18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogyan ismerjük fel a mandulagyulladást?

Megosztás
Egészség

Mi okozza? Az akut mandulagyulladást vagy mandulagyulladást általában baktériumok okozzák. Tehát semmi köze a megfázáshoz. Nem csak a gyerekek szenvednek tőle, hanem a serdülő korban lévők is, és nem ritka, amikor felnőttel dőlnek ágynak a mandulagyulladástól. A mandulák tulajdonképpen csak életünk első három évében játszanak fontos szerepet.


Mi okozza?

Az akut mandulagyulladást vagy mandulagyulladást általában baktériumok okozzák. Tehát semmi köze a megfázáshoz. Nem csak a gyerekek szenvednek tőle, hanem a serdülő korban lévők is, és nem ritka, amikor felnőttel dőlnek ágynak a mandulagyulladástól.

A mandulák tulajdonképpen csak életünk első három évében játszanak fontos szerepet.

A mandula segít az első években megerősíteni immunrendszerünket, ellenállóbbak leszünk a bacilusokkal szemben, és mandula segíti szervezetünket az tanulásban, hogyan védje meg magát. Harmadik év után a mandulák visszafejlődnek, és nem játszanak már fontos szerepet életünkben.

Mi az oka a mandulagyulladásnak?

Kétféle mandulagyulladást különböztetünk meg, az akut és krónikus mandulagyulladást.

Az akut esetében hirtelen fellépő gyulladás keletkezik, amit baktériumok okoznak. 

Míg a krónikus mandulagyulladásnál tartósan gyulladtak manduláink szintén a baktériumok miatt, ám különösebb kellemetlenséget nem tapasztalunk.

Legyengült immunrendszer esetén a baktériumok felülkerekednek, túl sok időt kapnak a szaporodásra, mert szervezetünk nem tudja felvenni velük a harcot. Immunrendszerünk sok esetben gyengülhet, mint például stressz hatására, kevés vitamin fogyasztása esetén, helytelen életmódunk miatt.

A heveny gyulladásnál, mivel többször is gyulladt állapotba kerülnek manduláink, ezért folyamatosan hegszövetek borítják, melyek sérülékenyek, és a baktériumok mindig utat találnak maguknak. Ebből alakulhat később ki a krónikus mandulagyulladás.

Mik a tünetei?

Szinte mindenki az akut mandulagyulladásra gondol legelőször, amikor torokfájást, nyelési nehézséget, duzzadt nyirokcsomókat, lázat, piros mandulákat, rekedtséget, és sok esetben fejfájást is tapasztal. Sokszor a fájdalom kisugárzik a fülre, néha még az egész nyakra is.

Aki krónikus mandulagyulladásban szenved, általában érezhetően, tapintással is kivehető nyirokcsomót fedezhet fel magán, vagy sokszor, viszonylag rövid időközönként mandulagyulladásban szenved, mint visszatérő jelenség.

Hogyan kezeljük?

Csak a heveny mandulagyulladásból tudunk meggyógyulni, ami legalább két hétig tart.

Torokfájással szemben védekezhetünk gyógycukrokkal, ezek közül is számtalan kapható enyhe érzéstelenítő hatással. Sokat kell inni, különösen vizet és kamillateát, mert a kamilla megnyugtatja az irritált nyálkahártyát. 

Tipp

Ne együnk ilyenkor fűszeres ételeket, és ne igyunk rostos gyümölcsleveket, mert ezek kifejezetten irritáló hatással vannak nyálkahártyánkra.

Amennyiben lázunk nagyon magasra szökik, úgy feltétlenül vegyünk be láz és fájdalomcsillapítót.

Kifejezetten sok esetben visszatérő akut mandulagyulladás esetén az orvos el szokta rendelni az antibiotikumos kezelést. A mandulák eltávolítása mellett döntenek az orvosok, ha krónikus mandulagyulladásba fordul betegségünk, vagy pedig olyan sokszor fordul elő, hogy nem marad más választás, mint a műtéti beavatkozás.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat