18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mindent a hajhullásról – Mikortól kóros? - Kérdések és válaszok

Megosztás
Egészség

Hogyan ismerheti fel egy nő, ha a kelleténél több haja hullik ki? Milyen mennyiség nevezhető kórosnak? Hajmosás és fésülködés alkalmával nem feltétlenül kell pánikba esnünk, ha hajszálak maradnak hajkefénkben vagy a kádban. 80 – 100 hajszál elvesztése naponta teljesen normálisnak mondható. Kritikusnak mondható, ha folyamatos rendszerességgel, heteken át azt tapasztaljuk, hogy naponta több mint 100 hajszálunk hullik ki. Ebben az esetben két oldalról kell megközelíteni a problémát.


Hogyan ismerheti fel egy nő, ha a kelleténél több haja hullik ki?

Milyen mennyiség nevezhető kórosnak?

Hajmosás és fésülködés alkalmával nem feltétlenül kell pánikba esnünk, ha hajszálak maradnak hajkefénkben vagy a kádban.

80 – 100 hajszál elvesztése naponta teljesen normálisnak mondható.

Kritikusnak mondható, ha folyamatos rendszerességgel, heteken át azt tapasztaljuk, hogy naponta több mint 100 hajszálunk hullik ki.

Ebben az esetben két oldalról kell megközelíteni a problémát.

Első

Naponta több mint 100 erős, ám nem élő hajszálunk hullik ki, de észre sem vesszük.

Ezek a hajszálak már nyugalmi állapotban vannak, és nem szállítanak tápanyagokat a hajszálak végéig. Ez a hajhullás általában ártalmatlan, és ezek helyére új nő.

 Második

Hajunk mennyisége napról napra láthatóan kevesebb lesz. Ezt nem feltétlenül úgy tapasztaljuk meg, hogy csomókban hullik hajunk. Ez nem a megújulás jele, hanem valami komolyabb problémát rejthet. Feltétlenül konzultáljunk bőrgyógyásszal. Ő megvizsgálja a hajhagymákat és a haj gyökerét is (trichogram). Mikroszkóp alatt sokkal jobban felismerhető a hajhullás oka. Többségében a hajnövekedés fázisában ilyenkor sem találnak semmilyen rendellenességet. Általában, 80%-ban a nyugalmi fázisban fedezik fel a hajhullás okát.  

Mi lehet a hajhullás oka?

Hajhullás oka lehet a szezonális változás, miszerint leggyakrabban augusztusban és szeptemberben nő meg hajszálaink kicserélődésének üteme. Szakértők az egész nyáron át tartó intenzív napsütésnek tulajdonítják ezt a jelenséget. De erre tudományos bizonyíték nem létezik. Belegondolva, nagyon is lehet benne valami. Hajunk védelmére mennyi időt fordítunk a napsütéssel szemben? Biztosan kevesebbet, mint bőrünk védelmére.

Ez a fajta hajhullás csak pár hétig tart, és ezt követően hajmennyiségünk elkezd gyarapodni, dúsulni.

Magas lázzal járó betegségek

Hajhullás összefüggésbe hozható vashiánnyal, pajzsmirigy rendellenességgel, influenzás megbetegedéssel. Hazánkra nem jellemző a malária, de ez is okozhat hajhullást. Nem csak a malária járhat magas lázza, hanem sok már megbetegedés is, de a láz önmagában is vezethet hajhulláshoz.

Előfordulhat, hogy betegségünk után csak 2-4 hónnap elteltével jelentkezik a hajhullás. A stressz azonban csak csekély szerepet játszik hajhullás esetén, még akkor is, ha ezt sokan így gondolják.

Gyógyszerek mellékhatása

Okozhatnak gyógyszerek mellékhatásai is hajhullást, és erről is csak kevesen tudnak.

Ilyen gyógyszerek lehetnek a koleszterincsökkentők vagy akár a fogyókúrák kiegészítő táplálékai is.

Amikor foltokban kezd el hullani hajunk, akkor immunrendszerünk megbetegedésében keresendő a baj oka, más néven mondva, immunrendszerünk rossz reakcióval felel valamilyen megbetegedésére és ezzel a tünettel jelzi, hogy baj van.

Örökletes hajhullás

Leggyakrabban azonban az örökletes hajhullás (androgén alopecia) jelenségével találkoznak a szakemberek.

Amennyiben az anyánál ez a jelenség fennáll, úgy lány gyermeke is nagy valószínűséggel örökölhette.

Az „androgén alopecia” azt jelenti, hogy a hajhagymák extrán túlérzékenyek a férfi nemi hormonra (tesztoszteron). Ez a hormon ugyanis női szervezetben is termelődik.   Jellemző, hogy a hajszálak elvékonyodnak, különösen a fejtető korona részén. A férfiaknál ugyan ez a jelenség a fejtető felső részén jelentkezik, amikor is ott egy kopasz folt jelenik meg.

Összességében a nők 10-15%-nál fedezhető fel a genetikai hajhullás.

Hajhullás gyakran kialakulhat menopauza után is.

Mivel akadályozhatjuk meg a vashiány okozta hajhullást?

Nagyobb vérveszteség előfordulhat menstruációt követően, de a diéta is felelőssé tehető.

Fogyasszunk sok szója, máj, teljes kiőrlésű magvakból készült ételeket. Sokan nem is tudják, de a borsó és héja is segíthet vashiány esetén.

Vaspótló készítményeket, melyeket mesterségesen állítottak elő soha ne szedjünk orvosi véleményezés és ajánlás nélkül.

Vékonyszálú hajunk megerősítésében segíthetnek a zabfélék, köles, tönkölybúza terményekből készült kivonatok.

Kapszulák

Amennyiben mindenképpen valamilyen kapszulát szeretnénk kúraszerűen szedni, úgy keressünk szilíciumot, pantoténsavat, köles kivonatot, búzacsíra olajat tartalmazót.

Egyes kutatások igazolják, hogy ezek az összetevők akár 13%-al is megnövelhetik hajunk vastagságát hat-nyolc hónap elteltével.

Milyen szerepet játszanak hajhullás esetén a hormonok?

Nagyon fontos szerepet játszik a nők szervezetében a női nemi hormon (ösztrogén), ami biztosítja a szép és fényes hajat. Ezért minden hormonális beavatkozás, mint például a fogamzásgátlás, ami külső beavatkozást jelent a természetes hormonok fejlődésében a szervezetben vagy a menopauza, mi ugyan természetes folyamat, mégis drasztikus hormonszint változást jelent, felelős lehet a hajhullásért. Amennyiben a női szervezetben többségbe kerülnek a férfi nemi hormonok, hajhullás jelentkezhet.

Több hajunk maradhat, ha kevesebbet mossuk?

Ez egy tévedés. Csak azok a hajszálak hullanak ki, amelyek már nem szállítanak tápanyagokat, ezért a hajmosás semmilyen összefüggésben nincsen hajunk mennyiségével. Mégis sokan gondolják, ha kevesebbet mosnak hajat és vigyáznak rá, akkor kevesebb fog kihullani. De azért fontos megjegyezni, hogy csak tiszta és épp fejbőrön van jó esélyük az egészséges hajszálaknak kifejlődniük, ezért hetente kétszer mossuk meg hajunkat.

Milyen szakorvoshoz forduljunk hajhullás esetén?

Elsődlegesen érdemes bőrgyógyászt felkeresni, de ne lepődjünk meg, ha ezt követően hormonvizsgálatokon fogunk részt venni.

Lehet-e a hajhullást hormonálisan kezelni?

Bizonyos esetekben igen, de csakis előzetes orvosi vizsgálatok után. Ilyenkor speciális „antiandrogén” tabletta szedését írhatja elő a szakorvos, ami segít egyensúlyba hozni a női és férfi nemi hormonok szintjét.

Ugyan ilyen hatóanyagú tablettákat használnak súlyos bőrbetegségek és aknés bőr gyógyításánál is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat