18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hascsikarós Baba

Megosztás
Egészség

Csecsemők jelentős részénél fellép a kólikának is nevezett hasfájás, amit véget nem érő, vigasztalhatatlan sírás jelez. A rohamok eredetére még nincsen magyarázat ugyan, de lehet enyhíteni a problémán. A jelenség az első hetekben keletkezik születés után, és a legtöbbször hathetes korig súlyosbodik. Három hónapos korra azonban majdnem minden csecsemőnél elmúlik a kólika. Számos lehetőség van, hogy a tüneteket enyhítsük és babánknak jobb közérzetet biztosítsunk.


Csecsemők jelentős részénél fellép a kólikának is nevezett hasfájás, amit véget nem érő, vigasztalhatatlan sírás jelez. A rohamok eredetére még nincsen magyarázat ugyan, de lehet enyhíteni a problémán. A jelenség az első hetekben keletkezik születés után, és a legtöbbször hathetes korig súlyosbodik. Három hónapos korra azonban majdnem minden csecsemőnél elmúlik a kólika. Számos lehetőség van, hogy a tüneteket enyhítsük és babánknak jobb közérzetet biztosítsunk.

Miről ismerhetjük fel a kólikát?  Babánk naponta több órán át egyfolytában sír. Többnyire kora este szinte menetrendszerűen érkezik a hasfájás. Rohamok alatt a baba lábait egészen maga alá húzza, pocakja puffadt. El is alszik esetleg, de álmából sírva riad fel ismételten.

A hasfájós babák többsége teljesen egészséges. Sok egyéb ok miatt is sírhat egy baba, ám a kólikás sírás nagyon jellegzetes. Nem olyan, mint amikor fáradt vagy éhes. Egyértelműen fájdalmai vannak. Ezt a fájdalmat a bélfal szűkülése okozhatja, viszont a jelenség pontos kiváltó oka még nem ismert.

Az állapotot súlyosbíthatják vagy ki is válthatják az alább felsorolt tényezők.

  • Babánk levegőt nyelt, ami beszorult, és felfúvódott a pocakja – szélszorlulása lett.
  • Szoptatási, szopási problémák miatt.
  • Tápszer vagy a szoptatós anya étrendjének bizonyos összetevője lehet az, amire a baba érzékeny.
  • Fejletlen bélfalat beidegző idegek.
  • Szilárd táplálékot kapott három hónapos kora előtt.
  • Előfordulhat, hogy nikotinfüst belélegzése, vagy nikotintartalmú anyatej miatt kapjuk ezt a visszajelzést.

Mit tehetünk? Hogyan segíthetünk neki? Először is az étrend a legfontosabb.   Étrendünkből iktassuk ki azokat az irritáló anyagokat, amelyek átkerülhetnek az anyatejbe.  Sok babánál például a tejtermékek okozhatnak problémákat, más babáknál a tojásban keresendő a gond okozója, de előfordulhat, egyes gyümölcsök, csokoládék, kávé, szénsavas italok, szélsőséges esetben alkohol tartalmú készítményekre érzékeny kisbabánk.

Türelem – Nyugalom  

Amikor szoptatunk, ne legyünk türelmetlenek, ne idegeskedjünk. Hagyjunk bőségesen időt babánknak, hogy hozzá juthasson a számára legfontosabb dologhoz, az anyatejhez. Ne vegyük le túl hamar mellünkről, és ne váltsunk mellet sem hirtelen. Előfordulhat, még nem lakott jól, mert még csak az előtejig jutott el, viszont a magasabb zsírtartalmú tejet még nem kapta meg. Könnyen előfordulhat, mivel nem lakott jól, egy-két óra múlva megint éhes lesz.

Az előtej gyorsan áthalad babánk emésztőcsatornáján. Amennyiben nem tud keveredni sűrűbb anyatejjel, úgy önmagában, bélgáz képződést és puffadást idézhet elő. Türelem, nyugalom.

Tipp

Elegendő tej esetén, mindig csak az egyik mellből adjunk enni kisbabánknak.

Semmitől nem múlik el a hascsikarás. Hogyan tovább?  Amennyiben semmi sem segít, úgy nem tehetünk mást, mint türelemmel elviselni a sírást, míg a probléma pár hét alatt el nem kezd enyhülni.

Pihenjünk, amikor csak tudunk, iktassunk ki minden stressz forrást magunk körül.  Öleljük meg kisbabánkat, mert ez biztonságérzetet ad neki, testünk melege pedig segíthet megnyugtatni. Járkáljunk ölünkben vele, ringassuk.

Tipp

Kólikás babáknál megfigyelések alapján segíthet és nyugtatóan hathat a halkan szóló zene, monoton zúgás ( porszívó ).

Baba masszázs

Csak akkor alkalmazzuk, amikor kisbabánk nyugodt.

Fektessük ölünkbe, vagy egy puha pokrócra és gyengéden masszírozzuk meg pocakját az óramutató járásával megegyező irányban. Ismét előkerülnek az olajok jótékony hatásukkal.

Egy teáskanál melegített, langyos olíva vagy jojoba olajhoz adjunk egy csepp majoránna  vagy római kamilla olajat. Az illóolajok gőzének belélegzése is segíthet babánknak az ellazulásban.

Tipp

Kólikás babáknál még a fejbőr masszírozása is nyugtató, lazító hatással lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Babánk négy hónapos kora után továbbra is szüntelenül sír.

Amennyiben nem tudjuk egyértelműen megállapítani, hogy kisbabánk valóban a hascsikarástól sír-e.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy kisbabánk nem fejlődik.

Szélsőséges, kirívóan rendellenes dolgot észlelünk, például hány, lázas, kiütései lesznek…


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek