egy lábosba érdemes két teáskanál sót is tennünk literenként és e mellé gyógynövényeket, illóolajat,  kamillát, eukaliptuszt, kakukkfüvet leforrázni, vagy a forrásból levett lábosba szórni. Tegyünk törölközőt a fejünkre, mikor a lábos fölé hajolunk és vegyünk nagy lélegzeteket.

Köhögés:

Ha azt szeretnénk, hogy a köhögési ingerünket csillapítani tudjuk, akkor alkalmazzunk olyan készítményt, amely tartalmaz dextrometorfán-t. Mivel függőséget okozhat, ezért csak néhány napig javallott az alkalmazása. Alternatív gyógymódként ajánljuk még az izlandi mohát, mályvacukrot vagy az útifüvet.  Számos olyan készítmény kapható gyógyszertárakban, amik tartalmazzák a fent felsorolt hatóanyagokat.

Slejm oldása:

Megkönnyíti a köhögést az aktív acetil-cisztein és ambroxol. Hatékonysága nem kétséges, viszont szigorúan orvosi előírásra használható. Mivel összetevői allergiások, kisgyerekek (2 év alatt) és asztmások számára kifejezetten károsak lehetnek. Alternatív gyógymódként szintén csak megkötésekkel ( Allergiásoknak, és asztmásoknak, 2 év alatti gyerekeknek TILOS!) ajánlott a megfázás elleni fürdő. A fürdővízbe illóolajokat csepegtetünk, az olaj rátapad bőrünkre, amit be is dörzsölhetünk. Segít felszakítani a slejmet, és nem fog fájdalmat okozni a köhögés. Fontos! És akár népszerű, akár nem, de a gyógyulást segíti, ha a felköhögött slejmet kiköpjük, mert számos bacilust tartalmaz, melyek hátráltatják a gyógyulást, gyomorba kerülve hasfájást okoznak.

Lidokain és Ambroxol:

Ismét egy korlátozó, figyelem felhívó ajánlás!

Egyes gyógyszerek, melyek lidokaint és ambroxolt tartalmaznak, lényegesebben gyorsabban fejtik ki hatásukat, így a gyógyulás is gyorsabb. De, 12 év alatti gyerekeknek, várandós és szoptatós kismamáknak nem ajánlott használatuk.

Egy egyszerű tipp, amivel kiváltható alkalmazásuk:

Igyál sok folyadékot, mert így felenged a váladék, és a nyáltermelés is beindul. Mivel a nyálban számos hasznos baktérium is található, agy a jó baktériumok segítenek elűzni a rosszakat. A sok folyadék fogyasztás segít a köhögés, a megfázás és a torokfájás leküzdésében. Szintén hasznos lehet a rágógumi is, mely a nyálképzést segíti. Egyszerű, de hasznos tippek.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek