18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Tegyünk és együnk hallásunkért

Megosztás
Egészség

Első pillanatban érdekesnek tűnik a párosítás, pedig igenis nagyon sok téren összekapcsolódnak. Érdemes lehet azok számára, akik már szenvednek valamilyen halláskárosodásban, és azok számára is, akik prevencióval szeretnék hallásuk minőségét megőrizni. A halláskárosodás legtöbb esetben visszafordíthatatlan folyamat, ami azt jelenti, meg kell tanulnunk együtt élni vele, és a lehető legtöbbet megtenni hallásunk szinten tartása érdekében. Hányszor hallani a következőket? Halkítsd le a televíziót, mert túl hangos! Mit mondtál? Kérdezünk vissza?


Első pillanatban érdekesnek tűnik a párosítás, pedig igenis nagyon sok téren összekapcsolódnak.

Érdemes lehet azok számára, akik már szenvednek valamilyen halláskárosodásban, és azok számára is, akik prevencióval szeretnék hallásuk minőségét megőrizni.

A halláskárosodás legtöbb esetben visszafordíthatatlan folyamat, ami azt jelenti, meg kell tanulnunk együtt élni vele, és a lehető legtöbbet megtenni hallásunk szinten tartása érdekében.

Hányszor hallani a következőket?

Halkítsd le a televíziót, mert túl hangos!

Mit mondtál? Kérdezünk vissza?

Beszélj hangosabban, mert nem értem!

Időben vegyük észre a problémát, és ne söpörjük a szőnyeg alá.

Mik a tünetek? Esetenként egyes frekvenciájú hangokat nem hallunk meg. Észre sem fogjuk venni. Például a televíziót nézve, kimaradnak események. Sokszor kérdezünk vissza a másik felé, mert nem értjük, amit nekünk mond. Nem hallunk meg olyan háztartási berendezéseket, amiket régen igen. Például, amikor kazánunk bekapcsol. Finomabb csöngő hangokat. Ez lehet telefoné, ajtó csengőé. Felveszünk alkalmazkodás képen szokásokat, amiket eddig sosem tettünk. Például nem csukunk be ajtókat lakásunkon belül. A környezetünkben élőknek fontos szerepük van a felismerésben, mert csak ők tudják észlelni, hogy nálunk valami probléma van. Kellő empátiával, érzékenységgel, de fel kell hívniuk a figyelmünket, és ez sokszor nem is olyan könnyű. Hogyan mondjuk meg annak, akit szeretünk, baj van a hallásával. Minden esetre sokat segíthetünk.

Amikor észleltük halláskárosodásunkat, elmegyünk orvoshoz.

Az orvosnál a következőket nézik majd meg első lépésként.

Halláscsökkenés egyes okai között például a fülzsír szerepel, ami dugulást idézhet elő. Ez megelőzhető, és adott esetben kezelhető is.

Tipp  Hallójáratba soha ne nyúljunk bele fülpálcikával, vattacsomóval. Nem tudjuk, milyen mélyre nyúlhatunk, ahhoz, hogy még ne károsítsuk dobhártyánkat, hallójáratunkat. Ezzel nagyobb kárt okozunk, mint gondolnánk.

Halláscsökkenés fertőzés vagy gyulladás következtében is előfordulhat. Szintén kezelhető antibiotikummal, és egyéb kiegészítő kezelésekkel.

Halláskárosodásnak két  típusa van:

1)      Vezetéses : Ebben az esetben a külvilágból érkező hanghullámok nem jutnak be a belső fülbe. Ez többnyire a külső hallójárat elzáródása, a dobhártya vagy a középső hallójárat betegsége miatt észlelhető.

Ennek a típusú károsodásnak is többféle oka lehet, például a hallójáratunkban keletkezett tályogtól, vagy fülzsírtól záródott el hallójáratunk. Középfülgyulladás következménye képen is kialakulhat a vezetéses halláskárosodás. Nem véletlenül hívják fel az orvosok szövődményeire a figyelmet. Minden középfülgyulladás kezelését egészen a végéig kell alkalmazni, amíg tünetmentesek nem leszünk.

A középfülgyulladás egy nagyon alattomos gyulladás, mert a fertőzés alatt folyadék szaporodik el a középfülben, vagy gyulladáskor károsodhatnak hallócsontjaink.

2)      Percepciós (idegi): Ennél a típusnál a hangok bejutnak a belső fülbe ugyan, de a belső fül, vagy hallóidegek károsodása miatt az ingerület nem kerül be az agyba. Halláskárosodás ezen típusát az öregedés, a hallóideg betegség és a hosszan tartó, nagyon erős (85 decibelnél nagyobb) zajártalom okozhatja.  Itt hívnánk fel a figyelmet a fülhallgatókra, ezek közül is különösen a teljesen fülbe dugható fajtákra.

Fülünkben több ezer szőrsejt található, és hallásunkat ezek a sejtek biztosítják. Ő miattuk visszafordíthatatlan folyamat a halláskárosodás, mert amikor ezek a sejtek megbetegszenek, vagy elpusztulnak, akkor soha többé nem nőnek vissza. Legfőbb ellenségük ezeknek a szőrsejteknek a zaj. Kutatók úgy gondolják, hogy a szőrsejtek károsodását részben az erős hanghatás okozza, ami miatt nő a szőrsejtekben a szabad gyökök termelődése. Természetesen előfordulhat gyógyszerek mellékhatásaként is a halláskárosodás.

Prevenció 

Hallásunk jó minőségének megőrzése érdekében javítani kell a fertőzéssel szembeni ellenálló képességünket. Gondoskodnunk kell szervezetünk folyadékveszteségének pótlásáról és védekeznünk kell a verőérbetegségeket elősegítő kockázati tényezők ellen. Nagy jelentőssége van az egészséges táplálkozásnak. Együnk sok teljes kiőrlésű gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget. Ne együnk viszont finomított szénhidrátokat, sót. Finomított szénhidrátok közé tartozik a fehér liszt, lisztből készült ételek, cukrok. A só pedig megköti szervezetünkben a vizet, ezért kaphatunk érszűkületet, túl alvadt lesz a vérünk, amitől romlani fog vérkeringésünk. Mindennapos mozgás is szükséges, még akkor is, ha ez esetenként nehezünkre esik. Rendszeresen menjünk sétálni.

Hallásunk minőségén még akkor is javíthatunk, legalább nem rontva helyzetünkön, amikor már hallókészüléket kell viselnünk.  Hallókészülékek terén is sokat fejlődött a tudomány. Manapság szinte láthatatlan készüléket is viselhetünk. Arra mindig ügyeljünk, hogy készülékünk megfelelően legyen beállítva, mert egy rosszul beállított készülék is ronthat állapotunkon.  Rendszeresen ellenőrizzük készülékünkben az elem töltöttségi szintjét, mert amikor elkezd lemerülni, romlani fog hallásunk minősége.Mindig szakembertől kérjünk segítséget.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek