18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Herpesz eltüntetése, megelőzés és kezelése

Megosztás
Egészség

Kellemetlen viszketéssel kezdődik szájunk és orrunk szélén, majd kialakulnak a folyadékkal teli hólyagok, és csúcspontját elérve, barna színű kéreg jelenik meg bőrünkön. Az emberiség akár 90%-a hordozza magában ezt a vírust, ami nem más, mint a Herpesz simplex vírus.  Körülbelül a hordozók egyharmada pedig szenved is a herpesztől, ami láthatóan meg is jelenik bőrükön. Azon túlmenően, hogy kellemetlen érzés, még negatív visszajelzéseket is kapunk külsőnk miatt. Mintha nem lenne éppen elég bajunk.


Kellemetlen viszketéssel kezdődik szájunk és orrunk szélén, majd kialakulnak a folyadékkal teli hólyagok, és csúcspontját elérve, barna színű kéreg jelenik meg bőrünkön. Az emberiség akár 90%-a hordozza magában ezt a vírust, ami nem más, mint a Herpesz simplex vírus.  Körülbelül a hordozók egyharmada pedig szenved is a herpesztől, ami láthatóan meg is jelenik bőrükön. Azon túlmenően, hogy kellemetlen érzés, még negatív visszajelzéseket is kapunk külsőnk miatt. Mintha nem lenne éppen elég bajunk.

Megelőzése mégis egyszerű. Mikor alakul ki leggyakrabban?

Lázas megbetegedés esetén, fokozott stressz hatására, amennyiben intenzív napsütés éri testünket, különösen nyáron vagyunk hajlamosak kialakulására.

Táplálkozzunk egészségesen, ez az egyik preventív módja a védekezésnek.

Stressz ellen ajánljuk a jógát vagy önhipnózisos kezeléseket. Sok szakkönyv foglalkozik ezekkel a területekkel. Ma már szinte népbetegség lett a stressz sajnos.

Mit tehetünk a napsütéssel szemben?

Aki hajlamos a herpesz kialakulására, azok számára fokozottan ajánlott a magas faktorszámú szájvédő krémek használata.

Mégis ami szintén segíthet, és sokan nem is gondolnak rá, az nem más, mint a rendszeres testmozgás, és a rendszeres, kiegyensúlyozott alvás, ezek képezik ugyanis a herpesszel szembeni védekezőképességünk alapjait.

Mindezeken felül hormonális változás, menstruáció is aktiválhatja herpeszünket, ami magyarázatot ad arra a kérdésre, miért is inkább a nők szenvednek ezektől a hólyagoktól leginkább.
Hogyan előzzük meg a terjedést és a fertőzést?

Ne érintsük meg a fertőzött területet, ne csókolózzunk ilyenkor, ne használjuk egymás után evőeszközeinket, ne igyunk egymás poharából.
Mit tegyünk, amikor eltűnnek a hólyagok? Fertőzhetünk-e közvetve még ilyenkor is?

Igen a helyes válasz, ezért miután tünetmentesek lettünk, mossuk ki ágyneműnket, fertőtlenítsük evőeszközeinket, poharainkat, cseréljük le törülközőnket. A herpesz vírust csak ezekkel az óvintézkedésekkel zárhatjuk ki magunk körül és óvhatjuk meg tőle környezetünket.

Milyen gyakran jön elő ismételten a herpesz?

Ez csak egészségi állapotunktól, immunrendszerünk erősségétől függ.

Tipp

Nem árt, ha ki tudjuk számolni menstruációnk várható időpontját, és érkezése előtt felkészítjük szervezetünket egy kiadós vitaminkúrával.

Mi a teendő, amikor már 12 napja viszket szánk széle, irritálja bőrünket?

Csökkenthetjük az utóhatásokat fogkrémmel, mézzel, amiről köztudott sebgyógyító hatása, citromfű olajjal. Használhatunk fokhagymát is, ami illatanyaga miatt csak behatárolt időpontokban alkalmazható. Egyszerűen kenjük fel a fent említett anyagokat a sérült területre.

Tipp

Jó hír lehet azoknak, akik szeretik a halat és a Nutellát, mert ez a két dolog felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Gyógyszeres kezelés

Széleskörű választék áll rendelkezésére azoknak, akik a herpesztől szenvednek, ezért felsorolunk párat, melyek súlyos esetekben segíthetnek, és sok háztartás gyógyszeres dobozában megtalálhatóak.

Először mindig kezdjük kenőcsös kezeléssel a kúrát, és ha lehetőségünk van rá, akkor kenőcsök közül is válasszunk fertőtlenítő hatásút, ami aciklovir-t tartalmaz, mint például a Zovirax, vagy a Fenistil.

A kenőcsök azért hatékonyak, mert azonnal, már a felületen kezdve elpusztítják a vírusokat, és egészen a gyökérig hatolva fejtik ki jótékony hatásukat.

Kenőcsök segíthetnek a rejtve maradt, még esetlegesen fertőző hólyagok visszaszorításában is.

Léteznek ma már kiváló akupunktúrás vagy lézeres kezelések is ennek a betegségnek a kezelésére.

A szájon található herpesz mellett létezik egy genitális változata is, mely a nemi szervek területén jelenik meg és nemi úton terjed.

Különösen veszélyes a terhes nők számára, mivel ez a leggyakoribb oka az esetleges vetélésnek.

Még veszélyesebb a terhes kismamákra nézve a szülés pillanatában, amikor a baba kapcsolatba kerülhet ezzel a vírussal, ezért azoknak a nőknek, akikről orvosa tudja, hogy herpesz vírushordozó, és meg is jelentek már testén a hólyagok akár csak egyszer is, általában császármetszést szoktak javasolni.

Tipp

Nem kell szégyellni, ha ezzel a vírussal élünk együtt, és nőgyógyászunknak feltétlenül tudnia kell róla, még akkor is, ha csak életünkben egyszer jelent meg nemi szervünkön ez a vírus.

Bár azok a nők, akiknél a genitális változat jelent meg testükön, szinte biztosan nem csak egyszer fognak találkozni a vírus által okozott hólyagokkal.

Érdekesség

Azoknál a nőknél, akik genitális herpeszben szenvednek, az esetek túlnyomó többségében nem jelenik meg szájon jelentkező herpesz. Kérdés, melyiket választanánk, ha tehetnénk.

Legszívesebben egyiket sem.

A herpesz nem egy kellemes élmény, még sincsen okunk a pánikra.

Orvoshoz pedig akkor forduljunk, amikor a herpesz nem múlik el 2 héten belül, illetve genitális herpesz esetén mindenképpen mutassuk meg orvosunknak.

Krónikus herpesz fertőzésről, havonta jelentkező herpesz esetén beszélhetünk, ami orvosi kivizsgálást igényel.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek