18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Figyelmeztető jelek

Megosztás
Egészség

Még a legjelentéktelenebb jeleket is komolyan kell vennünk, mert ezek az apróságok sokat elárulhatnak egy kezdődő betegségről. Most megmutatjuk, milyen tüneteket vegyünk komolyan. Mi, mit jelenthet? Mire utalhat? Karikás szemek Kiszáradásra utalhat, ha valakinek a megszokottnál több árnyalattal karikásabbak szemei. Érdemes kivizsgáltatni magunkat, különösen vérünk, májunk, és veseműködésünk területén. Szemhéj izminak rángása Általában stressz hatására jelenik meg, és viszonylag hamar el is múlik.


Még a legjelentéktelenebb jeleket is komolyan kell vennünk, mert ezek az apróságok sokat elárulhatnak egy kezdődő betegségről.

Most megmutatjuk, milyen tüneteket vegyünk komolyan.

Mi, mit jelenthet?
Mire utalhat?

Karikás szemek

Kiszáradásra utalhat, ha valakinek a megszokottnál több árnyalattal karikásabbak szemei.

Érdemes kivizsgáltatni magunkat, különösen vérünk, májunk, és veseműködésünk területén.

Szemhéj izminak rángása

Általában stressz hatására jelenik meg, és viszonylag hamar el is múlik.

Ám, ha napokig nem szűnnek a tünetek, úgy sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Neurológus tud ebben az esetben segítségünkre lenni. De sajnos okozhatja daganat is, így erre is figyeljünk oda.

Elszíneződött nyelv

Már betegség kezdetkor is elszíneződik nyelvünk, esetenként ki is száradhat.

Fehér lepedékes bevonat képződik rajta, és nagy valószínűséggel gyomor tájékán vagy a bél traktusban kell az okot keresni.

Cserepes száj

Általában vitaminhiány okozza, amikor szánk kicserepesedik, akár véresre is „törik”, berepedezik.

Ám gyakran a cukorbetegség is lehet a kiváltó oka.

Ujjak bizsergése

Minden különösebb ok nélkül előfordulhat, de a legáltalánosabb, hogy egy ideg becsípődött.

További károsodás elkerülése érdekében, mielőbb érdemes orvoshoz fordulni.

Hideg, fázós érzet

Pajzsmirigy problémák esetén lehetünk érzékenyebbek a hidegre. Egy vérvizsgálattal könnyen kideríthető a probléma forrása.

Elpattant hajszálerek

Általában nem okoz nagy problémát, de gyakori a magas vérnyomással rendelkezőknél.

Magas vérnyomásnak számít a 140/190 érték.

Magát a magas vérnyomást folyamatosan kontroll alatt kell tartani.

Sápadt arc

Rossz vérkeringésre utaló jel lehet.

Amennyiben mozgás ellenére is sápadt marad bőrünk színe, úgy azonnal orvoshoz kell fordulni, mert szívbetegség első jele is lehet, vagy valamilyen fertőzés támadta meg szervezetünket.

Fogyás

Amennyiben normál étkezés mellett is fogyás tapasztalható, úgy az orvosnak mérlegelnie kell, hogy pajzsmirigyünkkel van-e probléma, vagy egy daganat okozhatja hirtelen fogyásunkat.

Felpúposodott körmök

Ezt szokták „üveg körömnek” is nevezni, mely szív vagy tüdőbetegségre utalhat, de állhat krónikus bélgyulladás is háttérben.

Hajhullás

Akkor beszélünk orvosi esetről, amikor naponta több mint 100 szál hajunk hullik ki.

Okai lehetnek gyógyszeres kezelésből fakadóak, vitaminhiány, pajzsmirigy probléma, vagy hormonális változás.

Szívroham

Bár nagyobb százalékban esnek áldozatul a férfiak, ám a nők halálozási aránya mégis magasabb.

A tünetek a nőknél nem is észlelhetőek, vagy túl késő már a segítségnyújtáshoz.

Ugyanis a nőknél nem jelentkeznek tipikus tünetek, előjelek szívroham esetén, mint például a mellkasi fájdalom, légszomj, sokkal inkább szédülés, hányinger az, ami tünetként megjelenik.

Szívdobogás érzés

Gyors segítség lehet, ha azonnal megiszunk egy pohár vizet.

Gyakran előfordulhat stresszhelyzetben, izgalmi állapotban, Magnézium hiány esetén, de pánik betegség előjele is lehet éppen úgy, mint szív és érrendszeri betegség.

És alapos kivizsgálás után ne lepődjünk meg azon sem, ha orvosunk pajzsmirigy vizsgálatot is elrendel, mert ez is kiválthatja a heves szívdobogás érzetet.

Légszomj

Feltűnően gyorsan kifulladunk. Stressz teszttel tudják az orvosok megállapítani, hogy mi bújik meg légszomjunk hátterében. Akár szív és érrendszeri betegség is lehet a kiváltó ok.

Rossz szájszag

Nem csak fogaink okozhatják és a rájuk rakódott lepedéktől lehet rossz a leheletünk, hanem gyomor és bélpanaszok esetén is.

De nem csak szájszagunk változhat meg ilyenkor, hanem ízlelésünk is. Mint például nem érezzük a sós, és édes ízeket. Minden íz mellé társul még egy rossz mellékíz is.

Fáradtság

Amennyiben úgy érezzük, hogy kellő mennyiségű alvás mellett is folyamatosan fáradtak vagyunk, úgy nagy az esélye annak, hogy vashiányos szervezetünk. De hormonzavar is állhat a háttérben.

Hátfájdalom

Tompa hátfájás lehet az első intő jele a csontritkulásnak. Mivel a legtöbb nő változó korban, menopauza idején sok mindentől szenved, ezért az orvosok általában először csontsűrűség méréssel próbálják megfejteni és kizárni a lehetséges okokat.

Csuklás

Állandóan visszatérő jelenség esetén orvoshoz kell fordulni, ugyanis hasnyálmirigyünk is állhat a kiváltó ok hátterében.

Izzadás

Még hideg időben is izzadunk? Nagy valószínűséggel hormonszintünknél keresendő a baj forrása. A hideg verejték azonban azt jelzi, hogy nagy baj van, és ezért azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

Homályos látás

Fekete foltokat vagy villódzó fényeket látunk?

Azonnal forduljunk orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy szaruhártyánk betegedett meg.

Állandó szomjúság

Annak ellenére is érezzük, hogy napi szinten legalább 1,5 L folyadékot juttatunk szervezetünkbe?

Legtöbb esetben cukorbetegség kezdeti tünete lehet.

Azonnal orvoshoz kell fordulnunk, és megnézetünk vércukorszintünket.

Merev lábujjak

Még reggel is melegnek, és dagadtak érezzük lábainkat?

Ez a kezdődő reumára utalhat, ám korai gyógyszeres kezeléssel meg lehet állítani a gyulladásos folyamatot.

Kiszáradt szemek

Előfordulhatnak látási problémák is, ami szintén a reuma első tünetei között szerepelhet.

Könnypótló cseppekkel enyhíthetünk a kellemetlen érzésen, ám ha nem múlik el rövid időn belül, úgy érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, és tisztázni a tünet okát.

Puffadás

A testmozgás, már a séta is ide értendő és a fahéj segíthet a tünetek enyhítésében. Mindazonáltal gyakran gyomrunk lehet a tünet forrása.

Diétával enyhíthetjük a tünetet, de tartós haspuffadás esetén mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét.

Fogínyvérzés

Általában ínygyulladás mellékhatásaként jelentkezik, és segíthet a zsálya teás öblögetés. Ennek ellenére, folyamatos vérzés esetén, érdemes orvoshoz fordulnunk és nem csak fogorvoshoz, mert cukorbetegség tüneteként is jelentkezhet fogínyvérzés.

Lábgörcs

Sok magnézium segíthet lábgörcsünk oldásában, de rendszeres görcsök esetén kiválthatja keringési zavar is. Amennyiben a magnéziumpótlással nem érünk el pozitív változást, úgy mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert idegi irritáció is lehet a háttérben.

Miért lázasodunk be?

A testhőmérséklet növekedése egy védekezési reakció szervezetünkben. Ezért sok esetben nem érdemes a lázat lenyomni, ha csak nem kúszik a lázmérő higanyszála 38 fok fölé.

Előfordulhat, még semmi mást nem érzünk, csak a lázat érzékeljük, ami azt jelenti, hogy szervezetünket valamilyen betegség támadta meg, ami ellen elkezdett védekezni.

Amint a láz kezdi felőrölni a betegséget szervezetünkben, úgy kezdünk el izzadni is.

Ezért érdemes meleg dunyha alatt, egy forró teát elfogyasztani, ugyanis a tea átmelegíti testünket, és így segít a láznak a baktériumok elpusztításában.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat